Το libre στο μεγάλο συλλαλητήριο της Agrotica: ”Χωρίς εμάς δεν έχει φαγητό–Παλεύουμε για την επιβίωση”

Το libre στο μεγάλο συλλαλητήριο της Agrotica: ”Χωρίς εμάς δεν έχει φαγητό–Παλεύουμε για την επιβίωση”

”Τώρα με τα πόδια μετά με τα τρακτέρ αν δε δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ”. Αυτό το σύνθημα φώναζε μια παρέα νεαρών αγροτών από τη Θεσσαλία, που ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη για το παναγροτικό συλλαλητήριο. Ο Σωτήρης, ο Μιχάλης και ο Ανέστης έφεραν μαζί τους μήλα και κάστανα δικής τους παραγωγής. Κάποια τα πέταξαν στο πεζοδρόμιο για να διαμαρτυρηθούν για τις χαμηλές τιμές, άλλα τα μοίρασαν σε περαστικούς και φοιτητές.

«Τώρα είναι η ώρα να διεκδικήσουμε τις ζωές μας. Με την υπομονή και στο σκυμμένο κεφάλι, τίποτα δεν βγαίνει. Είναι απλό, πλέον δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε τη γη μας και δεν μπορούμε να ζήσουμε. Κάτι πρέπει να γίνει, δεν θέλουμε να φύγουμε από τον τόπο μας» δήλωσε στο libre o Μιχάλης Μανέζης, αγρότης από τα Φάρσαλα.

Στην πύλη εμπορίου της ΔΕΘ δεν συγκεντρώθηκαν τρακτέρ, παρά μόνο αγρότες, σπουδαστές και εργαζόμενοι. Η Εγνατία παρέμεινε ανοιχτή, ενώ οι άντρες της τροχαίας τελικά δεν χρειάστηκε να ρυθμίσουν την κυκλοφορία.   

Οι συγκεντρωμένοι διέσχισαν την έκθεση και ενώθηκαν με τους αγρότες που εδώ και μέρες έχουν σταθμεύσει τα τρακτέρ τους δίπλα στον πύργο του ΟΤΕ. Μάλιστα κάποια στιγμή, ένας αγροτοσυνδικαλιστής κάλεσε από μικροφώνου τους συναδέλφους του να «σταματήσουν τις δημόσιες σχέσεις εντός της έκθεσης και να ανέβουν στα τρακτέρ».

Η κυβέρνηση μάλλον νιώθει ανακούφιση, αφού το κέντρο της Θεσσαλονίκης δεν πλημμύρισε από τρακτέρ και οργισμένους αγρότες. Το συλλαλητήριο είχε συμμετοχή και παλμό, όμως σε καμία περίπτωση δεν έμοιαζε με όσα είδαμε στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στα προάστια του Παρισιού όπου παραγωγοί απέκλεισαν δρόμους και συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

Βεβαίως, οι αγρότες που μίλησαν στους δημοσιογράφους επανέλαβαν πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τον αγώνα και πως δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ακόμη, χαρακτήρισαν «ψίχουλα και εμπαιγμό» τα μετρά που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.

«Μα τώρα είναι δυνατόν; Μας δίνουν 10% έκπτωση στο ρεύμα, 10% στο πετρέλαιο και δεν ξέρω σε τι άλλο. Τι είμαστε μπακάληδες; Όλα έχουν φτάσει στο θεό, το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί και εμείς παίζουμε την κολοκυθιά. Ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο και μείωση του κόστους παραγωγής. Μας προσβάλλουν όταν μας ρίχνουν ψίχουλα που τα παρουσιάζουν ως μέτρα στήριξης και ανάπτυξης» υποστηρίζει μιλώντας στο libre o Θωμάς Τσάλτας, αγρότης από τα Γρεβενά.

Πολλοί αναγνωρίζουν πως οι κινητοποιήσεις των συναδέλφων τους στη βόρεια Ευρώπη έδωσαν σημαντική ώθηση και στον δικό τους αγώνα. Οι Βέλγοι παραγωγοί κατόρθωσαν να φτάσουν μερικές εκατοντάδες μέτρα από την Κομισιόν. Εκπρόσωποι τους σημείωσαν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να εφαρμόζει «πολιτικές αδικίας και λιτότητας» και μετά να δηλώνει σοκαρισμένη από την άνοδο της ακροδεξιάς. Η δήλωση βεβαίως αφορούσε τις ευρωκάλπες του Ιουνίου, όπου σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις η ακροδεξιά θα ενισχύσει τις δυνάμεις της.  

«Αυτός ο Χειμώνας ανήκει στους αγρότες που παλεύουν για να ζήσουν. Τα προβλήματα είναι κοινά. Μιλάμε με συναδέλφους στη Γαλλία και στη Γερμανία και μας λένε πως το ενεργειακό κόστος και οι τιμές των πρώτων υλών έχουν αυξηθεί κατά 50%. Εμείς βρισκόμαστε σε ακόμη χειρότερη μοίρα. Δεν έχουμε τις χρηματοδοτήσεις που έχουν εκείνοι. Όμως όλους μας πνίγει η θηλιά της ακρίβειας. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε» εκτιμά, μιλώντας στο libre η Έφη Τζωτζοπούλου, αγρότισσα από τις Σέρρες.  

Χωρίς εμάς δεν έχει φαγητό

Το σύνθημα που κυριάρχησε στις μεγάλες διαδηλώσεις σε Γαλλία, Βέλγιο και Γερμανία, το υιοθέτησαν και οι αγρότες που διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη. Οι αγρότες προσπαθούν να εξηγήσουν σε κυβερνήσεις πως κοινή γνώμη πως η δική τους καταστροφή θα οδηγήσει σε έλλειψη αγαθών και κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα λιγοστά προϊόντα που θα φτάνουν στο ράφι.

 «Δεν έχουμε να φάμε, στη ζωή μας δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις, θέλουμε να μείνουμε στη γη μας και να μην γίνουμε μετανάστες. Να βρει η κυβέρνηση το δημοσιονομικό χώρο για να ικανοποιήσει τα αιτήματα μας» δήλωσε στο libre o Κώστας Τζελας, Πρόεδρος Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Όσοι αγρότες κατοικούν σε μικρά χωριά επισημαίνουν έναν ακόμη σοβαρό κίνδυνο. Η ερημοποίηση της περιφέρειας έχει ξεκινήσει.

«Είμαι 38 ετών και είμαι ο νεότερος αγρότης της περιοχής. Μετά από έμενα ο νεότερος είναι 55 ετών. Πριν από λίγα χρόνια υπήρχαν και άλλοι νέοι που δούλευαν στη γη, όμως είτε άλλαξαν δουλειά, είτε έφυγαν για την Αθήνα. Κάποιοι ακόμη και για το εξωτερικό. Δεν μπορεί το κράτος να μιλάει για στήριξη της περιφέρειας και την ίδια ώρα ο κόσμος να μην μπορεί να ζήσει» υποστηρίζει μιλώντας στο libre o Αναστάσιος Αϊβαζίδης, πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Εορδαίας.    

Το μέλλον των κινητοποιήσεων   

Στη Θεσσαλονίκη, τα τρακτέρ που μάρσαραν, οι ντουντούκες και τα συνθήματα βοήθησαν στο να φτιαχτεί ένα σκηνικό αγωνιστικότητας. Το ζήτημα είναι αν οι αγρότες αντέχουν να παραμείνουν στους δρόμους. Επισήμως δηλώνουν πως θα επιστρέψουν στα σπίτια τους μόνο όταν ο πρωθυπουργός ικανοποιήσει τα αιτήματα τους. Υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση μπορεί να δώσει περισσότερα, όμως επιλέγει να μην το κάνει, αφού θεωρεί πως ο αγροτικός κόσμος θα «αρκεστεί στα λίγα» και σύντομα θα εγκαταλείψει τη μάχη.

«Η κυβέρνηση μπορεί, αλλά δεν θέλει. Δίνει πολλά χρήματα σε επιχειρηματίες και συγκεκριμένα συμφέροντα, όμως τον αγροτικό κόσμο προσπαθεί να τον κοροϊδέψει με μέτρα που δεν λύνουν κανένα πρόβλημα. Δεν κάναμε τόσο δρόμο για να υποχωρήσουμε τώρα, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Θα συζητήσουμε και θα δούμε ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις μας» δήλωσε στο libre o πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας

Μετά το ραντεβού της Θεσσαλονίκης, οι αγρότες επιστρέφουν στα μπλόκα. Την Τρίτη στη Νίκαια, θα συνεδριάσουν σε πανελλαδικό επίπεδο και θα αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεων. Οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν άμεσα να συναντήσουν τον πρωθυπουργό.

Σχετικά Άρθρα