Αγρότες: Παραμένουν στα μπλόκα, ετοιμάζονται για την κρίσιμη συνάντηση με Μητσοτάκη-Ποια μέτρα έχουν “κλειδώσει”
Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες σε όλη τη χώρα πραγματοποιώντας καθημερινά συντονισμένες ενώ παράλληλα προετοιμάζονται για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αντιπροσωπεία των μπλόκων, στο Μέγαρο Μαξίμου, την Τρίτη 13 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι. Στη σύσκεψη των αγροτών των μπλόκων από όλη την χώρα, που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο της Σίνδου Θεσσαλονίκης, οι αγρότες αποφάσισαν να στείλουν 15μελή επιτροπή στη συνάντηση.
Από τις απαντήσεις επί των συγκεκριμένων αιτημάτων που θα πάρουν και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση θα εξαρτηθεί η πορεία της κινητοποίησης, η οποία έτσι κι αλλιώς θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί από τους ίδιους τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα.
Πυρετώδεις προετοιμασίες στην κυβέρνηση
Πυρετός συσκέψεων και στο κυβερνητικό επιτελείο αφενός για να καταλήξει στα μέτρα αφετέρου για να γίνει το απαραίτητο «μασάζ» προς τους γαλάζιους αγροτοσυνδικαλιστές. Η επικείμενη συνάντηση θεωρείται κρίσιμη, καθώς μέχρι στιγμής οι αγρότες έχουν τηρήσει μία προσεκτική στάση, με ολιγόωρους αποκλεισμούς, προκειμένου να μην χάσουν τη στήριξη της συντριπτικής πλειονότητας της κοινωνίας, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θεωρεί δίκαιο τον αγώνα τους.
- Το ερώτημα βέβαια είναι τι θα γίνει αν η συνάντηση αποβεί άκαρπη καθώς τότε οι αποφάσεις στα μπλόκα θα είναι σίγουρα σε πιο κλιμακούμενη μορφή με την κάθοδο στην Αθήνα (έχουν πει ότι θα συμμετάσχουν και οι φοιτητές) θεωρείται βεβαία.
Το Μέγαρο Μαξίμου επαναλαμβάνει διαρκώς ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για πρόσθετα μέτρα. Και οι αγρότες, όμως, από την πλευρά τους, προκρίνουν το επιχείρημα ότι δεν ζητούν πρόσθετα χρήματα, αλλά να δαπανούν λιγότερα έξοδα για το αγροτικό πετρέλαιο και το ρεύμα.
Παρ ότι μέχρι την Τρίτη υπάρχει ακόμα αρκετός χρόνος για να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης, σχεδόν προεξοφλείται ότι θα γίνει αποδεκτό το αίτημα να δοθεί εμπροσθοβαρώς και όχι στο τέλος του χρόνου το ποσό της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, κονδύλι που αγγίζει τα 82.000.000 ευρώ.
Ένα δεύτερο, το οποίο επίσης βρίσκεται στο τραπέζι είναι να δοθεί μεγαλύτερη έκπτωση στο ρεύμα. Μία πρωτοβουλία, το κόστος της οποίας, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, θα επωμιστούν οι εταιρείες και όχι οι πολίτες.
Το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου και τα συναρμόδια υπουργεία ρίχνουν βάρος και στα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή κατάσταση. Θεωρείται, βέβαιο, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, ότι το πακέτο που θα ανακοινωθεί να έχει στην αιχμή του τους πλημμυροπαθείς του θεσσαλικού κάμπου.
Πάντως, από το κυβερνητικό επιτελείο διαμηνύουν ότι πολλά από τα αιτήματα των αγροτών έχουν ήδη ικανοποιηθεί ή δρομολογούνται, ενώ άλλα, όπως η επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, έχουν ήδη τεθεί από τον πρωθυπουργό. Σπεύδουν, όμως, να υπενθυμίσουν ότι τυχόν μη εφαρμογή της ΚΑΠ, ζήτημα που απερίσκεπτα ορισμένοι θέτουν στον δημόσιο διάλογο, θα είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν οι αγρότες πόρους ύψους 2,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις
«Σήμερα με τα τρακτέρ μέσα στην Καρδίτσα, τις επόμενες μέρες και στην Αθήνα»! Αυτό ήταν το αποφασιστικό μήνυμα που εξέπεμψε το μαζικό συλλαλητήριο των αγροτών του μπλόκου του Ε65 που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στην Καρδίτσα με συμμετοχή σωματείων εργαζομένων και συλλόγων επαγγελματιών της περιοχής.
Δεκάδες τρακτέρ ξεκίνησαν περίπου στις 6 μ.μ. από το μπλόκο στον Ε65 και έφτασαν στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας όπου για μία ακόμα φορά τους υποδέχθηκε πλήθος κόσμου για να εκφράσει την στήριξη και την αλληλεγγύη του στα δίκαια αιτήματά τους.
Τα τρακτέρ κατέκλυσαν την πόλη, καθώς από την είσοδο στα πρώτα σπίτια έως την κεντρική πλατεία υπήρχαν παντού αγροτικά μηχανήματα που με τις σειρήνες τους δονούσαν την ατμόσφαιρα και ξεσήκωναν τους αλληλέγγυους πολίτες.
Στην κεντρική πλατεία συναντήθηκαν αγρότες, εργαζόμενοι, καταστηματάρχες που τις μέρες της πλημμύρας στήριξαν και βοήθησαν ο ένας τον άλλον και σήμερα μαζί μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες και τα ίδια πρόβλημα με το εισόδημα που δεν φτάνει, με την ακρίβεια να λεηλατεί το λαϊκό εισόδημα.
Σε κινητοποίηση με τρακτέρ στο κέντρο της Λάρισας προχώρησαν και οι αγρότες της περιοχής, προερχόμενοι από το μπλόκο του Πλατυκάμπου. Οι αγρότες μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν στην Νίκαια, επέλεξαν να κινηθούν με κορναρίσματα προς την κεντρική πλατεία της Λάρισας, θέλοντας να προβάλουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.
Ο Τυρναβίτης αγρότης, Κυριάκος Τσικριτσής, δήλωσε ότι οι αγρότες ζητούν να λυθούν τα προβλήματά τους, υποστηρίζοντας ότι «υπήρξε παγετός, χαλαζοπτώσεις και περονόσπορος στα αμπέλια, ο οποίος δεν αποζημιώνεται από το κράτος». Παράλληλα είπε πως οι αγρότες διεκδικούν αφορολόγητο πετρέλαιο, χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα και 100% αποζημιώσεις για όλες τις πλημμυροπαθείς περιοχές.
Στο κάλεσμά της, Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «μας ενώνει η ανάγκη για φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα, που θα εξασφαλίζουν ταυτόχρονα ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, τα κοινά βάσανα που μας φορτώνει η αντιλαϊκή πολιτική, όπως η φοροεπιδρομή, η ενεργειακή φτώχεια. Ταυτόχρονα δίνουμε συνέχεια στον συντονισμένο μας αγώνα για να μπορέσουν οι πλημμυροπαθείς του νομού να ορθοποδήσουν και να μείνουν στον τόπο τους».
- Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι παλεύουν για να κρατήσουν τα χωράφια και την περιουσία τους, να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια από τη δουλειά τους, να παραμείνουν στα χωριά τους.
Διεκδικούν να στηριχτεί το εισόδημά τους, που συρρικνώνεται από το υπέρογκο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές που επιβάλλουν στα προϊόντα τους οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι, τις περικοπές της νέας ΚΑΠ, αλλά και τις απανωτές καταστροφές στην παραγωγή τους.
Συγκεκριμένα διεκδικούν:
— Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως: Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
— Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
— Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
— Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.
— Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουν εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες τους.
— Εργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.
Στη βάση αυτού του πλαισίου αγωνιστικών διεκδικήσεων ζητούν ουσιαστικές απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις από το κυβερνητικό κλιμάκιο.