Υπουργός “δύο ρόλων” ο Νίκος Δένδιας;- Από το “Iron Dome” στα ελληνοτουρκικά…

Υπουργός “δύο ρόλων” ο Νίκος Δένδιας;- Από το “Iron Dome” στα ελληνοτουρκικά…

Ολοένα και πιο “ομιλητικός” εμφανίζεται εσχάτως ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας. Ο συνήθως “απόμακρος” πολιτικός φαίνεται πως αδράχνει κάθε ευκαιρία το τελευταίο διάστημα για να αναλάβει πρωτοβουλίες και να διατυπώσει τις απόψεις του, ενίοτε, δε, τις επεκτείνει και στον τομέα ευθύνης που είχε πριν τον σχηματισμό της κυβέρνησης της δεύτερης θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Λένε κάποιοι κακεντρεχείς ότι “προσπαθεί να ταιριάξει στον ρόλο του υπουργού Άμυνας και πτυχές των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Εξωτερικών”.

Χαρακτηριστικότερη η τελευταία παρέμβασή του που μίλησε για την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν για να υποστηρίξει πως η στρατηγική της “Γαλάζιας Πατρίδας” δεν έχει περιοριστεί και πως τίποτε δεν έχει αλλάξει, την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έλεγε πως οι οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας έχουν βελτιωθεί και υπάρχει ένα διαφορετικό κλίμα. Είχε προηγηθεί η παρέμβασή του σχετικά με το στρατηγείο της ευρωπαϊκής πολυεθνικής δύναμης, όταν ο υπουργός Άμυνας στο συμβούλιο των ομολόγων του στις Βρυξέλλες δήλωνε πως αποφάσισε να προσφέρει την Λάρισα ως έδρα (επί τους εδάφους) της επιχείρησης.

Οι πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Εξωτερικών και το Μέγαρο Μαξίμου να αιφνιδιάζονται από την “προσφορά” του κ. Δένδια, παρότι δεν εκδηλώθηκε η παραμικρή δημόσια διαφοροποίηση. Ενώ, άλλοι σημειώνουν πως ενώ ο πρωθυπουργός χειριζόταν προσωπικά με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν την υλοποίηση της διαδικασίας (LOA) για την προμήθεια των F35 από την χώρα μας, ο υπουργός Άμυνας αφενός δήλωνε άγνοια για το κόστος και λεπτομέρειες του προγράμματος (συνέντευξη στον Real Fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου), αφετέρου ανακοίνωνε τις προθέσεις του για τον “Σιδερένιο Θόλο” (Iron Dome), ήτοι την προμήθεια από την χώρα μας αλλά και την εγχώρια κατασκευή Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (drones). Χωρίς να συγκρούονται οι σχεδιασμοί, αναμφίβολα προκάλεσε απορίες το γεγονός ότι παρουσιάστηκαν παράλληλα και ενδεχομένως ελαφρώς… ανταγωνιστικά.

Αναμφίβολα, ο Νίκος Δένδιας παραμένει ο δημοφιλέστερος υπουργός και αυτής της κυβέρνησης και χαίρει της εκτίμησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά την επίσκεψη για ενημέρωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη και του αρμόδιου τομεάρχη Ευάγγελου Αποστολάκη (πρώην υπουργού Άμυνας και Α/ΓΕΕΘΑ). Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε θετικό επί της αρχής για την προμήθεια των F35 και γενικότερα για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, αν και αναμένει λεπτομέρειες σχετικά με το κόστος.

Η “κινητικότητα” του Νίκου Δένδια καταγράφεται με ενδιαφέρον από κυβερνητικά κέντρα χωρίς έως τώρα να προβάλλεται ανησυχία, όμως αρκετοί σημειώνουν πως ο έμπειρος πολιτικός προσπαθεί να συμπυκνώσει “δύο ρόλους”, ή, ορθότερα, να υλοποιήσει το δόγμα περί “αμυντικής διπλωματίας”, κάτι, όμως, που εκ των πραγμάτων προκαλεί “εισπήδηση” και στον κύκλο αρμοδιοτήτων του υπουργείου Εξωτερικών. Απ΄ ότι φαίνεται, μάλιστα, ουδέποτε είδε με ενθουσιασμό την ελληνοτουρκική προσέγγιση, όχι επειδή δεν την επιθυμεί αλλά διότι εκτιμά πως δεν θα έχει βάθος χρόνου και πως η Τουρκία προσποιείται. Οι γνωρίζοντες τις πολιτικές ισορροπίες στη Ν.Δ εκτιμούν πως ο Νίκος Δένδιας ασπάζεται τις ανησυχίες και του Κώστα Καραμανλή (κυρίως) αλλά και του Αντώνη Σαμαρά, παρότι με τον δεύτερο δεν είχε ποτέ ιδιαίτερα καλές σχέσεις.

Ένα ακόμα πεδίο που παραμένει ασαφές είναι τι θα πράξει τελικά ο Νίκος Δένδιας όταν φτάσει στη Βουλή προς ψήφιση (14,15 Φεβρουαρίου) το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ο υπουργός Άμυνας ήταν εκ των βουλευτών της Ν.Δ -όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης- που είχαν ψηφίσει το Σύμφωνο Συμβίωσης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι βέβαιο, όμως, ότι θα πράξει το ίδιο και με το νέο νομοσχέδιο (αν και οι πληροφορίες είναι συγκρουόμενες) και πως ίσως επιλέξει την αποχή κατά το παράδειγμα του Μάκη Βορίδη. Δύσκολο, ωστόσο, είναι εξ αυτών που συζητούν τις τελευταίες ημέρες αρκετοί στην κυβέρνηση.

Σχετικά Άρθρα