Κουρέτας στο libre/Αποκαλυπτικά στοιχεία: Από τις 33.000 αιτήσεις των αγροτών, έχουν προχωρήσει προς πληρωμή 4.500

Κουρέτας στο libre/Αποκαλυπτικά στοιχεία: Από τις 33.000 αιτήσεις των αγροτών, έχουν προχωρήσει προς πληρωμή 4.500

Την ώρα που φουντώνουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για την πρόοδο των αποζημιώσεων των αγροτών στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, τα οποία αναπτύσσει μιλώντας στο libre ο Περιφερειάρχης κ. Δημήτρης Κουρέτας. Αποκαλύπτει ότι απο τις 33.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για κρατική αρωγή έχουν προχωρήσει προς πληρωμή μόνο οι 4.500.

Εν τω μεταξύ το μέγεθος της ανθρωπιστικής καταστροφής αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι οι πληγέντες μαζί με τις οικογένειές τους υπολογίζονται σε 100.000 ανθρώπους κάτι που σημαίνει ότι στην κοινωνική αλυσίδα ο αριθμός αυτός εκτινάσσεται στις 200.000!!!

Πριν περάσουμε αναλυτικά στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο κ. Κουρέτας, ο οποίος μας μιλά για τα έργα αι τη θωράκιση της περιοχής αλλά και για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη, να δούμε τα στοιχεία που έχει ανακοινώνει η Περιφέρεια για τις αποζημιώσεις των αγροτών ώστε να αντιληφθούμε και την τάξη μεγέθους.

Τα στοιχεία λοιπόν για τις επιτροπές Κρατικής Αρωγής στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αρμόδιες για την εκτίμηση και την καταγραφή ζημιών από την καταιγίδα Daniel σε γεωργικές γαίες, πάγιο κεφάλαιο πρώτες ύλες και αποθηκευμένα προϊόντα μέχρι 29/1/2024 από όλη τη Θεσσαλία είναι τα εξής:

ΣΤΗΝ ΠΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ:

  • Έχουμε παραλάβει από τον ΕΛΓΑ  9.613 δηλώσεις ζημιάς
  • Έχουμε πραγματοποιήσει περίπου 5.200 αυτοψίες
  • Έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα 1.190 φάκελοι πληρωμής εκ των οποίων οι 153 είναι παραγωγοί για τους οποίους δεν έχει έρθει η δήλωση ζημιάς από τον ΕΛΓΑ.
  • Την τελευταία εβδομάδα δηλ. 22-26/01/2024 κατατέθηκαν 243 φάκελοι πληρωμής
  • Δεν έχουν σταλεί προς πληρωμή

ΤΗΝ ΠΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ:

  • Έχουμε παραλάβει από τον ΕΛΓΑ  4.481 δηλώσεις ζημιάς
  • Έχουμε πραγματοποιήσει περίπου 3.300 αυτοψίες
  • Έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα 848 φάκελοι πληρωμής εκ των οποίων οι 153 είναι παραγωγοί για τους οποίους δεν έχει έρθει η δήλωση ζημιάς από τον ΕΛΓΑ.
  • Την τελευταία εβδομάδα δηλ. 22-26/01/2024 κατατέθηκαν 220 φάκελοι πληρωμής
  • Έχουν σταλεί προς πληρωμή 62 ΑΦΜ

ΤΗΝ ΠΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ:

  • Έχουμε παραλάβει από τον ΕΛΓΑ  4.303 δηλώσεις ζημιάς που αφορούν μοναδιία ΑΦΜ
  • Έχουμε πραγματοποιήσει περίπου 650 αυτοψίες
  • Έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα 385 φάκελοι πληρωμής.
  • Την τελευταία εβδομάδα δηλ. 22-26/01/2024 κατατέθηκαν 25 φάκελοι πληρωμής
  • Έχουν σταλεί προς πληρωμή 32 ΑΦΜ

ΣΤΗΝ ΠΕ ΛΑΡΙΣΑΣ:

  • Έχουμε εκτυπωμένες 13.023 δηλώσεις ζημιάς 
  • Έχουμε πραγματοποιήσει περίπου 5.282 αυτοψίες
  • Έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα 1.712 φάκελοι πληρωμής
  • Την τελευταία εβδομάδα δηλ. 22-26/01/2024 κατατέθηκαν 381 φάκελοι πληρωμής και μέχρι τις 12:30 στις 29/01/2024 έχουν κατατεθεί 53 φάκελοι πληρωμής
  • Έχουν σταλεί προς πληρωμή 39 ΑΦΜ

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΣΥΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΡΕΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ:

«Υπήρχαν και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Έχουμε βάλει πρόγραμμα βραχυπροθέσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων εργασιών. Υπήρχαν έργα που δεν είχαν γίνει και άφησα ανοχύρωτη τη Θεσσαλία. Εκκρεμούσαν έργα 15 και 20 χρόνια. Ήταν έργα που αφορούσαν παρεμβάσεις στο ορεινό δίκτυο, εργασία σε μικρά φράγματα, δημιουργία αναχωμάτων… Μιλάμε για έργα που αποτελούν πολύ σημαντικό κομμάτι της αντιπλημμυρικής προστασίας, τα οποία θα ξεκινήσουν τώρα. Έχουν ευθύνη άλλοι που έμεινε χωρίς αυτά η Θεσσαλία» αναφέρει αρχικά και με νόημα συμπληρώνει: «Η περιφέρεια προτεραιοποιεί τα έργα και ζητάει χρήματα για να τα φτιάξει. Ο κάθε περιφερειάρχης έχεις τις δικές του προτεραιότητες και στο τέλος κρίνεται γι’ αυτές. Όταν στις προτεραιότητες σου έχεις να κάνεις τεχνικά έργα που εξυπηρετούν Χ σκοπούς ή έργα βιτρίνας κι όχι έργα σοβαρής αντιπλημμυρικής υποδομής…».

Πιο συγκεκριμένα, για τα έργα, σημειώνει πως “κάποια συνεχίζονται και θα τελειώσουν μετά από 1-2 χρόνια, κάποια τώρα ξεκινάνε και υπάρχει και το φράγμα της Σκοπιάς που θα τελειώσει το 2027“.

Ο κ. Κουρέτας δίνει δίκιο στους αγρότες και τους πλημμυροπαθείς.

«Έχουν δίκιο» επαναλαμβάνει συνεχώς. «Δεν έχουν αποζημιωθεί σε ικανοποιητικό βαθμό οι πλημμυροπαθείς. Οι αγρότες έχουν θέσει σημαντικά ζητήματα που πρέπει να ικανοποιηθούν» λέει και προσθέτει: «έχουν γίνει 33.000  δηλώσεις για κρατική αρωγή, γι’ αυτούς δηλαδή που έχασαν μηχανήματα και αποθήκες. Απ’ αυτές τις δηλώσεις έχουν πιστοποιηθεί περίπου οι μισές, αλλά έχουν προχωρήσει προς πληρωμή περίπου μόνο οι 4.500. Έχουν δίκιο που γκρινιάζουν. Προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε να κάνουν γρήγορα τα χαρτιά τους, έχουν τετραπλασιάσει τον χρόνο που προχωρούν οι διαδικασίες κι ελπίζουμε μέχρι Μάρτιο-Απρίλιο να έχουν πληρωθεί όλοι».

«Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, κι αυτές έχουν μπει σε διαδικασία αποζημίωσης. Υπάρχει μία καθυστέρηση όσον αφορά την αποζημίωση του φυτικού κεφαλαίου, που δίνεται τμηματικά, αλλά κυρίως οι αγρότες έχουν δίκιο για όσα λένε και ειδικά για τα παράπονα που αφορούν τις τιμές του αγροτικού πετρελαίου και των εφοδίων» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης και επισημαίνει: «η κοινή αγροτική πολιτικά βάζει κάποιους όρους ποιότητας για την Ελλάδα και την Ευρώπη, οι οποίοι δεν τηρούνται για τα προϊόντα που εισάγονται από το εξωτερικό, αλλά ισχύουν για τους αγρότες στην Ελλάδα. Τα προϊόντα που εισάγονται δηλαδή δεν πληρούν τις προδιαγραφές ποιότητας που ορίζει η ΕΕ και εμείς τηρούμε κι αυτό δημιουργεί ανισότητα, γιατί τα δικά μας προϊόντα είναι πιο ακριβά, αφού είναι πιο φροντισμένα. Είναι θέμα της ΕΕ και πρέπει να το δούμε σοβαρά, να βοηθήσουμε τους αγρότες, να μην ερημώσει η αγροτιά. Και οι όροι που τους βάζει η κοινότητα για να έχουν ποιοτικά προϊόντα πρέπει να έχουν κι έναν χρόνο προσαρμογής. Αυτοί οι άνθρωποι στη Θεσσαλία, έχασαν τα πάντα…».

Οι ζημιές που υπέστη η περιοχή… τεράστιες. Ο Δ. Κουρέτας μιλά με αριθμούς.

«Οι ζημιές που αφορούν το οδικό δίκτυο κοστίζουν 900. Εκατ. ευρώ και τις έχει αναλάβει το υπουργείο Υποδομών. Οι αποκαταστάσεις στα αναχώματα είναι δική μας ευθύνη και το κόστος θα φτάσει περίπου τα 80 εκατ. ευρώ μέχρι τέλη Μαρτίου. Αυτό το έργο θα προσφέρει προσωρινή προστασία και μετά είναι η δεύτερη φάση αποκατάστασης –οριστικής πια-, όπου γι’ αυτήν έχουν ζητήσει 500 εκατ. και περιμένουμε να εγκριθούν» περιγράφει. «Επιχειρούμε σε πάνω από 300 σημεία στη Θεσσαλία. Έχουν μπει μέσα εργολαβικές εταιρείες, τις οποίες εποπτεύουν υπάλληλοι της Περιφέρειας» επισημαίνει, ενώ σε όσα αναμένονται προσθέτει και «το αντιπλημμυρικό πλάνο που θα καταθέσουν οι Ολλανδοί για έργα σε όλη τη Θεσσαλία».

Στη Θεσσαλία έχουν υποστεί ζημιές περίπου 35.000 αγρότες, μαζί με τις οικογένειες τους μιλάμε για 100.000 άτομα. Πράγμα που σημαίνει ότι στην κοινωνική αλυσίδα επηρεάζονται σίγουρα οικονομικά 200.000 άνθρωποι από το 1 εκατ. συνολικά.

«Είναι η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που έχει συμβεί σε περιφέρεια της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δυστυχώς τα φώτα της δημοσιότητας έχουν σβήσει για εμάς. Οι πολίτες το έχουν ξεχάσει. Το καταλαβαίνουν μόνο όταν έρχονται και κοιτάζουν δεξιά μετά τον Βόλο και βλέπουν μια απέραντη λίμνη» θα πει ο Περιφερειάρχης.

Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών που σημάδεψε όλη τη χώρα. «Στηρίζουμε τις οικογένειες των θυμάτων. Είμαστε μαζί τους. Έχουμε άριστες σχέσεις, συζητάμε. Τώρα έχουμε και 2 μνημόσυνα κανονίσει, σ’ έναν χώρο που έχουν φτιάξει, στις 25 και 28 Φεβρουαρίου».

Σχετικά Άρθρα