BBC/ Γιατί μία ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα θα είναι καταστροφική- Παγκόσμια ανησυχία

BBC/ Γιατί μία ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα θα είναι καταστροφική- Παγκόσμια ανησυχία

Περισσότερο από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο τους τελευταίους μήνες στα νότια της Λωρίδας της Γάζας. Αυτή τη στιγμή μάλιστα, περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν βρει καταφύγιο εκεί, περίπου 5 φορές περισσότερο από τον πληθυσμό της. Η Ράφα είναι η νοτιότερη πόλη της Γάζας και το σημείο όπου έχουν συρρεύσει οι Παλαιστίνιοι προκειμένου να αποφύγουν την ισραηλινή επέλαση από τον βορρά. Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν την τεράστια διαφορά στον εποικισμό της και μάλιστα σε χρονική απόσταση μόλις λίγων μηνών.

Τώρα το Ισραήλ απειλεί ότι θα επεκτείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις κατά μήκος όλου αυτού του κομματιού.

  • Όμως μια χερσαία επίθεση σε αυτήν την περιοχή, η οποία αυτή τη στιγμή είναι γεμάτη με πρόσφυγες μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική και οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει το Ισραήλ να μην προχωρίσει στην επίθεση χωρίς ένα «αξιόπιστο» σχέδιο προστασίας των προσφύγων.

Η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα ακολουθεί νομοτελειακά αυτό που ο πρόεδρος της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου αποκαλεί «καθολική νίκη εναντίον της Χαμάς», αναφέρει το BBC. Στόχος να εισχωρήσουν στα τούνελ της Χαμάς, μέτρο προς μέτρο, ενώ κομβικής σημασίας είναι και η επιστροφή των περίπου 100 ισραηλινών ομήρων που βρίσκονται στα χέρια της Παλαιστινιακής οργάνωσης.

Οι εκτοπισμένοι της Ράφα ζουν υπό τραγικές συνθήκες, εξαντλημένοι από τον πολύμηνο πόλεμο.

Η ηγεσία του Ισραήλ μπορεί να μιλά για ασφαλές πέρασμα των ομήρων. Πέρα όμως από τη δυσπιστία που μπορεί κανείς να διατυπώσει απέναντι σε αυτή την υπόσχεση, υπάρχει κι ένα βασικό ερώτημα; Ασφαλές πέρασμα προς τα πού; Τον βορρά όπου ο πόλεμος μαίνεται και τα ερείπια είναι παντού ή τον νότο και τα κλειστά Αιγυπτιακά σύνορα;

Η Βρετανία επέβαλε σήμερα κυρώσεις σε βάρος τεσσάρων Ισραηλινών υπηκόων, λέγοντας πως είναι ακραίοι έποικοι που είχαν επιτεθεί βίαια σε Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

  • Κι ενώ οι εκτοπισμένοι στη Ράφα αγωνιούν για τη μοίρα τους, οι αρχές του Ισραήλ ανακοίνωσαν πως απελευθέρωσαν δυο ομήρους που κρατούνταν στη Ράφα, κάτι που αποτελεί διακηρυγμένο στόχο των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Χαμάς, στην εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακο, ανακοίνωσε πως «περίπου εκατό» Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε σφοδρούς ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε προ ημερών τον στρατό του να προετοιμαστεί να εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα, στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου είναι συγκεντρωμένο αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του παλαιστινιακού θυλάκου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η Χαμάς —που χθες προειδοποίησε πως τέτοια επιχείρηση θα «τορπίλιζε» οποιαδήποτε συμφωνία για να απελευθερωθούν οι όμηροι ακόμη στα χέρια της στη Λωρίδα της Γάζας— έκρινε πως οι νυχτερινοί βομβαρδισμοί αποτελούν συνέχεια του «γενοκτονικού πολέμου» που διεξάγει το Ισραήλ και της προσπάθειας βίαιου εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως οι βομβαρδισμοί δεν εγγράφονταν στην έναρξη επίθεσης στη Ράφα, αλλά σε επιχείρηση για να απελευθερωθούν δυο όμηροι, που είχαν απαχθεί την 7η Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της άνευ προηγουμένου εφόδου της Χαμάς σε νότιους τομείς του Ισραήλ — το έναυσμα αυτού του πολέμου.

  • Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις σε βάρος τεσσάρων Ισραηλινών υπηκόων, λέγοντας πως είναι ακραίοι έποικοι που είχαν επιτεθεί βίαια σε Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Τα μέτρα επιβάλλουν αυστηρούς οικονομικούς και ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τα τέσσερα άτομα, τα οποία σύμφωνα με τη Βρετανία ενεπλάκησαν σε “κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων”. «Ακραίοι Ισραηλινοί έποικοι απειλούν Παλαιστίνιους, συχνά με την απειλή όπλου, και τους αναγκάζουν να φύγουν από γη που είναι νόμιμα δική τους», ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον.

«Αυτή η συμπεριφορά είναι παράνομη και απαράδεκτη. Το Ισραήλ θα πρέπει επίσης να αναλάβει πιο ισχυρή δράση προκειμένου και να σταματήσει τη βία των εποίκων. Πολύ συχνά, βλέπουμε δεσμεύσεις που έχουν γίνει και λόγους που έχουν δοθεί, αλλά δεν ολοκληρώνονται».

Με πληροφορίες από BBC

Σχετικά Άρθρα