Μαξίμου: Ύστατο μέτρο για “μπλόκο” στα… μπλόκα- Τι θα προτείνει η κυβέρνηση στους αγρότες
Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για το επόμενο τριήμερο είναι να καταφέρει να συγκρατήσει τις κινητοποιήσεις των αγροτών κα να μην διαχυθεί το αγροτικό πρόβλημα στην κοινωνία, δηλαδή να μην υπάρξει οριστικό κλείσιμο των εθνικών οδών, ταλαιπωρία των οδηγών κι ελλείψεις στην αγορά. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να οδηγηθούν σε μετωπική σύγκρουση με τους αγρότες. Στις εθνικές εκλογές η ΝΔ κατέγραψε πολύ υψηλά ποσοστά στον αγροτικό κόσμο, αγγίζοντας το 48% και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να στρέψει τους αγρότες απέναντι της λίγους μήνες πριν τις Ευρωεκλογές.
Για αυτό το λόγο κρατούν ήπιους τόνους επισημαίνοντας πως τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια και πως η πόρτα του διαλόγου παραμένει ανοικτή. Ωστόσο από το Μέγαρο Μαξίμου στέλνουν σαφές μήνυμα πως «διάλογος με κλειστούς δρόμους δεν μπορεί να γίνει».
«Κανείς δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας, από αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους αγρότες», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές
Η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής για το επόμενο βήμα της κι αφήνει ένα μικρό παράθυρο για κάποιες επιπλέον παροχές προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση. Σύμφωνα με πληροφορίες αναζητείται μέτρο στήριξης, το οποίο δεν θα έχει σοβαρό δημοσιονομικό αποτύπωμα. Στη λογική αυτή, ενδεχομένως και εντός της ημέρας, θα ανακοινωθεί η αποδοχή του αιτήματος των παραγωγών για προκαταβολική είσπραξη του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
- Κυβερνητικές πηγές άφηναν επίσης να εννοηθεί ότι αν υπάρξει αίτημα από ενιαία εκπροσώπηση για συνάντηση, ο πρωθυπουργός θα το αποδεχθεί.
Παράλληλα κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως «επειδή βελτιώνεται η οικονομία της χώρας, γι’ αυτό και είμαστε σε θέση να διαθέσουμε αυτό το πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των αγροτών» υπογραμμίζοντας πως οι διαθέσιμοι πόροι είναι συγκεκριμένοι. Προσθέτουν μάλιστα πως η κυβέρνηση κατάφερε με διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες και διατήρησε για τους Έλληνες αγρότες τους ίδιους πόρους από την ΚΑΠ όταν αυτοί μειώθηκαν για άλλες χώρες.
- «Το ΕΛΚ ήταν αυτό που κατάφερε και έβαλε φραγμούς σε υπερβολικές απαιτήσεις και προτάσεις των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, οι οποίοι, στο όνομα της οικολογικής μετάβασης της γεωργίας, ζητούσαν να περιοριστούν πολύ οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, να μειωθούν ενισχύσεις, να αυστηροποιηθούν οι τρόποι παραγωγής» αναφέρουν.
Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν πως η μη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ θα στερούσε από τους Έλληνες αγρότες ενισχύσεις της τάξεως των 2,8 δις ετησίως που σήμερα είτε λαμβάνουν απ’ ευθείας, είτε μέσω διαφόρων προγραμμάτων, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Παράλληλα θα στερούσε από την Ελλάδα τη δυνατότητα εφαρμογής μιας σειράς άλλων εμβληματικών προγραμμάτων των οποίων στόχος είναι η ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής και των υποδομών στον αγροδιατροφικό τομέα.
- Η ΚΑΠ 2023- 2027, ύψους 19,3 δις ευρώ κατευθύνεται στο σύνολό της στους Έλληνες αγρότες. «Για την ενεργοποίηση αυτών των χρημάτων έχουν τεθεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις με καθαρό φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο η ικανοποίηση των οποίων όμως στην πράξη οδηγούν σε αύξηση του καλλιεργητικού κόστους, χωρίς να δίδονται αντίστοιχες ενισχύσεις για την εξισορρόπησής της» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.
Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως η κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει από τον περασμένο Νοέμβριο 6 προτάσεις τροποποίησης του πλαισίου που διέπει το ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ. Ουσιαστικές αλλαγές μπορούν – εκ του κανονισμού- να υποβληθούν μετά το 2025, και για το λόγο αυτό έχει αναπτυχθεί, με ελληνική πρωτοβουλία, συμμαχία με τις 9 χώρες του Νότου της ΕΕ στις οποίες υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα στην εφαρμογή της ΚΑΠ.