ΠΟΕΔΗΝ: Από 1η Φεβρουαρίου κινητοποιήσεις των συμβασιούχων που απολύονται – Πώς το υπουργείο “νομίζει” ότι έλυσε το πρόβλημα
Με συγκέντρωση αύριο Πέμπτη 1/2/2024 στις 10 π.μ., έξω από το υπουργείο Υγείας, πάνω από 500 συμβασιούχοι διαμαρτύρονται για την αμεριμνησία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης να ανανεώσει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) που λήγουν των εργαζόμενων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες υγείας, κάτι για το οποίο ο προηγούμενος υπουργός Υγείας είχε αποδείξει πολλές φορές ότι ήταν στο πλευρό τους.
Πιο συγκεκριμένα, με την αυριανή συγκέντρωση οι 500 συμβασιούχοι διαμαρτύρονται επειδή «απολύονται από τα δημόσια νοσοκομεία 6.000 συμβασιούχοι, εργαζόμενοι στην καθαριότητα, τη φύλαξη και την εστίαση και στη θέση τους επανέρχονται εργολάβοι που στοιχίζουν τα διπλά χρήματα για το δημόσιο και επιβάλουν εργασιακό μεσαίωνα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο libre, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μ. Γιαννάκος.
Μάλιστα, νοσοκομεία, όπως ο Άγιος Σάββας, το Καραμανδάνειο Πάτρας και άλλα, ειδοποίησαν τους συγκεκριμένους συμβασιούχους ότι απολύονται «όχι γιατί περισσεύουν, αλλά επειδή στη θέση τους εγκαθίστανται εργολάβοι, παρά το γεγονός ότι έχουν συμβάσεις που ισχύουν έως το τέλος Μαρτίου 2024».
Άδωνις Γεωργιάδης: Ας δουλέψουν οι καθαρίστριες με τους εργολάβους
Τη δική του, «απλή» λύση για τους ΣΟΧ εργαζόμενους στις υποστηρικτικές υπηρεσίες υγείας, έδωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του, στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, υποστηρίζοντας πως «όποια καθαρίστρια θέλει μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται στο ίδιο νοσοκομείο μέσω του εργολάβου».
Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, υπάρχει συμφωνία που υποχρεώνει τον εργολάβο να προσλάβει πρώτα τις καθαρίστριες που λήγει η σύμβασή τους. «Τώρα αν κάποιος δεν θέλει να δουλέψει με εργολάβο αυτό είναι δικό του θέμα», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης. Με τον τρόπο αυτό, υπουργείο Υγείας και κυβέρνηση επιλύουν «εύκολα» το θέμα των ΣΟΧ, ενώ με κάθε ευκαιρία, οι συμβασιούχοι υπενθυμίζουν στον Πρωθυπουργό ότι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υποσχέθηκε τη μονιμοποίησή τους.
ΠΟΕΔΗΝ: Οι εργολάβοι επιβάλλουν εργασιακό Μεσαίωνα!
Στην προτροπή να εργαστούν οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου με εργολάβους, μετά τη λήξη της σύμβασής τους με το δημόσιο, απαντά ο κ. Γιαννάκος παραθέτοντας τις συνθήκες εργασίας με τον εργολάβο, επισημαίνοντας την εργασιακή εκμετάλλευση:
· Ο εργολαβικός φύλακας στοιχίζει 3.000 ευρώ το μήνα στο νοσοκομείο, ενώ ο συμβασιούχος 1.500 ευρώ το μήνα.
· Η εργολαβική καθαρίστρια στοιχίζει 2.500 ευρώ το μήνα στα νοσοκομεία και η συμβασιούχος καθαρίστρια 1.300 ευρώ το μήνα.
«Φυσικά, τα χρήματα αυτά πάνε στις τσέπες των αεριτζήδων εργολάβων! Οι εργαζόμενοι δουλεύουν για 400 με 500 ευρώ τον μήνα, χωρίς να γνωρίζουν ωράρια, ρεπό, άδειες. Με τους μπράβους πάνω από το κεφάλι τους…
Τους βάζουν τα χρήματα στην τράπεζα και μετά τους παίρνουν πίσω τα μισά για να ξεφεύγουν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους. Τέτοιες συνθήκες εργασίας προσφέρουν οι εργολάβοι των νοσοκομείων».
Γιατί η κυβέρνηση δεν βάζει πλέον «φρένο» στους εργολάβους;
Εκτός από τον εργασιακό Μεσαίωνα, οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ έχουν επανειλημμένα τονίζει πως οι εργολάβοι στοιχίζουν πολύ ακριβότερα στο δημόσιο, δίνοντας στοιχεία για την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος από τους εργολάβους που δημοσιεύονται στη «Διαύγεια», αλλά και για τους κινδύνους που απειλούν τη δημόσια υγεία λόγω των πλημμελών υπηρεσιών που παρέχουν τα συνεργεία των εργολάβων.
«Πληρώνονται για 50 καθαρίστριες από το νοσοκομείο και απασχολούν πολύ λιγότερες. Πόσο εύκολο είναι να μετράς συνεχώς τις καθαρίστριες σε τεράστια νοσοκομεία;».
«Όλα αυτά διαπίστωσε ο πρώην υπουργός υγείας, κ. Χρυσοχοΐδης, και σε συνεννόηση με τον υφυπουργό οικονομικών, κ. Πετραλιά, και τον Πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη, έβαλε φρένο στους εργολάβους», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Α. Γεωργιάδης: Δεν είναι ακριβότεροι οι εργολάβοι
Αναφερόμενος ο υπουργός Υγείας –πρόσφατα, στην ίδια συνέντευξη στον ΑΝΤ1– στο παράδειγμα της Διοίκησης του Αγίου Σάββα, που έκανε διαγωνισμό για να πάρει εργολάβο για καθαρίστριες και ακολούθησαν προσφυγές στο δικαστήριο, στο Ελεγκτικό Συνέδριο και την Ενιαία Αρχή Συμβάσεων από το Σωματείο, τις οποίες τελικά έχασαν οι εργαζόμενοι, υποστήριξε: «Όλα αυτά που λένε για το κόστος, ελέγχθηκαν από τρία διαφορετικά δικαστήρια και τρία διαφορετικά δικαστήρια είπαν ότι ο εργολάβος είναι φτηνότερος».
Η αγωνία των 6.000 ΣΟΧ παραμένει, με τους εργαζόμενους να υπενθυμίζουν ότι «ο κ. Γεωργιάδης ως υπουργός Εργασίας, με προσωπικές ενέργειες, απέτρεψε την απόλυση 1.300 συμβασιούχων στα νοσοκομεία μέσω ΔΥΠΑ. Γι’ αυτόν τον σκοπό, συστήνεται ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα στο υπουργείο Εργασίας. Τον καλούμε, για άλλη μια φορά, να παρέμβει στις διοικήσεις των νοσοκομείων και να αποτρέψει την εγκατάσταση εργολάβων!».