Ο έλληνας “πεταλούδας” Ρωχάμης: Η θρυλική απόδραση βγαίνοντας… από την κεντρική πύλη
Μια θρυλική μορφή των αποδράσεων από τις φυλακές, ο Βαγγέλης Ρωχάμης, έφυγε σήμερα από τη ζωή. Ο Ρωχάμης ήταν ένας από τους πιο γνωστούς κακοποιούς στην Ελλάδα. Έδρασε στα μέσα της δεκαετίας του ’70 αλλά είναι γνωστός όχι τόσο για τα αδικήματά του, όσο για τις πολλές αποδράσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της «θητείας» του στη φυλακή. Έχει αποδράσει πάνω από δέκα φορές.
Μία από αυτές έγινε τον Απρίλιο του 1986. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής, ο Ρωχάμης που ήταν φυλακισμένος στην Κέρκυρα, είχε μεταφερθεί στις αρχές Φεβρουαρίου στις φυλακές Κορυδαλλού, προκειμένου να παραστεί σε μια σειρά από δίκες.
Η μία δίκη αναβλήθηκε και ο κρατούμενος δεν επέστρεψε στο κελί του Κέρκυρα αλλά παρέμεινε, κατόπιν εντολής των αρχών, στον Κορυδαλλό για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όπως αποδείχτηκε όμως, ο Ρωχάμης ο οποίος ανέκαθεν αγαπούσε και «κυνηγούσε» την ελευθερία του, είχε άλλα σχέδια και μάλιστα «διαβολικά» απλοϊκά!
Το επισκεπτήριο
Στις 7 Απριλίου του 1986 ο Βαγγέλης Ρωχάμης δέχτηκε στο προγραμματισμένο επισκεπτήριο τον κουνιάδο του. Όταν ο χρόνος της επίσκεψης τελείωσε, αντί να κατευθυνθεί πίσω στο κελί του, ακολούθησε τους συγγενείς και φίλους των συγκρατούμενών του που έφευγαν από την κεντρική είσοδο των φυλακών. Ο Ρωχάμης έφυγε ανενόχλητος από την ξεκλείδωτη πόρτα χωρίς κανείς να τον ελέγξει. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «οι φύλακες δεν τον αναγνώρισαν γιατί φορούσε κοστούμι και όχι φόρμα όπως συνήθιζε». Αυτό ήταν κατά τον συντάκτη του άρθρου της εφημερίδας και η ένδειξη ότι ο κακοποιός είχε οργανώσει την απόδραση του. Ποιος ήταν ο λόγος που ο Ρωχάμης ρίσκαρε να τον πιάσουν και να αυξηθεί η ποινή του;
Για λόγους εκδικήσεως απέδρασε ο Ρωχάμης έγραφαν οι τίτλοι των εφημερίδων
Την πληροφορία έδωσε στους δημοσιογράφους ένας συγγενής του, ο οποίος υποστήριξε ότι κάποιος κακοποίησε την κόρη του και ο Ρωχάμης απέδρασε για «να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του μαζί του». Μετά την απόδραση, σήμανε συναγερμός και η αστυνομία άρχισε να τον αναζητά στα «γνωστά στέκια» κυρίως στη Χαλκίδα και την Κρήτη, που ήταν τα μέρη του.
«Συνήθιζε να πηγαίνει εκεί όταν επρόκειτο να ετοιμάσει κάποια δουλειά» γράφει το δημοσίευμα. Οι αστυνομικοί είχαν ήδη εμπειρία από την περίπτωση Ρωχάμη και τις αποδράσεις του, καθώς πριν από τρία χρόνια (το 1983) είχε καταφέρει να το σκάσει αυτή τη φορά από τις φυλακές της Χαλκίδας ενώ τα επόμενα χρόνια το έκανε συνήθειο. Ήταν καλός στις αποδράσεις αλλά και η αστυνομία που πάντα τον ξανάπιανε ήταν άριστη στον εντοπισμό και τη σύλληψή του. Ο Βαγγέλης Ρωχάμης αποφυλακίστηκε το 2000 και από τότε ζει στην Εύβοια.
Ποιος ήταν ο Βαγγέλης Ρωχάμης
Είχε γεννηθεί στο Βασιλικό της Εύβοιας το 1951.
Ήταν μέλος πολυμελούς οικογένειας, σε ηλικία 16 ετών ξεκίνησε να εργάζεται με σκοπό τη συντήρησή της. Στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του στη Σύρο (1971) και επειδή δεν του χορηγήθηκε άδεια προκειμένου να επισκεφθεί τη νεογέννητη κόρη του, απέδρασε από το στρατόπεδο. Κατηγορήθηκε, επίσης, για κλοπή μοτοποδηλάτου και ήλθε σε προστριβή με ανωτέρους του στον στρατό οπότε και έλαβε προσωρινή αναβολή.
Για την κλοπή καταδικάστηκε σε 3,5 μήνες στις φυλακές Κορυδαλλού. Το 1976 φυλακίστηκε για την κλοπή που πραγματοποίησε στο ταχυδρομείο του Βασιλικού. Προς το τέλος της δεκαετίας του ’70 πήρε άτυπο διαζύγιο από τη σύζυγό του και για λίγους μήνες μετέβη στην Κύπρο. Το 1980 συνελήφθη για απόπειρα πώλησης κλεμμένων τηλεοράσεων και φυλακίστηκε στον Κορυδαλλό.
Τον Δεκέμβριο του 1981 πρωταγωνίστησε στην πρώτη στάση κρατουμένων στις φυλακές αναπτύσσοντας πολιτικό, διεκδικητικό ρόλο. Για τη δράση του στη στάση δικάστηκε το 1986 και καταδικάστηκε σε 27 μήνες φυλακή.
Καταδικάστηκε για ληστείες, κλοπές, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, οπλοφορίες, οπλοχρησίες.
Έχει πραγματοποιήσει πάνω από δέκα αποδράσεις από τις φυλακές Κορυδαλλού, Χαλκίδας, Κέρκυρας και Αλικαρνασσού. Στις αποδράσεις του τον βοήθησαν φίλοι, ενώ στην απόκρυψή του βοήθησαν γυναίκες. Χαρακτηριστικό ήταν το περιστατικό στα μέσα της δεκαετίας του ’80, οπότε η αστυνομία τον αναζητούσε με συντονισμένη επιχείρηση μεγάλης κλίμακας και ο Ρωχάμης διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο, οι θαμώνες του οποίου δεν τον κατέδωσαν.
Ο Ρωχάμης αποφυλακίστηκε με βούλευμα τον Απρίλιο του 2000 και από τότε ζούσε στο Λευκαντί Ευβοίας.
Παρά το ότι υπήρξε διαβόητος για τις διωκτικές αρχές, δεν είχε στο ενεργητικό ποτέ έγκλημα κατά της ανθρώπινης ζωής.