Ευαγγελία Πλατανιώτη: Ποιο είναι το “χρυσό” κορίτσι της καλλιτεχνικής κολύμβησης
Μπορεί η καλλιτεχνική κολύμβηση να μην είναι ένα από τα σπορ που μονοπωλούν το ενδιαφέρουν των φίλων του αθλητισμού, το Σάββατο της 3ης Φεβρουαρίου, η Ευαγγελία Πλατανιώτη κατάφερε όλη η Ελλάδα να μάθει λίγο περισσότερα για το άθλημα και αφορμή αποτέλεσε το πιο ψηλό σκαλί του βάθρου στο οποίο ανέβηκε καθώς λίγες ώρες πριν, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου που διεξήχθη στη Ντόχα. Ποια είναι όμως η Ευαγγελία Πλατανιώτη; Πότε και πως ξεκίνησε, η αγάπη της για το νερό και η αφορμή που την έκανε σήμερα να είναι συλλέκτης μεταλλίων στην καλλιτεχνική κολύμβηση.
Η καλλιτεχνική κολύμβηση σίγουρα δεν είναι από από τα δημοφιλέστερα αθλήματα στην Ελλάδα και φυσικά ακόμη και για όσες και όσους ασχολούνται με αυτό, δεν είναι το άθλημα που θα αποφέρει χρήματα, δόξα και αναγνωρισιμότητα. Όμως σήμερα, το τελευταίο το κατάφερε η Ευαγγελία Πλατανιώτη και όλοι ένιωσαν στιγμές περηφάνιας για το κορίτσι που κατέκτησε την κορυφή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου που διεξήχθη στη Ντόχα.
Από τη Θαλασσινίδου στην Πλατανιώτη
Για την Ελλάδα είναι ένα… μικρό άθλημα που το προβάλουν μόνο σε μεγάλες επιτυχίες μια φορά το χρόνο στην καλύτερη περίπτωση. Στη χώρα μας το άθλημα άρχισε να γίνεται γνωστό και να κερδίζει τα νέα κορίτσια τη δεκαετία του ’90 με την Χριστίνα Θαλασσινίδου.
Το κορίτσι από την πρώην ΕΣΣΔ αγωνίστηκε για την Ελλάδα και έφερε μετάλλια σε ευρωπαϊκό επίπεδο πριν από τρεις δεκαετίες. Έβαλε τις βάσεις για να αναπτυχθεί το άθλημα στη χώρα. Τότε δεν το ανέφεραν ως καλλιτεχνική αλλά ως συγχρονισμένη κολύμβηση και ήταν άθλημα μόνο για γυναίκες – κορίτσια ενώ σήμερα είναι και για άνδρες.
Στη μετά Θαλασσινίδου εποχή η καλλιτεχνική κολύμβηση έχει την σφραγίδα της Ευαγελλίας Πλατανιώτη. Η 29χρονη το μεσημέρι της 3ης Φεβρουαρίου 2024 έγινε η μοναδική ελληνίδα αθλήτρια που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα.
Στο αγώνισμα του σόλο και στο τεχνικό μέρος. Χόρεψε στο νερό και έγραψε ιστορία.
Το πάθος της για την καλλιτεχνική κολύμβηση
Ποιά είναι όμως η Ευαγγελία Πλατανιώτη; Γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1994 στην Αθήνα και από μικρή λάτρεψε τον χορό. Ξεκίνησε στα 5 της χρόνια με μπαλέτο και ρυθμική γυμναστική.
Ασχολήθηκε και με την κλασσική κολύμβηση αλλά όταν είδε μια προπόνηση της καλλιτεχνικής ερωτεύτηκε το άθλημα. Είπε στους γονείς της ότι θα ήθελε να το ακολουθήσει και σήμερα μετά από 22 χρόνια έχει να επιδείξει μετάλλια σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
«Ζήλεψα και ζήτησα από τους γονείς μου να με γράψουν στην συγχρονισμένη κολύμβηση» είχε πει σε συνέντευξή της η Πλατανιώτη για την πρώτη της επαφή με το άθλημα που την γοήτευσε.
Θα μπορούσε να είχε ασχοληθεί με την ρυθμική αλλά εξηγεί γιατί επέλεξε το νερό: «Τα δυο αθλήματα έχουν ομαδικά και ατομικά αγωνίσματα, είναι καλλιτεχνικά και το βασικό τους στοιχείο είναι ο χορός και η μουσική. Χρειάζονται και τα δυο αρκετή ευλυγισία και είναι πολύ σκληρά. Εμένα μ’ αρέσει όμως το νερό».
Τι είναι για εκείνη η συγχρονισμένη; «Είναι ένας συνδυασμός νερού και χορού. Αυτός ο συνδυασμός με τρελαίνει. Μου αρέσει πολύ να χορεύω και η συγχρονισμένη είναι χορός. Χορεύω όλα τα είδη» είχε πει η πρωταθλήτρια.
Η αθλητική της πορεία
Η Ευαγγελία Πλατανιώτη συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 στο ζευγάρι, μαζί με την Δέσποινα Σολωμού, και τερμάτισαν στην 8η θέση.
Η δεύτερη συμμετοχή της σε Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο του 2016 ως ζευγάρι με την Ευαγγελία Παπάζογλου. Τερμάτισαν στην 10η θέση.
Το 2021, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου στη Βουδαπέστη, η Ευαγγελία Πλατανιώτη κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο τεχνικό σόλο, και το χάλκινο μετάλλιο στο ελεύθερο σόλο.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, οι οποιοι λόγω της πανδημίας COVID-19, διεξήχθησαν το 2021, η Πλατανιώτη κατέγραψε την τρίτη συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Παρότι καθυστέρησε να μεταβεί στο Τόκιο λόγω κορωνοϊού, η Πλατανιώτη αγωνίστηκε στα προκριματικά του ντουέτου στο ελεύθερο πρόγραμμα, αλλά δεν κατάφερε να συνεχίσει τις προσπάθειες καθώς βρέθηκε εκ νέου θετική σε τεστ για κορωνοϊό.
Το 2022, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου της Βουδαπέστης, κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια στο τεχνικό σόλο γυναικών και στο ελεύθερο σόλο γυναικών.
Η Πλατανιώτη έχει κερδίσει επίσης ένα χρυσό, τέσσερα αργυρά και τέσσερα χάλκινα μετάλλια σε διεθνείς διοργανώσεις της σειράς «World Series».