Αγρότες: Αμετακίνητοι στα μπλόκα, συλλαλητήριο στην AGROTICA-Σκληραίνει στάση η κυβέρνηση-Τι ζητούν, τι ανακοινώθηκε

Αγρότες: Αμετακίνητοι στα μπλόκα, συλλαλητήριο στην AGROTICA-Σκληραίνει στάση η κυβέρνηση-Τι ζητούν, τι ανακοινώθηκε

Στην έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκη, δίνουν «ραντεβού» στις 12 το μεσημέρι οι αγρότες απ’ την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, εμμένοντας στις κινητοποιήσεις τους με ενίσυχη ή δημιουργία νέων μπλοκων σε ολόκληρη τη χώρα καθώς κρίνουν ανεπαρκή τα νέα κυβερνητικά μέτρα τα οποία χαρακτηρίζουν σταγόνα στον ωκεανό. Στο συλλαλητήριο θα ληφθούν οι πρώτες αποφάσεις για τον συντονισμό των επόμενων κινήσεών τους. Την Τρίτη, αναμένεται να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.

«Εμείς περιμένουμε και θέλουμε να ακούσουμε τεκμηριωμένες λύσεις και όχι ανακοινώσεις επιδερμικού χαρακτήρα», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης και προσθέτει: «Θεωρούμε ότι μας εμπαίζουν, θέλουμε πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις». Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι ζητούν αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και αναφέρει ότι «η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο δεν ικανοποιεί κανέναν στον πρωτογενή τομέα». Ενδεικτικά, μάλιστα, αναφέρει ότι για 1.800 στρέμματα καλλιέργειας ο ίδιος καταβάλλει ποσό ύψους τουλάχιστον 25.000 ευρώ, αφού προμηθεύεται ετησίως 25.000 λίτρα το λιγότερο.

«Δεν είμαστε ζητιάνοι, να μας πετούν ένα ξεροκόμματο και να φεύγουμε από τα μπλόκα», επισημαίνει ο αγρότης από το Κιλκίς, Δημήτρης Βαφειάδης, προσθέτοντας «είμαστε επαγγελματίες αγρότες και θέλουμε να παραμείνουμε, αλλά με το κόστος που έχουμε επωμιστεί είναι αδύνατον».

Στο πλαίσιο αυτό, μιλά για εθνική στρατηγική ανάπτυξης και ανάτασης του πρωτογενούς τομέα, προσθέτοντας ότι «πρέπει επιτέλους να νοικοκυρευτούμε και να σοβαρευτούμε ως χώρα, εφόσον θέλουμε να έχουμε πρωτογενή τομέα».

Οι κινητοποιούμενοι της Κεντρικής Μακεδονίας τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο πρωτογενής τομέας και τα προβλήματά του δεν περιορίζονται στη Θεσσαλία και υπογραμμίζουν ότι προφανώς και ορθά ενισχύονται επιπρόσθετα οι πληγείσες περιοχές της χώρας μας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ωστόσο δηλώνουν ότι «ο πρωτογενής τομέας είναι όλη η Ελλάδα και όλοι οι επιμέρους κλάδοι του».

Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, αλλά και των κυβερνητικών στελεχών, πολλοί εκ των κινητοποιούμενων ανέφεραν ότι «τώρα είναι που αρχίζει ο πραγματικός μας αγώνας, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω».

Σχολιάζοντας δε τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης, εκπροσωπώντας τους κινητοποιούμενους, σημειώνει: «Όλα όσα ανακοίνωσε αποτελούν μια σταγόνα στον ωκεανό. Δεν ακουμπούν καν τα πραγματικά και υπαρκτά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και τα οποία εάν δεν αντιμετωπιστούν θα σβήσουμε και θα φύγουμε από την ελληνική γη, χρεωμένοι και άνεργοι».

Σε στάση αναμονής, αλλά σε αναβρασμό, βρίσκονται οι κινητοποιούμενοι του πρωτογενούς τομέα σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, παραμένοντας στα μπλόκα που έχουν στήσει όλες τις προηγούμενες ημέρες και δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει γυρισμός εάν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας». Πραγματοποιούν διαρκείς συνελεύσεις, με στόχο να επανακαθορίσουν την επόμενή τους κίνηση.

Ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι δήλωσαν οι παραγωγοί Χαλκιδικής, αντιπροσωπεία των οποίων είχε χθες άκαρπη συνάντηση με τοπικούς άρχοντες του νομού. «Το μόνο που πήραμε από αυτή τη συνάντηση που διήρκησε περισσότερες από δύο ώρες, είναι η δέσμευση ότι θα επιχειρηθεί να μας κλείσουν ραντεβού με τον πρωθυπουργό», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Φιλοκλής Γκοτζιάς.

  • Η κύρια δύναμη των αγροτών βρίσκεται στην Καρδίτσα -περισσότερα από 1.000 τρακτέρ- ακολουθούμενη από τον Πλατύκαμπο (500), την Πτολεμαϊδα (200), το Κάστρο Βοιωτίας (170),την Κουλούρα Ημαθίας και το Δερβένι Θεσσαλονίκης (από 150 τρακτέρ). Επίσης, 100 τρακτέρ βρίσκονται στα Μουδανιά και τα Τρίκαλα, 70 στην Καλαμπάκα και 50 στην Επανομή.

Τι ζητούν οι αγρότες και τι άκουσαν

Όλα τα αιτήματα των αγροτών στη χώρα μας, συμπυκνώνονται στη διεκδίκηση μέτρων για την επιβίωσή τους για να μείνουν στα χωριά και τις καλλιέργειές τους. Το πρόβλημά τους είναι ότι δεν μπορούν να καλλιεργήσουν, δεν μπορούν να παράγουν, δεν μπορούν να ταΐσουν τα ζώα τους, δεν μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους. 

Αίτημα αιχμής για τον αγρότη αποτελεί η μείωση του κόστους παραγωγής, που σε πολλές περιπτώσεις δεν τους επιτρέπει ακόμα και να καλλιεργήσουν. Και γι’ αυτό απαιτούν αφορολόγητο πετρέλαιο και πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh. Αντί αυτού η κυβέρνηση, ανακοίνωσε το ποσό των 82 εκατ. ευρώ για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τις πραγματικές καλλιεργητικές ανάγκες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι εξαγγελίες για το αγροτικό ρεύμα, όπου η ανακοίνωση για πρόσθετη έκπτωση κατά 10% για την περίοδο Μαΐου – Σεπτεμβρίου, αφορά όσους έχουν επιλέξει ως πάροχο ενέργειας τη ΔΕΗ.

Ακόμα και οι εξαγγελίες για τα φωτοβολταϊκά (πρόγραμμα Απόλλων), το οποίο αναμένεται να ελαφρύνει το κόστος παραγωγής, θα είναι έτοιμο το …2027, ενώ οι ανακοινώσεις για τη μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος της τάξεως του 30% για μια 10ετία, αφορά μόνο μια μικρή μερίδα των αγροτών, δηλαδή αυτούς που είναι ενταγμένοι στα συνεταιριστικά σχήματα και σε αυτούς που ασκούν συμβολαιακή γεωργία.

Οι αποζημιώσεις στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη), αποτελεί διεκδίκηση των αγροτών.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης, επανέλαβε από το βήμα της Βουλής, τα 40 εκατομμύρια ευρώ, που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης αρωγής, καθώς και στην αύξηση του ποσού από τα 2.000 και 4.000, σε 5.000 έως 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τα οποία επικαλέστηκε, παραπάνω από 30.000 αγρότες δήλωσαν ζημιές στον ΕΛΓΑ, αλλά για την πλήρη καταβολή της κρατικής αρωγής φάκελο μέχρι στιγμής έχουν υποβάλλει μόνο οι 4.400 -1 στους 7..

Παράλληλα, μέχρι τώρα, 33.000 αγρότες και 2.100 κτηνοτρόφοι έχουν εισπράξει 150 εκατομμύρια από τον ΕΛΓΑ, για τις ζημιές του 2023, ενώ στις 20 Φεβρουαρίου μάλιστα θα υπάρξει νέα εκταμίευση.

Η ΚΑΠ

Οι αρνητικές συνέπειες της ΚΑΠ είναι πλέον ορατές και έχουν πυροδοτήσει τη δυσφορία του αγροτικού κόσμου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι σημείο αιχμής στις διαμαρτυρίες και των ευρωπαίων αγροτών βρίσκεται η «πράσινη μετάβαση», η οποία δημιούργησε σωρεία προβλημάτων, καθώς έβγαλε εκτός κοινοτικών ενισχύσεων μεγάλη μερίδα δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε και η παραδοχή του ίδιου του πρωθυπουργού στη Βουλή, ότι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν στην ΚΑΠ. «Είναι κοινός τόπος ότι η πράσινη μετάβαση έτσι όπως έχει συμφωνηθεί, η οποία αναντίρρητα είναι απαραίτητη, μπορεί ενδεχομένως σε ορισμένες εκφάνσεις της να πρέπει να προσαρμοστεί, ώστε να λάβει υπόψιν τις δικαιολογημένες ανησυχίες των αγροτών σχετικά με τη γραφειοκρατία που αυτή επιβάλει ή σχετικά με τους κανόνες ανταγωνισμού όταν ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε εισαγωγές προϊόντων από χώρες που δεν έχουν τις ίδιες περιβαλλοντικές προδιαγραφές, που εμείς επιβάλλουμε στους δικούς μας αγρότες και στους δικούς μας κτηνοτρόφους».

Αλλαγή γραμμής απο κυβέρνηση

Μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε πως «εξαντλήθηκαν τα περιθώρια παρεμβάσεων». Μιλώντας απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha διαμήνυσε στο αγροτικό κίνημα: «Εξαντλήθηκαν τα περιθώρια σε σχέση με τις παρεμβάσεις τη κυβέρνησης για τα αιτήματα των αγροτών».

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο κλιμάκωσης αγροτικών κινητοποιήσεων σημείωσε: «Με δεδομένο όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός δεν νομίζω να φτάσουμε σε τέτοιο σημείο. Μέσα από τον διάλογο δεν νομίζω να φτάσουμε σε αδιέξοδο».

Ακόμη ότι «τα μέτρα είναι αυτά και δεν υπάρχει κάτι περισσότερο. Είναι δεδομένο πως θα κάνουμε μεγαλύτερους ελέγχους. Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας».

Τέλος, κληθείς να απαντήσει εάν η κυβέρνηση θα επιτρέψει το κλείσιμο των εθνικών οδών είπε ότι «είναι καθήκον της κυβέρνησης να προστατέψει τα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών».

Η αντιπολίτευση στην έκθεση

Παράλληλα με τους αγρότες, εντείνεται και η πολιτική πίεση στην κυβέρνηση αφού στην έκθεση θα βρεθούν αύριο και οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς.

Στέφανος Κασσελάκης θα έχει στις 11 το πρωί συνάντηση με τον πρόεδρο και το ΔΣ ΔΕΘ στο κτίριο της Διοίκησης της ΔΕΘ και ακολούθως θα ξεναγηθεί στα περίπτερα της έκθεσης.

Στις 12 το μεσημέρι θα φτάσει στην έκθεση και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος το απόγευμα (17:00) θα μιλήσει σε εκδήλωση των νομαρχιακών επιτροπών Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης (Ξενοδοχείο Monasty).

Στη Θεσσαλονίκη και ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος από τις 10:00 έως τις 13:00 του Σαββάτου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Agrotica, συνοδευόμενος από την Πέτη Πέρκα και κλιμάκιο της Νέας Αριστεράς. Ακόμη, θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ και θα περιοδεύσει στα περίπτερα. Στις 13:00 θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ, από τις 14:00 έως τις 17:30, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τοπικούς φορείς σε τρεις κύκλους συζητήσεων σε καφέ της πόλης.

Σχετικά Άρθρα