Γάμος Ομοφύλων: Η ονομαστική ψηφοφορία προβληματίζει τον ΣΥΡΙΖΑ- Δεν αποκλείεται αίτημα της ΝΔ
Η 15η Φεβρουαρίου ημέρα ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου για τον πολιτικό γάμο των ομοφύλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία μπορεί να είναι κομβική για τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν και εφόσον όμως τεθεί θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας, ζήτημα για το οποίο το ίδιο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει αποφασίσει ακόμη. Ο πληροφορίες είναι αντικρουόμενες, Από τη μια ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να μην συμφωνεί με την κατάθεση αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας αφενός γιατί πρόκειται για ένα ταυτοτικό ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον ΣΥΡΙΖΑ και κατά συνέπεια δεν νοείται στάση αποχής ή καταψήφισης, ενώ από την άλλη υπάρχουν απόψεις που λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταθέσει το σχετικό αίτημα για να αναδείξει κυρίως το διχασμό της ΚΟ της ΝΔ.
Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο θα αναδυθεί και το πρόβλημα, έστω μικρότερο αναλογικά, που υποβόσκει στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και φέρει ονοματεπώνυμο: Παύλος Πολάκης! Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνεχίζει να αναστατώνει το κόμμα με τις δηλώσεις του επί παντός επιστητού, διαφωνεί με το νομοσχέδιο και το ζητούμενο είναι αν θα καταψηφίσει ή θα απέχει της ψηφοφορίας. Εάν καταψηφίσει αυτομάτως τίθεται ζήτημα διαγραφής του από την ΚΟ, με ότι συνεπάγεται αυτό για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει μάλιστα Συνεδρίου.
- Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες ο κ. Κασσελάκης φέρεται να έχει ζητήσει από τον τον αψύ Κρητικό να τον διευκολύνει απέχοντας από τη ψηφοφορία. Κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης στους διαφωνούντες βουλευτές της ΝΔ.
Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναιρέσει την προτροπή του προς τους βουλευτές της ΝΔ που διαφωνούν με το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών για αποχή, καταλόγισε υποκρισία στην κυβέρνηση και επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα γίνει κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
“Είναι ξεκάθαρη η θέση μας υπέρ του νομοσχεδίου, δεν ισχύει το ίδιο και για τη ΝΔ”, είπε και αναφέρθηκε στον Μάκη Βορίδη αλλά και τις δεκάδες διαφορετικές φωνές εντός του γαλάζιου στρατοπέδου λέγοντας: “Από τη μια η κυβέρνηση εισηγείται αυτό το νομοσχέδιο και από την άλλη πληθώρα βουλευτών της εκφράζουν δημόσια την αντίθεσή τους, ενώ ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας, ο αντ’ αυτού του πρωθυπουργού που διαφωνεί και το χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό”. Και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει εάν έχει την ψήφο εμπιστοσύνης της ΚΟ της ΝΔ ή όχι;
- Να σημειωθεί ότι σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως στη συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ την Τρίτη ή την Τετάρτη θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν εάν θα καταθέσουν αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, την ερχόμενη εβδομάδα.
Το θέμα της ονομαστικής ψηφοφορίας για το επίμαχο νομοσχέδιο και το τι θα κάνει τελικά η αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα, μπήκε επί τάπητος με αφορμή την πρόθεση της Ελληνικής Λύσης να καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, για την ψήφιση της νομιμοποίησης του γάμου ομοφυλοφίλων. “Καλούμε όλα τα κόμματα, μακριά από ιδεοληψίες, στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας, να συνυπογράψουν το αίτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας που καταθέτει η Ελληνική Λύση, χωρίς κομματικές αγκυλώσεις.” αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος
Παράλληλα ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε “Σήμερα η Ελληνική Λύση ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας στο θέμα του γάμου των ομοφυλοφίλων” και τόνισε “Παρακαλούμε, ζητούμε, στο πλαίσιο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των αποφάσεων υπέρ των πολιτών, τα υπόλοιπα κόμματα, μεμονωμένους βουλευτές, να υπερψηφίσουν αυτή την πρόταση, ώστε να πάμε σε ονομαστική ψηφοφορία και να μην κρυφτούν πίσω από αποχές και ψεύτικες δικαιολογίες βουλευτές της ΝΔ που στηρίζουν τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη αλλά θέλουν να στηρίξουν ταυτοχρόνως και το χριστιανικό ποίμνιο.”.
- Να σημειωθεί ότι και κατά τη ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων για το επίμαχο νομοσχέδιο η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας προκάλεσε τη εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα να πει το αν κόμμα της αξιωαμτικής αντιπολίτευσης θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας και η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ της απάντησε “θα σας πω κατ΄ίδίαν μετά το τέλος της συνεδρίασης την προσωπική μου άποψη”.
Σημειώνεται ότι με βάση τον Κανονισμό της Βουλής το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας χρειάζεται 15 υπογραφές βουλευτών μία ή περισσοτέρων ΚΟ και η Ελληνική Λύση έχει 12. Τα σενάρια που κυκλοφορούν στα πηγαδάκια της Βουλής είναι ουκ ολίγα μεταξύ των οποίων δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο να υποβάλει σχετικό αίτημα η ίδια η ΝΔ!
Στο μεταξύ
…στην Κουμουνδούρου βρίσκονται σε κατάσταση νευρικής κρίσης με τη πρωτοβουλία-εκδήλωση του Διονύση Τεμπονέρα με τη συμμετοχη της Έφης Αχτσιόγλου (Νέα Αριστερά) και του Μανόλη Χριστοδουλάκη (ΠΑΣΟΚ) τη Τρίτη 13/2 στο θέατρο “Άλφα” με θέμα “Απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος;”, θέμα που από μόνο του εμμέσως πλην σαφώς αμφισβητεί τις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για την ικανότητα τους να αποτελέσουν εναλλακτικό πόλο εξουσίας απέναντι στον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ.
- Το γεγονός αποτελεί αφορμή μάλλον για νέα συνάντηση ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Διονύση Τεμπονέρα προκαλώντας νέα ερωτηματικά για τις διαθέσεις του πρώην πρωθυπουργού. Σύμφωνα με συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, οι δυο συζήτησαν την κατάσταση και τις εξελίξεις στην πολιτική ζωή, ενώ επισήμαιναν ότι ο πρώην πρωθυπουργός παραμένει αταλάντευτος στη δήλωση που εκφώνησε όταν παραιτήθηκε από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνεπώς “παρακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά δεν παρεμβαίνει”.
Σύμφωνα μάλιστα με διαρροή από το περιβάλλον του πρωην πρωθυπουργού “Ο Αλέξης Τσίπρας δε θα παραστεί σε καμία άλλη εκδήλωση τις επόμενες ημέρες πέραν του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα τέλη Φλεβάρη”.
Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, όταν ερωτήθηκε στο Action24 για το αν θα πήγαινε στην εκδήλωση, απάντησε αρνητικά λέγοντας χαρακτηριστικά “Μάλλον θα είμαι στο εξωτερικό. Αλλά δεν θα πήγαινα”, ενώ κληθείς να πάρει θέση αν πρέπει να αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ο διάλογος για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων τόνισε “Μας αφορά. Δεν πρέπει, όμως, να είναι κάτι που αφορά υποκλαπείσες έδρες και προσωπικές στρατηγικές.”.