Κασσελάκης: Εθνικό πρόγραμμα αναδιανομής γης στους αγρότες
Τη δημιουργία ενός εθνικού προγράμματος αναδιανομής γης και στην ίδρυση ελληνικής τράπεζας αγροτικών πιστώσεων, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, κλείνοντας τις εργασίες του Περιφερειακού Συνεδρίου Θεσσαλίας στη Λάρισα.
Αναφερόμενος στις δύο τομές του ΣΥΡΙΖΑ για τους αγρότες, ο κ. Κασσελάκης ανέφερε ειδικότερα ότι «προτείνουμε τη δημιουργία ενός εθνικού προγράμματος αναδιανομής γης με την αξιοποίηση αναξιοποίητων εκτάσεων είτε κρατικών είτε εγκαταλελειμμένων όπως προβλέπεται από το σύνταγμα άρθρο με τα εξής χαρακτηριστικά:
- Παραχώρηση για 50-75 χρόνια γαιών που σχολάζουν επί έτη και που μένουν παραγωγικά ανεκμετάλλευτες
- Δημιουργία νέων σύγχρονων παραγωγικών μονάδων στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας με υιοθέτηση εξελιγμένων οργανωτικά και τεχνολογικά μορφών παραγωγής
- Χρηματοδοτική στήριξη του προγράμματος από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης, την αναπτυξιακή τράπεζα
Όσο για τη δεύτερη τομή, αυτή αφορά την ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος, με τον κ. Κασσελάκη να μιλά για την ίδρυση ελληνικής τράπεζας αγροτικών πιστώσεων.
Όπως τόνισε ο κ. Κασσελάκης, οι προτάσεις που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία «δεν αποτελούν κλειστές προτάσεις. Τις βελτιώνουμε μέσα από τον διαρκή διάλογο μαζί σας, μέσα από τη διάδραση με την κοινωνία την ίδια. Ανοίγουμε τον δρόμο για μία προοδευτική και δημοκρατική κυβέρνηση που θα ακούει την κοινωνία και θα εργάζεται για το κοινό καλό. Που θα δίνει σε κάθε Έλληνα το δικαίωμα στο ελληνικό όνειρο. Σε αυτή την πορεία θέλουμε όλους τους συμπολίτες συνοδοιπόρους για να ορθοποδήσει η Θεσσαλία. Η Θεσσαλία χρειάζεται ανασυγκρότηση. Και με τον Δημήτρη (σ.σ. τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα) μαζί θα αγωνιστούμε και μαζί θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στους αγρότες και τις κινητοποιήσεις τους. Όπως υπογράμμισε, «οι αγρότες προσπαθούν να επιβιώσουν, οι καταναλωτές προσπαθούν να επιβιώσουν από την ακρίβεια. Τα ολιγοπώλια κερδίζουν. Είναι μερικούς μήνες μακριά από το να χάσουν όλο το βιος τους, τη γη που έχουν. Δεν έχουν χρήματα για να πάρουν τα καινούργια εφόδια που χρειάζονται. Πρέπει να υπάρξει μία ρύθμιση για τις οφειλές τους. Πρέπει να συνεχίσουν να καλλιεργούν».