Κάρολος: Μυστήριο με τον καρκίνο-Τι είναι η “Γέφυρα Μενάι” που ξεκίνησε την επομένη της στέψης

Κάρολος: Μυστήριο με τον καρκίνο-Τι είναι η “Γέφυρα Μενάι” που ξεκίνησε την επομένη της στέψης

Η είδηση ότι ο βασιλιά Κάρολος της Αγγλίας πάσχει από καρκίνο έχει προκαλέσει αναστάτωση στη Βρετανία, σε συνδυασμό με την σοβαρή -αλλά άγνωστης φύσης- ασθένεια της Κέιτ Μίντλετον, η οποία είναι σε μια παρατεταμένη περίοδο ανάρρωσης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail η κακοήθεια εντοπίστηκε πολύ νωρίς και η πρόγνωση είναι καλή.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο Κάρολος γνώριζε εδώ και μέρες το πρόβλημα υγείας του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του παλατιού ο καρκίνος δεν εντοπίστηκε στον προστάτη όπου χειρουργήθηκε για υπερπλασία αλλά σε άλλο σημείο – το οποίο δεν έγινε γνωστό.

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, ο Βρετανός μονάρχης είναι «απόλυτα θετικός για τη θεραπεία του» και «ανυπομονεί να επιστρέψει σε πλήρη δημόσια καθήκοντα το συντομότερο δυνατό».

Η ανακοίνωση του Παλατιού

Ακριβώς στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας, τα Ανάκτορα ανακοίνωσαν ότι ο Κάρολος πάσχει από καρκίνο που διαγνώστηκε κατά τη θεραπεία για τον προστάτη, στην οποία υποβλήθηκε τον Ιανουάριο. Ο τύπος του καρκίνου δεν έχει αποκαλυφθεί, αλλά σύμφωνα με την ανακοίνωση ξεκίνησε πρόγραμμα τακτικών θεραπειών.

Ο 75χρονος μονάρχης ξεκίνησε σήμερα κύκλο θεραπειών για την έκβαση των οποίων εκφράζει μεγάλη αισιοδοξία. Θα απέχει, με εντολή των γιατρών, από τις δημόσιες εκδηλώσεις για ένα διάστημα, αλλά θα εργάζεται από το γραφείο του.

Ανυπομονεί, όπως επισημαίνει το Παλάτι, να επιστρέψει στα καθήκοντά του το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του παλατιού.

Ο λόγος που ο βρετανός μονάρχης αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τη διάγνωσή του, εξηγείται στην ανακοίνωση, ήταν για να αποτρέψει τη φημολογία σχετικά με την κατάσταση της υγείας του και να ευαισθητοποιήσει παράλληλα τους πολίτες σχετικά με τον καρκίνο.

Επιστρέφει στη Βρετανία ο Χάρι

Ο βασιλιάς Κάρολος ενημέρωσε τη στενή οικογένεια μέσω τηλεφώνου, συμπεριλαμβανομένου του γιου του Χάρι που επιστρέφει από την Καλιφόρνια – χωρίς τη Μέγκαν Μαρκλ – για να δει τον πατέρα του.

Δεν είναι γνωστό πού θα μείνει ο δούκας του Σάσεξ καθώς είναι «άστεγος» όταν επισκέπτεται το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε η Daily Telegraph και χρειάζεται άδεια από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να μείνει σε ένα βασιλικό κτήμα.

Ο Χάρι επέστρεψε τα κλειδιά στο Frogmore Cottage τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο πρίγκιπας και η σύζυγός του Μέγκαν Μαρκλ άδειασαν το ακίνητο. Το αίτημά του να μείνει στο Κάστρο του Ουίνδσορ απορρίφθηκε από το Παλάτι όταν επισκέφθηκε για τελευταία φορά το Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο και ο Χάρι κατέληξε να μείνει σε ξενοδοχείο.

Την Κυριακή, ο βασιλιάς Κάρολος επισκέφθηκε την εκκλησία στην πρώτη του δημόσια έξοδο μετά την επέμβαση στον προστάτη. Ο μονάρχης χαιρέτησε τις κάμερες καθώς πήγαινε στη λειτουργία με τη σύζυγό του, τη βασίλισσα Καμίλα, στην εκκλησία της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής στο Σάντριγχαμ.

Την ανθρώπινη αγωνία για τον πατέρα και τη σύζυγό του και τα βασιλικά καθήκοντα, από την άλλη πλευρά, θα κληθεί να ισορροπήσει το επόμενο διάστημα ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, πρωτότοκος του βασιλιά Καρόλου και διάδοχος του βρετανικού θρόνου.

Πρώτα ήταν η περιπέτεια της συζύγου του, Κέιτ, που υποβλήθηκε σε επέμβαση στην κοιλιακή χώρα και πλέον θα αναρρώνει στο σπίτι τους επόμενους μήνες, ως το καθολικό Πάσχα. Έπειτα, ήλθε η ασθένεια του πατέρα του που επίσης θα χρειαστεί θεραπείες και αποχή από τα δημόσια καθήκοντά του.

Η διάγνωση του καρκίνου στον πατέρα του έρχεται σε μια «απίστευτα δύσκολη στιγμή» για τον πρίγκιπα της Ουαλίας, τόνισε η βασιλική ανταποκρίτρια του Sky News. Ο Γουίλιαμ, μετά την άδεια που πήρε για την Κέιτ, αναμένεται να αναλάβει ξανά τα καθήκοντά του τις επόμενες ημέρες κιόλας.

Σούνακ: «Ολόκληρη η χώρα βρίσκεται στο πλευρό του»

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, εξέφρασε τις θερμότερες ευχές του για ταχεία ανάρρωση, γράφοντας στα κοινωνικά δίκτυα πως «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα επανέλθει δυνατός σε χρόνο – μηδέν και ξέρω ότι όλη η χώρα τού εύχεται τα καλύτερα».

Μπάιντεν για Κάρολο: «Ανησυχώ για εκείνον»

Την ανησυχία του για τον Βασιλιά Κάρολο μετά την ανακοίνωση ότι πάσχει από καρκίνο εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπαίντεν.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων στο Λας Βέγκας εάν έχει κάποιο μήνυμα για τον Βασιλιά, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι μόλις είχε ακούσει για τη διάγνωση. «Ανησυχώ για εκείνον», είπε προσθέτοντας «Ελπίζω να μιλήσω μαζί του σύντομα».

Το μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ

Το μήνυμά του στον Βασιλιά Κάρολο μετά την ανακοίνωση για τον καρκίνο θέλησε να στείλει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Με ανάρτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για έναν «υπέροχο άνθρωπο, που γνώρισα καλά στη διάρκεια της προεδρίας μου».

«Όλοι προσευχόμαστε να έχει μία γρήγορη και πλήρη ανάρρωση», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Κωδικός «Γέφυρα Μενάι»

Ο Κάρολος διαδέχθηκε στον βρετανικό θρόνο τη μητέρα του, Ελισάβετ Β΄, μετά τον θάνατό της τον Σεπτέμβριο του 2022.

Υπάρχουν λεπτομερή πρωτόκολλα που διέπουν τη γραμμή διαδοχής και ποιος θα αναλάβει μετά τη βασιλεία του Καρόλου. Τον Ιανουάριο του 2019, ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν, ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ, ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να παραιτηθούν από τα βασιλικά τους καθήκοντα.

  • Ωστόσο, αυτά τα σχέδια δεν περιλαμβάνουν παραίτηση και από τους τίτλους και παραμένουν στη γραμμή διαδοχής, όπως και τα δύο παιδιά τους. Ταυτόχρονα όμως, υπάρχει κι ένα εξαιρετικά περίπλοκο σύστημα για το τι θα συμβεί εφόσον πεθαίνει ο βασιλιάς Κάρολος Γ’

Ο σχεδιασμός για τον θάνατο και την κρατική κηδεία του βασιλιά Καρόλου αναφέρεται ως «Επιχείρηση Γέφυρα Μενάι» (από μια κρεμαστή γέφυρα στην Ουαλία) και ξεκίνησε την επομένη κιόλας της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ.

Υπάρχει μάλιστα και μια αναφορά σε αυτήν στο The Crown κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου με αφορμή τον παραλίγο χαμό του Καρόλου από μια χιονοστιβάδα.

Η εν λόγω σκηνή περιλαμβάνει τον γραμματέα της βασίλισσας να την ενημερώνει για τον Κάρολο και να σκέφτεται κάπως άκομψα:

  • «Έχουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης για όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, η γέφυρα Μενάι δεν αποτελεί εξαίρεση. Είναι η κωδική ονομασία για τον θάνατο του Πρίγκιπα της Ουαλίας».

Τι θα συμβεί την ημέρα που πεθαίνει ο βασιλιάς

Οι διευθετήσεις για την κηδεία του Κάρολου άρχισαν να σχεδιάζονται σχεδόν αμέσως αφότου έγινε βασιλιάς — τουλάχιστον, σύμφωνα με τον πρώην αξιωματικό της Βασιλικής Προστασίας Σάιμον Μόργκαν.

«Δυστυχώς, από αύριο το πρωί ο σχεδιασμός για την Επιχείρηση Γέφυρα Μενάι θα ξεκινήσει σοβαρά», δήλωσε στις 20 Σεπτεμβρίου 2022 και πρόσθεσε ότι, «ακόμα και ο Βασιλιάς είπε στην ομιλία του ότι θα αναλάβει αυτόν τον ρόλο για όσο το επιτρέπει η ζωή. Είναι 73 ετών, πρέπει να είναι στο πίσω μέρος του μυαλού σας, πρέπει να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε ξανά για το μέλλον.”

  • Οι λεπτομέρειες της Επιχείρησης Γέφυρα Μενάι δεν έχουν διαρρεύσει ακόμη, αλλά πιθανότατα θα μοιάζουν πολύ με την Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου – το κωδικό όνομα που χρησιμοποιήθηκε για τον θάνατο της Βασίλισσας.

Αυτό σημαίνει ότι την ημέρα που θα πεθάνει ο βασιλιάς Κάρολος, η οικογένειά του θα ενημερωθεί και θα ακολουθήσει η ενημέρωση του πρωθυπουργού της χώρας. Στη συνέχεια, η είδηση θα ταξιδέψει σε χώρες και κυβερνήσεις της Κοινοπολιτείας όπου ο Βασιλιάς είναι αρχηγός του κράτους και, τέλος, στην ένωση τύπου.

Είναι ζήτημα τιμής ότι η επίσημη δήλωση δεν πρέπει να δημοσιοποιηθεί έως ότου ενημερωθούν όλα τα μέλη της οικογένειας.

Τούτου λεχθέντος, ο θάνατος της Βασίλισσας ήταν αρκετά γνωστός πριν από ειδήσεις όπως το BBC να κάνουν τη σχετική αναφορά . Αυτό συνέβη, εν μέρει, επειδή τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ είχαν εκδώσει μια δήλωση νωρίτερα εκείνη την ημέρα λέγοντας: «Μετά από περαιτέρω αξιολόγηση σήμερα το πρωί, οι γιατροί της βασίλισσας ανησυχούν για την υγεία της Αυτού Μεγαλειότητας και της συνέστησαν να παραμείνει υπό ιατρική επίβλεψη. Η βασίλισσα παραμένει στο Μπαλμόραλ».

Αλλά ανεξάρτητα από τη σειρά με την οποία το μαθαίνουν οι άνθρωποι, μόλις πεθάνει ο βασιλιάς Κάρολος, ένα σημείωμα θα καρφιτσωθεί στις πύλες του Παλατιού του Μπάκιγχαμ. (Το είδαμε αυτό να συμβαίνει όταν πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ.)

Οι σημαίες θα είναι επίσης μεσίστιες—όπως ήταν για τη Βασίλισσα.

Η στέψη του πρίγκιπα Γουίλιαμ δεν θα γίνει μήνες μετά το θάνατο του πατέρα του, αλλά θα είναι ο νέος βασιλιάς την ίδια στιγμή που θα πεθάνει ο Κάρολος. Ο Γουίλιαμ πιθανότατα θα απευθύνει μια ομιλία στο έθνος την ίδια μέρα και θα ξεκινήσει γρήγορα συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Εν τω μεταξύ, η σορός του βασιλιά Καρόλου θα μεταφερθεί από την αίθουσα του θρόνου του Παλατιού του Μπάκιγχαμ στην Αίθουσα του Γουέστμινστερ, όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκήνυμα», όπως συνέβη και με τη βασίλισσα.

Η κηδεία του Βασιλιά Καρόλου θα γίνει εννέα ημέρες μετά το θάνατό του (η Βασίλισσα κηδεύτηκε 11 ημέρες μετά τον θάνατό της) και στη συνέχεια θα ενταφιαστεί στο «βασιλικό θησαυροφυλάκιο» στο Μνημείο του King George VI στο Κάστρο του Windsor.

Η γραμμή διαδοχής του βρετανικού θρόνου

1. Ουίλιαμ, Πρίγκιπας της Ουαλίας
2. Πρίγκιπας Γεώργιος της Ουαλίας
3. Πριγκίπισσα Σάρλοτ της Ουαλίας
4. Πρίγκιπας Λουδοβίκος της Ουαλίας
5. Πρίγκιπας Χάρι, Δούκας του Σάσεξ
6. Archie Harrison Mountbatten-Windsor
7. Λίλιμπεθ, Diana Mountbatten-Windsor
8. Πρίγκιπας Άντριου, Δούκας της Υόρκης
9. Πριγκίπισσα Βεατρίκη της Υόρκης
10. Μις Σιένα Μαπέλι Μότσι

Σχετικά Άρθρα