taz: Ηχηρό χαστούκι στην Ελλάδα από το Ευρωκοινοβούλιο
Με ψήφισμα που εγκρίθηκε από 330 ευρωβουλευτές η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου καταδίκασε την Ελλάδα για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου.
«Στην Ελλάδα οι δημοσιογράφοι πέφτουν ξανά και ξανά θύματα λεκτικών και σωματικών επιθέσεων, κατασκοπείας ή ακόμη και δολοφονούνται, όπως συνέβη με τον αστυνομικό ρεπόρτερ Γιώργο Καραϊβάζ, ένα περιστατικό του οποίου η διαλεύκανση είναι ανεπαρκής. Και αυτό ήταν που οδήγησε στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου με ευρεία πλειοψηφία», μεταδίδει το δημόσιο ραδιοφωνικό δίκτυο MDR Aktuell.
Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου «αποτελεί ένα ηχηρό χαστούκι – το οποίο θα μπορούσε να έχει και οικονομικές επιπτώσεις για τη χώρα», σχολιάζει η tageszeitung. «Ο κατάλογος των παραπτωμάτων της χώρας είναι μακρύς: αυξανόμενη διαφθορά και έλλειψη διαφάνειας, επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου, παραβιάσεις ατομικών θεμελιωδών δικαιωμάτων στο πλαίσιο του τεραστίων διαστάσεων σκανδάλου υποκλοπών, ανεξέλεγκτη αστυνομική βία, απουσία δημοκρατικού ελέγχου και ολοένα και βαθύτερη διάβρωση του κράτους δικαίου κατά την περίοδο Μητσοτάκη».
Η οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια» που κατατάσσει τα κράτη παγκοσμίως αναλόγως με τον βαθμό της διαφθοράς που υπάρχει στο καθένα εξ αυτών, «τοποθέτησε την Ελλάδα στην 59η θέση μεταξύ 180 χωρών και 24η μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε.» Στο δε ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου η σχετική λίστα των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» «κατατάσσει την Ελλάδα στην ντροπιαστική 107η θέση – τη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε. Προτού αναλάβει τα ηνία ο Μητσοτάκης, η Ελλάδα βρισκόταν στην 65η θέση έχοντας έτσι υποχωρήσει 42 θέσεις σε διάστημα τεσσάρων ετών», επισημαίνει η taz.
Το Ευρωκοινοβούλιο θεωρεί πως τα γενναιόδωρα κονδύλια της Ε.Ε. προς την Ελλάδα «θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως μοχλός πίεσης, προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στον δρόμο της διαφάνειας, της ελευθερίας του Τύπου και του κράτους δικαίου». Από το 2021 και μέχρι το 2027 τα ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Ελλάδα αντιστοιχούν στο 4% του ΑΕΠ της. Για τον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του «αυτή η βροχή χρημάτων αποτελεί ευλογία». Τώρα όμως «το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ελέγξει το κατά πόσο θα μπορούσε να ασκηθεί πίεση προς την Ελλάδα με τον τρόπο που ασκήθηκε στην Πολωνία και την Ουγγαρία λόγω του ελαττωματικού κράτους δικαίου».
Πέραν αυτών «μία ένδειξη για το πόσο άσχημη είναι η κατάσταση της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα μπορεί να βρει κανείς εάν ρίξει μια ματιά στις χθεσινές (Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου) εκδόσεις του ελληνικού Τύπου: η πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης έμεινε σιωπηλή σχετικά με την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωκοινοβούλιο».
Πηγή: dw.com