Παρασκήνιο/ Μετρήσεις: 3,5-5 μονάδες χάνει η Ν.Δ για τον γάμο των ομοφύλων
Η αξιολόγηση μεταξύ πολιτικού οφέλους και δημοσκοπικών απωλειών που γίνεται το τελευταίο διάστημα στο Μέγαρο Μαξίμου, σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία με το νομοσχέδιο που θα εισηγηθεί ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος να ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής το βράδυ της Πέμπτης, προκαλεί προβληματισμό. Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος με το οποίο συνομίλησε το libre περιγράφει ανησυχητικά ευρήματα από τις μετρήσεις που διεξήχθησαν τα τελευταία 24ωρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το συντηρητικό εκλογικό ακροατήριο της Ν.Δ εμφανίζεται θυμωμένο με την συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή και οι απώλειες που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις κυμαίνονται μεταξύ 3,5 και 5 μονάδες! Ταυτόχρονα, η Ν.Δ δεν φαίνεται να κερδίζει νέους ψηφοφόρους στον λεγόμενο κεντρώο χώρο, όπου, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί την σημαντική επιρροή του.
Τα ευρήματα ενισχύουν την άποψη των “σκεπτικιστών” ότι δεν υπήρχε λόγος να αναλάβει η κυβέρνηση την συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία την ώρα, μάλιστα, που έχει ανοικτά πολιτικά μέτωπα, κυρίως, στο αγροτικό, αλλά και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την υγεία (νοσοκομεία).
Ως προς το αγροτικό ειδικότερα δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία καθώς, κατά τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός “έξυσε τον πάτο του βαρελιού” -όπως είπε στο κυριακάτικο μήνυμά του- και θα προτείνει στην αντιπροσωπεία των αγροτών προκαταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ άμεσα (και όχι στο τέλος του έτους) αλλά και μείωση της τιμής του ρεύματος ανά KWh ώστε να φτάσει κοντά στα 7 λεπτά που ζητούν οι αγρότες. Η εκτίμηση για περαιτέρω μείωση των τιμών ρεύματος διεθνώς και η “επιστράτευση” της ΔΕΗ δημιουργούν τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο ώστε να ανακοινωθεί η συγκεκριμένη παροχή. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται πως θα γίνει καλύτερη διαχείριση των αγροτικών αιτημάτων και θα απορροφηθούν οι πολιτικοί κραδασμοί.
Ως προς το νομοσχέδιο για την ισότητα στον (πολιτικό) γάμο, όμως, οι δημοσκοπικές απώλειες προκαλούν αναστάτωση, κάτι που θα ενταθεί εφόσον το σχετικό νομοσχέδιο δεν συγκεντρώσει τις 120 ψήφους βουλευτών της Ν.Δ. Κι αυτό διότι, παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά δεν τίθεται θέμα δεδηλωμένης, το πολιτικό πλήγμα θα είναι υπαρκτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δε, προανατολίζεται στην υποβολή αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας (ακόμα κι αν αντιδράσει ο υπερσυντονιστής του κοινοβουλευτικού έργου Παύλος Πολάκης), αξιολογώντας πως εάν δεν το πράξει το πολιτικό πρόβλημα θα μεταφερθεί και στις δικές του τάξεις. Η Κουμουνδούρου επιδιώκει να εμφανιστεί συντεταγμένη στην Βουλή για να αναδείξει, εκτός από αυτό της Ν.Δ, και το πολιτικό θέμα που θα προκύψει εφόσον, όπως αναφέρουν οι εκτιμήσεις, περίπου το 1/3 των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ απέχουν ή καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Ως σοβαρό αξιολογείται και το ότι εκ των διαφωνούντων που ενδεχομένως απέχουν ή καταψηφίσουν θα είναι και η γραμματέας της Κ.Ο Ευαγγελία Λιακούλη.