Γιατί δεσμεύεται η περιουσία του Ιβάν Σαββίδη στην Ουκρανία και πόση είναι- Τι μεταδίδουν τα ουκρανικά ΜΜΕ
Το Ανώτατο Δικαστήριο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας έκανε δεκτή την αξίωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Ρωσο-Έλληνα ολιγάρχη Ιβάν Σαββίδη (Σαββίδη) και της συζύγου του Kiriyaki, ανακοίνωσε η ΜΚΟ Κέντρο Δράσης κατά της Διαφθοράς (ANTAC), η οποία υποστήριξε τη μήνυση, σύμφωνα με δημοσιεύματα ουκρανικών μέσων ενημέρωσης.
Η απόφαση ελήφθη με μεγάλη καθυστέρηση σε σύγκριση με δεσμεύσεις περιουσιών άλλων Ρώσων ολιγαρχών και, όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα, αφορά την στήριξη που παρέχει ο Ιβάν Σαββίδης στον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Το καλοκαίρι του 2023, έρευνα της Trap Aggressor, της δεξαμενής σκέψης StateWatch συμπεριέλαβε τον Σαββίδη μεταξύ 25 ολιγαρχών των οποίων οι εταιρείες εξυπηρετούν το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα και των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία δεν είχαν ακόμη κατασχεθεί από την Ουκρανία.
Τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία της Σαββίδη περιλαμβάνουν το 100% των εταιρικών μετοχών της PJSC Pentopak, η οποία είναι μία από τις μεγάλες εταιρείες στην παραγωγή συσκευασιών για προϊόντα κρέατος και αλλαντικών, και το 100% των εταιρικών δικαιωμάτων της θυγατρικής της Atlantis-Pak Ukraine.
Η ANTAC είπε ότι η σύζυγος του Kiriyaki Savvidi είναι η ονομαστική ιδιοκτήτρια ορισμένων εταιρειών στην Ουκρανία, αν και ο σύζυγός της είναι ιδιοκτήτης της επιχείρησης.
Η Σαββίδη ίδρυσε τον Όμιλο Agrokom, ο οποίος διαθέτει εργοστάσια επεξεργασίας και συσκευασίας κρέατος, εγκαταστάσεις θερμοκηπίου και ένα εργοστάσιο ανθρακούχου νερού.
Το 2015, όπως αναφέρεται, ο Σαββίδης χαιρέτισε δημόσια την κατοχή της Κριμαίας και την παράνομη προσάρτησή της από τη Ρωσία. Ο Σαββίδης έχει τόσο ρωσική όσο και ελληνική υπηκοότητα. Στην Ελλάδα έχει λιμάνι και μεταξύ άλλων τον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ, επισημαίνει η Kiev Indepented.