Θα γίνει αντιβασιλιάς ο πρίγκιπας Ουϊλιαμ;- Τα σενάρια στο Μπάκιγχαμ
Μπορεί οι γιατροί του βασιλιά Καρόλου να εκφράζουν την αισιοδοξία τους ακόμα και για πλήρη ανάρρωση αφού, όπως λέγεται, ο καρκίνος εντοπίστηκε έγκαιρα και είναι σε αρχικό στάδιο, ωστόσο σύμφωνα με δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων στο Παλάτι επεξεργάζονται ήδη κάθε σενάριο για την μετάβαση ακόμα και σε αντιβασιλεία εάν χρειαστεί.
Ήδη μεταξύ άλλων έγινε γνωστό πως σύμφωνα με το τυπικό που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι και η “Γέφυρα Μενάϊ”
Κωδικός «Γέφυρα Μενάι»
Ο Κάρολος διαδέχθηκε στον βρετανικό θρόνο τη μητέρα του, Ελισάβετ Β΄, μετά τον θάνατό της τον Σεπτέμβριο του 2022.
Υπάρχουν λεπτομερή πρωτόκολλα που διέπουν τη γραμμή διαδοχής και ποιος θα αναλάβει μετά τη βασιλεία του Καρόλου. Τον Ιανουάριο του 2019, ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν, ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ, ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να παραιτηθούν από τα βασιλικά τους καθήκοντα.
- Ωστόσο, αυτά τα σχέδια δεν περιλαμβάνουν παραίτηση και από τους τίτλους και παραμένουν στη γραμμή διαδοχής, όπως και τα δύο παιδιά τους. Ταυτόχρονα όμως, υπάρχει κι ένα εξαιρετικά περίπλοκο σύστημα για το τι θα συμβεί εφόσον πεθαίνει ο βασιλιάς Κάρολος Γ’
Ο σχεδιασμός για τον θάνατο και την κρατική κηδεία του βασιλιά Καρόλου αναφέρεται ως «Επιχείρηση Γέφυρα Μενάι» (από μια κρεμαστή γέφυρα στην Ουαλία) και ξεκίνησε την επομένη κιόλας της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ.
Υπάρχει μάλιστα και μια αναφορά σε αυτήν στο The Crown κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου με αφορμή τον παραλίγο χαμό του Καρόλου από μια χιονοστιβάδα.
Η εν λόγω σκηνή περιλαμβάνει τον γραμματέα της βασίλισσας να την ενημερώνει για τον Κάρολο και να σκέφτεται κάπως άκομψα:
- «Έχουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης για όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, η γέφυρα Μενάι δεν αποτελεί εξαίρεση. Είναι η κωδική ονομασία για τον θάνατο του Πρίγκιπα της Ουαλίας».
Τι θα συμβεί την ημέρα που πεθαίνει ο βασιλιάς
Οι διευθετήσεις για την κηδεία του Κάρολου άρχισαν να σχεδιάζονται σχεδόν αμέσως αφότου έγινε βασιλιάς — τουλάχιστον, σύμφωνα με τον πρώην αξιωματικό της Βασιλικής Προστασίας Σάιμον Μόργκαν.
«Δυστυχώς, από αύριο το πρωί ο σχεδιασμός για την Επιχείρηση Γέφυρα Μενάι θα ξεκινήσει σοβαρά», δήλωσε στις 20 Σεπτεμβρίου 2022 και πρόσθεσε ότι, «ακόμα και ο Βασιλιάς είπε στην ομιλία του ότι θα αναλάβει αυτόν τον ρόλο για όσο το επιτρέπει η ζωή. Είναι 73 ετών, πρέπει να είναι στο πίσω μέρος του μυαλού σας, πρέπει να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε ξανά για το μέλλον.”
- Οι λεπτομέρειες της Επιχείρησης Γέφυρα Μενάι δεν έχουν διαρρεύσει ακόμη, αλλά πιθανότατα θα μοιάζουν πολύ με την Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου – το κωδικό όνομα που χρησιμοποιήθηκε για τον θάνατο της Βασίλισσας.
Αυτό σημαίνει ότι την ημέρα που θα πεθάνει ο βασιλιάς Κάρολος, η οικογένειά του θα ενημερωθεί και θα ακολουθήσει η ενημέρωση του πρωθυπουργού της χώρας. Στη συνέχεια, η είδηση θα ταξιδέψει σε χώρες και κυβερνήσεις της Κοινοπολιτείας όπου ο Βασιλιάς είναι αρχηγός του κράτους και, τέλος, στην ένωση τύπου.
Τα σενάρια στο Μπάκιγχαμ- Η αντιβασιλεία Ουίλιαμ
Μια περίοδος αντιβασιλείας επιτρέπει στον βασιλιά να μεταβιβάσει τις εξουσίες του ως μονάρχης στον πρίγκιπα της Ουαλίας χωρίς να χρειαστεί να παραιτηθεί. Ο βασιλιάς Κάρολος θα εξακολουθούσε να είναι ο μονάρχης και αρχηγός του κράτους, αλλά ο πρίγκιπας Ουίλιαμ θα μπορούσε να εκτελεί βασιλικά καθήκοντα στο όνομα και για λογαριασμό του βασιλιά Καρόλου.
Η αντιβασιλεία θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή μέσω του σχετικού νόμου του 1937, ο οποίος ορίζει ότι τα καθήκοντα του μονάρχη θα εκτελούνται από αντιβασιλέα εάν ο μονάρχης κηρυχθεί «λόγω αδυναμίας του νου ή του σώματος» ανίκανος να εκτελέσει τα βασιλικά καθήκοντα ή εάν υπάρχουν «ενδείξεις ότι ο ηγεμόνας δεν είναι διαθέσιμος για την εκτέλεση των εν λόγω καθηκόντων για κάποια συγκεκριμένη αιτία».
Αυτό πρέπει να δηλώνεται εγγράφως από τρεις ή περισσότερους από τους ακόλουθους: Τη σύζυγο του ηγεμόνα δηλαδή τη βασίλισσα, τον λόρδο καγκελάριο, τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων, την επικεφαλής του δικαστικού σώματος της Αγγλίας και της Ουαλίας και τον δικαστικό λειτουργό που προεδρεύει στο αστικό τμήμα του Εφετείου της χώρας. Επισημαίνεται ότι ο βασιλιάς Κάρολος δεν έχει λόγο και δεν χρειάζεται να συμφωνήσει με την απόφασή τους.
Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική μοναρχία είναι, επίσης, μια ιερατική μοναρχία – στο πλαίσιο της στέψης του, ο βασιλιάς Κάρολος πέρασε από τελετουργικό χειροτονίας, το οποίο είναι παρόμοιο με το τελετουργικό χειροτονίας που περνάει ένας ιερέας.
Η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ για τον βασιλιά Κάρολο
«Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης νοσοκομειακής διαδικασίας του βασιλιά για καλοήθη διεύρυνση του προστάτη, διαπιστώθηκε ένα ξεχωριστό ζήτημα που προκαλεί ανησυχία. Οι διαγνωστικές εξετάσεις που ακολούθησαν εντόπισαν μια μορφή καρκίνου.
Η Αυτού Μεγαλειότης άρχισε σήμερα ένα πρόγραμμα τακτικών θεραπειών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι γιατροί τού συνέστησαν να αναβάλει τις δημόσιες υποχρεώσεις του. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Αυτού Μεγαλειότητα θα συνεχίσει να διεκπεραιώνει κανονικά τις κρατικές υποθέσεις και την επίσημη γραφειοκρατία.
Ο Βασιλιάς είναι ευγνώμων στην ιατρική του ομάδα για την ταχεία παρέμβασή της, η οποία κατέστη δυνατή χάρη στην πρόσφατη νοσοκομειακή του επέμβαση. Παραμένει απόλυτα θετικός όσον αφορά στη θεραπεία του και προσβλέπει στην επιστροφή του σε πλήρη δημόσια καθήκοντα το συντομότερο δυνατό.
Η Αυτού Μεγαλειότητα επέλεξε να μοιραστεί τη διάγνωσή του για να αποτρέψει τις εικασίες και με την ελπίδα ότι μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του κοινού για όλους εκείνους σε όλο τον κόσμο που πλήττονται από τον καρκίνο».