Βρετανία: Επίσημη εμφάνιση του πρίγκιπα Ουίλιαμ, μετά τα χειρουργεία Κέιτ και Κάρολου
Ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ, 41 ετών, εμφανίστηκε σε επίσημη τελετή απονομής κρατικών τιμών στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Αυτή είναι και η πρώτη επίσημη εμφάνισή του μετά τα χειρουργεία στα οποία υπεβλήθησαν η σύζυγός του Κέιτ Μίντλετον καθώς και ο πατέρας του Βασιλιάς Κάρολος.
Μάλιστα, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου αναμένεται να αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες, μιας και ο πατέρας του θα απέχει από τα δημόσια καθήκοντά του, όσο χρόνο απαιτούν οι αντικαρκινικές θεραπείες στις οποίες ήδη υποβάλλεται.
Prince William carries out public duties for first time since father’s diagnosis and Kate’s surgeryhttps://t.co/gxyrKCqQ8g
— The Independent (@Independent) February 7, 2024
Η αντιβασιλεία Ουίλιαμ
Μια περίοδος αντιβασιλείας επιτρέπει στον βασιλιά να μεταβιβάσει τις εξουσίες του ως μονάρχης στον πρίγκιπα της Ουαλίας χωρίς να χρειαστεί να παραιτηθεί. Ο βασιλιάς Κάρολος θα εξακολουθούσε να είναι ο μονάρχης και αρχηγός του κράτους, αλλά ο πρίγκιπας Ουίλιαμ θα μπορούσε να εκτελεί βασιλικά καθήκοντα στο όνομα και για λογαριασμό του βασιλιά Καρόλου.
Η αντιβασιλεία θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή μέσω του σχετικού νόμου του 1937, ο οποίος ορίζει ότι τα καθήκοντα του μονάρχη θα εκτελούνται από αντιβασιλέα εάν ο μονάρχης κηρυχθεί «λόγω αδυναμίας του νου ή του σώματος» ανίκανος να εκτελέσει τα βασιλικά καθήκοντα ή εάν υπάρχουν «ενδείξεις ότι ο ηγεμόνας δεν είναι διαθέσιμος για την εκτέλεση των εν λόγω καθηκόντων για κάποια συγκεκριμένη αιτία».
William seen for the first time since Charles’ cancer shock as he returns to work and prepares to speak about dad’s healthhttps://t.co/YaUjTQ6Dwthttps://t.co/YaUjTQ6Dwt
— The Sun (@TheSun) February 7, 2024
Αυτό πρέπει να δηλώνεται εγγράφως από τρεις ή περισσότερους από τους ακόλουθους: Τη σύζυγο του ηγεμόνα δηλαδή τη βασίλισσα, τον λόρδο καγκελάριο, τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων, την επικεφαλής του δικαστικού σώματος της Αγγλίας και της Ουαλίας και τον δικαστικό λειτουργό που προεδρεύει στο αστικό τμήμα του Εφετείου της χώρας. Επισημαίνεται ότι ο βασιλιάς Κάρολος δεν έχει λόγο και δεν χρειάζεται να συμφωνήσει με την απόφασή τους.
Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική μοναρχία είναι, επίσης, μια ιερατική μοναρχία – στο πλαίσιο της στέψης του, ο βασιλιάς Κάρολος πέρασε από τελετουργικό χειροτονίας, το οποίο είναι παρόμοιο με το τελετουργικό χειροτονίας που περνάει ένας ιερέας.