Η “συγγνώμη” του Ζάκερμπεργκ σε οικογένειες που έχασαν παιδιά λόγω social media

Η “συγγνώμη” του Ζάκερμπεργκ σε οικογένειες που έχασαν παιδιά λόγω social media

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες που λένε ότι τα παιδιά τους «τραυματίστηκαν» ή αυτοκτόνησαν χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στη διάρκεια μιας ιστορικής ακρόασης στη Γερουσία των ΗΠΑ. 

Το αφεντικό του Instagram και του Facebook τους είπε ότι «κανείς δεν πρέπει να περάσει» αυτά που πέρασαν εκείνοι. Mαζί με τα αφεντικά των TikTok, Snap, X και Discord ανακρίθηκαν για σχεδόν τέσσερις ώρες από γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα

Οι γερουσιαστές ήθελαν να μάθουν τι κάνουν για να προστατεύσουν τα παιδιά στο διαδίκτυο. Ήταν μια σπάνια ευκαιρία για τους Αμερικανούς γερουσιαστές να ανακρίνουν τα αφεντικά της τεχνολογίας. 

Ο Ζάκερμπεργκ και ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok, Shou Zi Chew, συμφώνησαν οικειοθελώς να καταθέσουν – αλλά οι επικεφαλής του Snap, του X (πρώην Twitter) και της πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων Discord αρχικά αρνήθηκαν και έλαβαν κλήσεις από την κυβέρνηση.

Πίσω από τα πέντε αφεντικά της τεχνολογίας κάθονταν οικογένειες που είπαν ότι τα παιδιά τους αυτοτραυματίστηκαν ή αυτοκτόνησαν ως αποτέλεσμα του περιεχομένου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Εκφράστηκαν έντονα καθ’ όλη τη διάρκεια της ακρόασης, σφύριζαν όταν μπήκαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι και χειροκροτούσαν όταν οι νομοθέτες έκαναν σκληρές ερωτήσεις.

Ενώ η ακρόαση επικεντρώθηκε κυρίως στην προστασία των παιδιών από τη διαδικτυακή σεξουαλική εκμετάλλευση, οι ερωτήσεις ήταν ποικίλες καθώς οι γερουσιαστές εκμεταλλεύτηκαν την ύπαρξη πέντε ισχυρών στελεχών εκεί υπό όρκο. Ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok – το οποίο ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance ρωτήθηκε εάν η εταιρεία του μοιράστηκε δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ με την κινεζική κυβέρνηση, κάτι που αρνήθηκε.

Ο αμερικανός γερουσιαστής Tom Cotton ρώτησε τον κ. Chew, ο οποίος είναι από τη Σιγκαπούρη, εάν ανήκε ποτέ στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Πρόσθεσε ότι ως πατέρας τριών μικρών παιδιών ήξερε ότι τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν «φρικτά και ο εφιάλτης κάθε γονιού». Παραδέχτηκε ότι τα δικά του παιδιά δεν χρησιμοποιούσαν το TikTok λόγω των κανόνων στη Σιγκαπούρη που απαγορεύουν σε άτομα κάτω των 13 ετών να δημιουργούν λογαριασμούς.

Αλλά ήταν ο Ζάκερμπεργκ, που τέθηκε υπό τον μεγαλύτερο έλεγχο, καθώς κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου για όγδοη φορά. Κάποια στιγμή, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ ρώτησε: «Κύριε Ζάκερμπεργκ, τι στο διάολο σκεφτόσασταν;» όταν έδειξε στο αφεντικό της τεχνολογίας μια προτροπή στο Instagram που προειδοποιεί τους χρήστες ότι μπορεί να δουν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, αλλά τους ρωτά αν θα ήθελαν «να δουν τα αποτελέσματα ούτως ή άλλως»

«Λυπάμαι για όλα όσα έχετε περάσει…»

Όταν ξεκίνησε η ακρόαση, η επιτροπή έπαιξε ένα βίντεο στο οποίο τα παιδιά μιλούσαν για εκφοβισμό (bullying) στα social media. Οι γερουσιαστές διηγήθηκαν ιστορίες νεαρών που αυτοκτόνησαν έπειτα από εκβιασμούς για χρήματα με γυμνές τους φωτογραφίες. «Θα θέλατε τώρα να ζητήσετε συγγνώμη από τα θύματα που έχουν πληγεί από το προϊόν σας;», ρώτησε ο Χάουλι, σημειώνοντας ότι η ακρόαση μεταδόθηκε ζωντανά στην τηλεόραση.

Ο Ζάκερμπεργκ σηκώθηκε όρθιος, γύρισε προς το κοινό και είπε: «Λυπάμαι για όλα όσα έχετε περάσει, είναι τρομερό. Κανείς δεν πρέπει να περνάει από τα πράγματα που έχουν υποστεί οι οικογένειές σας».

Στο επίκεντρο της ακρόασης ήταν η στάση των εταιρειών σχετικά με τη νομοθεσία που βρίσκεται επί του παρόντος στο Κογκρέσο, η οποία έχει ως στόχο να τους ζητήσει να λογοδοτήσουν για υλικό που δημοσιεύεται στις πλατφόρμες τους.

Ο αναλυτής της βιομηχανίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Ματ Ναβάρα είπε στο BBC ότι η ακρόαση έμοιαζε με πολλές παρόμοιες αναμετρήσεις, με «πολλές πολιτικές επιδοκιμασίες των ΗΠΑ» και μια τέλεια ευκαιρία φωτογραφίας που παρείχε η απολογία του Ζάκερμπεργκ. Πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι οι γερουσιαστές συμφώνησαν στην ανάγκη δικομματικής νομοθεσίας για τη ρύθμιση των πλατφορμών, το ερώτημα για το τι θα συμβεί στη συνέχεια παραμένει ασαφές.

«Έχουμε δει αυτές τις ακροάσεις ξανά και ξανά και συχνά, μέχρι στιγμής, έχουν οδηγήσει ακόμα στο να μην υπάρχει ουσιαστικός κανονισμός. Βρισκόμαστε στο 2024 και οι ΗΠΑ δεν έχουν ουσιαστικά καμία ρύθμιση, όπως επισημάνθηκε στις ακροάσεις, όσον αφορά τις εταιρείες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης».

Τα αφεντικά αποκάλυψαν επίσης πόσους ανθρώπους απασχολούσαν για να μετριάζουν περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους. Η Meta και η TikTok, με τους μεγαλύτερους αριθμούς χρηστών, δήλωσαν ότι είχαν 40.000 επόπτες η καθεμία, ενώ το Snap είπε ότι είχε 2.300, το X είχε 2.000 και το Discord – που είπε ότι ήταν μικρότερο – είχε “εκατοντάδες” επόπτες.

Μετά την ακρόαση, ορισμένοι από τους γονείς που βρίσκονταν στην αίθουσα οργάνωσαν μια συγκέντρωση έξω, με αρκετούς να καλούν τους νομοθέτες να εγκρίνουν επειγόντως νομοθεσία για να λογοδοτήσουν οι εταιρείες.

Πηγή: newsbomb.gr

Σχετικά Άρθρα