Η ΔΕΗ “πρασινίζει” το ιστορικό κτίριο του ΔΟΛ
Σε περίπου ένα μήνα από σήμερα, το ιστορικό κτίριο του «πρώην ΔΟΛ» στη Χρήστου Λαδά – όπου επί σειρά ετών στέγαζε το δυναμικό των εφημερίδων «Το Βήμα», «Τα Νέα», του περιοδικού «Οικονομικός Ταχυδρόμος» αλλά και των άλλων εντύπων του άλλοτε κραταιού Δημοσιογραφικού Οργανισμού – αναμένεται να μετακομίσει σημαντικό τμήμα των υπηρεσιών της ΔΕΗ.
«Πρασινίζει» το εμβληματικό κτίριο
Πρόκειται για ένα εμβληματικό κτίριο καθώς αποτέλεσε σημείο συνάντησης σημαντικών προσωπικοτήτων του δημοσιογραφικού, πνευματικού και πολιτικού κόσμου του 20ου αιώνα της χώρας έως και τα μέσα του 2004, οπότε ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη μεταφέρθηκε σε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις στη συμβολή των οδών Μιχαλακοπούλου και Παπαδιαμαντοπούλου. Από το 2004 και μετά το κτίριο υπολειτουργούσε, ενώ το 2017 εγκαταλείφθηκε πλήρως και έκτοτε παρέμενε άδειο.
Η μετακόμιση αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί στο ανακαινισμένο ιστορικό ακίνητο πιθανότατα την 1η Μαρτίου, καθώς πλέον οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής που αναπτύσσει η γερμανική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων ehret+klein, ήδη από το 2021, σε συνεργασία με την κατασκευαστική αρχιτεκτοκινη εταρεια Parostec, με αφετηρία την Πάρο.
Σημαία της ΔΕΗ ο «πράσινος ανασχηματισμός»
Το ανακαινισμένο, ιστορικό κτίριο σφραγίζει τη στρατηγική της ΔΕΗ για «πράσινο ανασχηματισμό» που έχει ως σημαία η επιχείρση, όπως πρόσφατα ανέφερε στην παρουσίαση στους επενδυτές, στο Λονδίνο, ο επικεφαλής της εταρείας Γιώργος Στάσσης.
Το εμπορικό τρίγωνο
Το ακίνητο διαθέτει περίπου 3.500 τ.μ. εκμισθώσιμου χώρου και βρίσκεται επί της οδού Χρήστου Λαδά 1-3 στο κέντρο του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας, το οποίο περικλείεται από την πλατεία Συντάγματος, την πλατεία Ομονοίας και το Μοναστηράκι. Η εμπορική περιοχή χαρακτηρίζεται από τα ιστορικά μνημεία, την τέχνη, τον πολιτισμό, το λιανικό εμπόριο, το ζωντανό κέντρο της πόλης και τα εντυπωσιακά διοικητικά κτίρια.
Το κόστος του μισθώματος αναμένεται να κυμανθεί στα «ψηλά της καμπύλης» της αγοράς (ευρώ/ανά τετραγωνικό μέτρο) ωστόσο, όπως αναφέρεται, ισοσταθμίζεται από την μείωση κατά τουλάχιστον 50% των λειτουργικών δαπανών που διασφαλίζει το κτίριο σε σχέση με άλλα.
«ΔΕΗ, ένα πράσινος όμιλος»
Στόχος της διοίκησης, όπως έχει τονιστεί, είναι ο Όμιλος ΔΕΗ να γίνει ενεργειακός ηγέτης στην ευρύτερη περιοχή και σημαντικός παίκτης στην Ευρώπη, με υγιή οικονομικά και ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Ένας «πράσινος» όμιλος που το 2030 θα έχει EBITDA €3 δισ. από διαφορετικές δραστηριότητες, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίση και να ανταποκριθεί στον κρίσιμο ρόλο του σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται.
Βιώσιμη ανάπτυξη με Net Zero το 2040
Όραμα του Ομίλου ΔΕΗ με βάση τη διοίκηση, είναι να μετασχηματιστεί σε μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη, ψηφιακή εταιρεία, κατακτώντας ηγετική θέση στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διατηρώντας παράλληλα τον ρόλο ενός πολύτιμου κοινωνικού εταίρου, προσφέροντας ευημερία στο κοινωνικό σύνολο και αυξάνοντας την αξία των μετόχων.
Η στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης στοχεύει στη δημιουργία μακροπρόθεσμης και βιώσιμης αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, καθώς και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και επικεντρώνεται σε τρεις πυλώνες:
1. Μηδενικό καθαρό (Net Zero) αποτύπωμα άνθρακα. Φιλοδοξία του ομίλου αποτελεί η μετάβαση σε µία οικονομία χαμηλού άνθρακα και η ανάπτυξη των ΑΠΕ.
2. Λειτουργίες µε θετικό πρόσημο (Nature Positive) για τη φύση, με μείωση χρήσης πόρων, διαχείριση απορριμμάτων, και διατήρηση φυσικών συστημάτων.
3. Δημιουργία κοινωνικο-οικονοµικής διαμοιραζόμενης αξίας, με ενίσχυση της οικονομίας, των ανθρώπων και της κοινωνικής συλλογικής δράσης.
«Ο Όμιλος ΔΕΗ, αναγνωρίζοντας τον βασικό ρόλο που διαδραματίζει στην ενεργειακή υποδομή της Ελλάδας και τη σημασία της ενσωμάτωσης των αρχών της Βιώσιμης Ανάπτυξης στις επιχειρηματικές αποφάσεις και στις δραστηριότητες του, υλοποιεί το επιχειρησιακό του σχέδιο υπό το πρίσμα των τριών αυτών στρατηγικών πυλώνων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Αυτές οι τρεις συνιστώσες αποτελούν τα σημεία αναφοράς για την υλοποίηση οποιασδήποτε απόφασης που λαμβάνεται στο πλαίσιο της επιχειρησιακής στρατηγικής του Ομίλου, ώστε να διασφαλίζεται η ενσωμάτωση των αρχών της Βιώσιμης Ανάπτυξης στο μοντέλο λειτουργίας του σε ευθυγράμμιση και με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του Ο.Η.Ε.
Οι σημαντικότεροι στόχοι του Ομίλου σχετίζονται με τη μεγάλη μείωση των εκπομπών και είναι ευθυγραμμισμένοι με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή:
•Μείωση κατά 74% της έντασης των εκπομπών scope 1 & 2 ανά παραγόμενη MWh και της έντασης των εκπομπών scope 1 και scope 3 κατηγορίας 3 ανά πωληθείσα MWhσε σχέση με το 2021
•Μείωση κατά 42% των εκπομπών του συνόλου του Scope3 το 2030 σε σχέση με το 2021
•Μηδενικό καθαρό ανθρακικό αποτύπωμα (Net Zero) για το σύνολο των εκπομπών μέχρι το 2040» αναφέρεται σχετικά.
Το κτίριο
Στο φόντο αυτό το νέο για τη ΔΕΗ, ιστορικό κτίριο, έρχεται να πιστοποιήσει τις στοχεύσεις αειφορίας. Ήδη ολοκληρώνεται µία εκτεταµένη ανακαίνιση, βάσει της διεθνούς πιστοποίησης αειφορίας BREEAM, που θα µετατρέψει το χώρο σε ένα σύγχρονο κτίριο γραφείων – µε γνώµονα τη βιωσιµότητα και την ευελιξία -, ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες επιχειρηµατικές απαιτήσεις και να πληροί τα υψηλότερα πρότυπα βιωσιµότητας και εναρµόνισης του κτιρίου -από αρχιτεκτονικής και λειτουργικής άποψης. Το ακίνητο διαθέτει περίπου 3.500 τ.µ. εκµισθώσιµου χώρου και βρίσκεται επί της οδού Χρήστου Λαδά 1-3 στο κέντρο του Εµπορικού Τριγώνου της Αθήνας.
Να σημειωθεί ότι η πιστοποίηση BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), είναι μία από τις κορυφαίες μεθόδους αξιολόγησης βιωσιμότητας παγκοσμίως για υποδομές και κτίρια. Το BREEAM απευθύνεται σε πολλά στάδια του κύκλου ζωής των ακινήτων, όπως το στάδιο κατασκευής, ανακαίνισης αλλά και λειτουργίας των κτιρίων. Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν περισσότερες από 561.600 πιστοποιήσεις από το BREEAM και από το 1990 που ιδρύθηκε, έχουν αιτηθεί για αξιολόγηση περίπου 2.265.000 κτίρια.
Ένα βασικό γνώρισµα της έκδοσης BREEAM International είναι ότι αναγνωρίζει τη διαφοροποίηση των κριτήριων αξιολόγησης για κάθε χώρα, παρέχοντας µηχανισµό προσαρµογής των κριτηρίων βαθµολόγησης στα επιµέρους σχεδιαστικά και γεωγραφικά δεδοµένα της. Η αξιολόγηση ενός κτιρίου γίνεται µέσα από ένα συγκεκριµένο αριθµό κριτηρίων περιβαλλοντικής επίδοσης που αφορούν όχι µόνο στον ενεργειακό σχεδιασµό, αλλά στο ευρύ φάσµα περιβαλλοντικών επιπτώσεων µιας κατασκευής. Αυτές παρουσιάζονται τόσο στο σχεδιαστικό και λειτουργικό στάδιο (π.χ. η κατανάλωση νερού, η χρήση υλικών, η ατµοσφαιρική ρύπανση, η επίδραση στο οικοσύστηµα της περιοχής, ο βαθµός άνεσης των χρηστών), όσο και στο στάδιο αποπεράτωσης (π.χ. η διαχείριση εργοταξίου).
Όπως αναφέρθηκε, μάλιστα σε ειδική εκδήλωση της περασμένης Πέμπτης, η PAROSTEC σε συνεργασία με την ehret+klein, που με την τεχνογνωσία και την πολυετή εμπειρία εκπλήρωσαν το στόχο για μία εκτεταμένη ανακαίνιση, που θα μετατρέπει το χώρο σε ένα σύγχρονο κτίριο γραφείων -με γνώμονα τη βιωσιμότητα και την ευελιξία-, που θα ανταποκρίνεται σε επιχειρηματικές απαιτήσεις και θα πληροί τα υψηλότερα πρότυπα βιωσιμότητας και την εναρμόνιση του κτιρίου από αρχιτεκτονικής και λειτουργικής άποψης με την πολυσύχναστη εμπορική περιοχή της Αθήνας.
Πηγή: tovima.gr