Δένδιας: Πάρα πολύ κακό εάν η Τουρκία έχει F-35 και η Ελλάδα δεν έχει

Δένδιας: Πάρα πολύ κακό εάν η Τουρκία έχει F-35 και η Ελλάδα δεν έχει

Νέες διευκρινίσεις για τα εν εξελίξει εξοπλιστικά προγράμματα και την ευρωπαϊκή επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ στην Ερυθρά Θάλασσα έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη του στο newsbomb.gr. Για τα F-35 ο κ. Δένδιας είπε ότι «είναι ένα όπλο που πρέπει να αποκτηθεί, στον χρόνο που πρέπει, για να υπηρετήσει τις δικές μας αμυντικές ανάγκες. Το F-35 υπηρετεί τη δική μας εθνική αναγκαιότητα. Πρέπει να πάρουμε κατ΄ αρχήν την πιο εξελιγμένη μορφή του και ο χρόνος εξαρτάται από το ευρύτερο περιβάλλον και τις ανάγκες μας. Η Ελλάδα θα συγχρονίσει την απόκτηση με το τι συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή μας και ποιες είναι οι στρατηγικές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν. Άρα, οι ανάγκες αυτές είναι ελληνικές. Ο αριθμός τους θα είναι έως 40. Θα πρέπει το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και τα Γενικά Επιτελεία συνολικά να μας πουν τι εξυπηρετεί το δόγμα αποτροπής το οποίο έχουμε. Ο δημοσιονομικός μας χώρος είναι για μας «Ιερό Ευαγγέλιο», τι αντέχει η χώρα», επανέλαβε. Παράλληλα σχολίασε ότι «Θα είναι πάρα πολύ κακό για την Ελλάδα, εάν η Τουρκία έχει F – 35 και η Ελλάδα δεν έχει».

Για τα αεροσκάφη Rafale και τις φρεγάτες οι Belharra ο κ. Δένδιας είπε ότι “δεν θα επιβεβαιώσω τους αριθμούς” που ειπώθηκαν σε σχετική ερώτηση ( σ.σ. κόστος 7 δις ευρώ και συμμετοχή της αμυντικής βιομηχανίας μερικά εκατομμύρια ευρώ).

Για την αναζωογόνηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας είπε ότι «πρέπει να πάμε σε έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό, ο οποίος να μας επιτρέψει και τη συμπαραγωγή και τη δυνατότητα συντήρησης».

Για τις αμερικανικές φρεγάτες LCS, ο κ. Δένδιας είπε ότι «είναι κορβέτες. Χρειάζονται επιπρόσθετα συστήματα. Μελετάμε εάν μπορούμε να τους τα εγκαταστήσουμε. Έχουμε πει ότι αυτά τα πλοία μας ενδιαφέρουν, μόνον ως δωρεάν παραχώρηση. Και ως ενδιάμεση λύση μέχρι εμείς να καταλήξουμε στη φρεγάτα επόμενης γενιάς».

Για τις φρεγάτες κλάσης Constellation είπε ότι «εκεί υπάρχει μόνο θέμα συμπαραγωγής. Μιλάμε με τους Αμερικανούς για την παραγωγή μέχρι 7 πάλι, σε ελληνικά ναυπηγεία και τη δυνατότητα των ελληνικών ναυπηγείων να μπορούν να συντηρούν τις Constellation».

Για το πρόγραμμα προμήθειας κορβετών ανέφερε ότι «έχουμε επιλογές, μπορούμε να κάνουμε και κάτι άλλο. Έχουμε θέματα εκσυγχρονισμού σκαφών».

Ελληνοτουρκικές σχέσεις και σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Σε ερώτηση για την προμήθεια των F-16 από την Τουρκία αν κρίθηκε αναγκαίο να ασκηθούν οποιεσδήποτε πιέσεις από ελληνικής πλευράς, έτσι ώστε στη συμφωνία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία, να αναφέρεται ρητά ότι αυτά τα αεροσκάφη δεν θα χρησιμοποιούνται κατά χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, ο κ. Δένδιας παρέπεμψε στο αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ για την αρνητική στάση των ΗΠΑ προς τούτο στο παρελθόν εξέφρασε την ελπίδα να αλλάξει τώρα στάση.

Για τη στάση της Τουρκίας επανέλαβε: «η Τουρκία μεν έχει αλλάξει συμπεριφορά, δεν έχει όμως κατά κεραία αλλάξει θέσεις. Η ύπαρξη αξιόπιστου μηχανισμού αποτροπής είναι υπαρξιακή ανάγκη για τη χώρα μας. Τίποτα δεν μας διασφαλίζει. Πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο, διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να το αποφύγουμε.Η αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας – Ηνωμένων Πολιτειών αφορά αυτές τις δυο χώρες. Τα θέματα, όμως, Διεθνούς Δικαίου και στήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών σε ό,τι υπερασπίζει το Διεθνές Δίκαιο, το θεωρώ ως αυτονόητη υποχρέωση μας. Η Ελλάδα πρέπει να εξηγήσει και να εξηγεί πάντοτε στις Ηνωμένες Πολιτείες, το παράλογο των τουρκικών θέσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σε ερώτηση για το δημοσίευμα των ΝΕΩΝ για κοινές περιπολίες Ελλάδας Τουρκίας στο Αιγαίο για το μεταναστευτικό ο κ. Δένδιας παρέπεμψε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και δήλωσε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση.

Σε ερώτηση πως σας φαίνεται αυτή ιδέα για περιπολίες, ο κ. Δένδιας σχολίασε: «Μετά από λίγους μήνες, ίσως ένα μήνα, συμπληρώνω 20 χρόνια βουλευτής. Καταλαβαίνετε ότι το να πέφτω στην παγίδα απάντησης σε υποθετικές ερωτήσεις, νομίζω αυτό το παθαίνεις ίσως την πρώτη τριετία. Μετά ξεφεύγεις από αυτό».

Ευρωπαϊκή επιχείρηση “ΑΣΠΙΔΕΣ”

Για τα στελέχη της φρεγάτας ΥΔΡΑ που θα συμμετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση “ΑΣΠΙΔΕΣ” ο κ. Δένδιας είπε ότι «θα έχουν μια συγκεκριμένη αντιπαροχή που δεν αντικατοπτρίζει με κανένα τρόπο τον κίνδυνο ζωής».

Παράλληλα διευκρίνισε ότι «οι δύο επιχειρήσεις ( σ.σ. η ευρωπαϊκή “ΑΣΠΙΔΕΣ” και η υπό αμερικανική διοίκηση Prosperity Guardian ) θα έχουν επικαλύψεις και υπάρχουν διασυνδέσεις μεταξύ των δύο επιχειρήσεων. Εμείς λειτουργούμε ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάμε για τα ελληνικά συμφέροντα και για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα».

Τέλος, για τις εξαγγελίες για αλλαγές στη θητεία δήλωσε ότι «δε θα μειώσουμε το χρόνο θητείας, δεν είμαστε εκεί. Θα το αλλάξουμε όμως». Σε ερώτηση «αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα μείωσης θητείας» ο κ. Δένδιας απάντησε «όχι».

Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης είπε «μονάδες με μικρό ανθρώπινο δυναμικό και πάρα πολλά κενά θα πάψουν να υπάρχουν. Θα υπάρχουν συγχωνεύσεις και πολύ μεγάλες αλλαγές σε όλα αυτά. Θα υπάρχουν δε κενά στις μονάδες, τα οποία θα συμπληρώνονται από έφεδρους, καλά εκπαιδευμένους έφεδρους.

Η δουλειά μας είναι λοιπόν να δημιουργήσουμε μία θητεία που ο στρατεύσιμος να εκπαιδεύεται καλά και επίσης να αποκτά και δεξιότητες που να είναι χρήσιμες κατ’ αρχήν στον στρατό, ψηφιακές δεξιότητες για παράδειγμα, αλλά και άλλες. Θα δοθεί ένα tablet στον κάθε στρατιώτη και “θα υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες εκπαίδευσης, με συγκεκριμένο περιεχόμενο, και συγκεκριμένες εξετάσεις αν θέλει πιστοποίηση. Η επανεκπαίδευση του εφέδρου θα γίνεται, σε εθελοντική βάση κατ΄ αρχήν, μετά θα δούμε πώς θα πάει».

Σχετικά Άρθρα