Στο 3,2% (από 3,7%) ο πληθωρισμός στην Ελλάδα-Στο 2,8% στην Ευρωζώνη

Στο 3,2% (από 3,7%) ο πληθωρισμός στην Ελλάδα-Στο 2,8% στην Ευρωζώνη

Η προκαταρκτική μέτρηση της Eurostat έδειξε πως για τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι στο 3,2%, ενώ τον Δεκέμβριο ήταν στο 3,7%.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο μετρήθηκε στο 2,8% σημειώνοντας ήπια κάμψη 0,1% σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν το υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιανουάριο (5,7%, σε σύγκριση με 6,1% τον Δεκέμβριο), ακολουθούμενος από τις υπηρεσίες (4,0%, σταθερός σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,0%, σε σύγκριση με 2,5% τον Δεκέμβριο) και η ενέργεια (-6,3% σε σύγκριση με -6,7% τον Δεκέμβριο).

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν καταγράψει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιανουάριο (5,7%, έναντι 6,1% τον Δεκέμβριο). Ακολουθούν οι υπηρεσίες (4,0%, σταθερό σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,0%, έναντι 2,5% τον Δεκέμβριο) και η ενέργεια (-6,3%, έναντι -6,7% τον Δεκέμβριο).

Στο 3,1% φρέναρε στη Γερμανία

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία σημείωσε μεγαλύτερη υποχώρηση από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές το 2024. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 3,1% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας της Γερμανίας. Τον Δεκέμβριο είχε καταγράψει άνοδο 3,8%. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα βουτήξει στο 3,2%. 

Χαμηλό δύο ετών στη Γαλλία

Περισσότερο από το αναμενόμενο υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Ιανουάριο, φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. 

Ο πληθωρισμός στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του νομισματικού μπλοκ έφτασε στο 3,4% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, φρενάροντας από το 4,1% του Δεκεμβρίου. Ηταν χαμηλότερος από τη μέση εκτίμηση για 3,6% σε έρευνα του Bloomberg και πολύ κάτω από το υψηλό του 7,3% που έφτασε τον Φεβρουάριο του 2023.

Η συγκράτηση του πληθωρισμού σε χαμηλό δύο ετών οφείλεται στην επιβράδυνση του κόστους της ενέργειας, των τροφίμων και των βιομηχανικών προϊόντων, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Insee.

Με πληροφορίες από Bloomberg, Eurostat

Σχετικά Άρθρα