Κουτσούμπας για οπαδική βία:”Ριζική λύση δεν θα δούμε εάν δεν βγουν από τη μέση τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων”
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή, επί του νομοσχεδίου για την «οπαδική βία», επισήμανε ότι «για άλλη μια φορά, μιλάμε για ένα αθλητικό νομοσχέδιο που αποκλείει τον αθλητισμό από τη λύση του προβλήματος και ασχολείται μόνο με την καταστολή».«Όπως, άλλωστε», πρόσθεσε «και τα περισσότερα νομοσχέδια για τη λεγόμενη “οπαδική βiα”, ήθελαν το κράτος να παρεμβαίνει, ως ρυθμιστής του ανταγωνισμού των μεγαλοεπιχειρηματιών των ΠΑΕ και των ΚΑΕ, κάθε φορά που η δυσωδία από τον τζόγο, τα “στημένα”, τη διαφθορά, τη βία των “οπαδικών” στρατών, ξεχείλιζε».
«Ακόμη και ο όρος “οπαδική βία” είναι παραπλανητικός. Γιατί ουσιαστικά αφήνει στο απυρόβλητο την επιχειρηματική δράση στο χώρο του αθλητισμού, τα παζάρια και τους ανταγωνισμούς των μεγάλων επιχειρηματιών, από όπου απορρέουν και τα φαινόμενα βίας, που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τις ανθρώπινες ζωές» σημείωσε.
Είπε ότι «στην Ελλάδα, σε σύνολο περίπου 3.000 ποδοσφαιρικών σωματείων, τα επαγγελματικά σωματεία είναι περίπου 50. Και όλες οι κυβερνήσεις, υποκλίνονται σε αυτά και στους μεγάλους επιχειρηματίες».
Σημείωσε ότι ταυτόχρονα «το ποσοστό των Ελλήνων μαθητών, χαμηλών κοινωνικό-οικονομικών στρωμάτων, που δεν αθλείται εκτός σχολείου, υπερδιπλασιάστηκε στα χρόνια της πανδημίας και μαζί μ’ αυτό βέβαια το ποσοστό παχυσαρκίας και υπέρβαρων παιδιών» και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι «μειώνονται οι ώρες συστηματικής άσκησης, μειώνονται οι ασκούμενοι, αυξάνονται τα περιστατικά επιθετικότητας, bullying. Μετά την πανδημία και τον εγκλεισμό, έχει δημιουργηθεί ένα εσωστρεφές, επιθετικό ψυχικό δυναμικό, μια αδυναμία και δυσκολία επικοινωνίας, η οποία εντάθηκε από την ενασχόληση με τα smartphone, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και άλλα… εξαρτησιογόνα! Και αυτό αφορά κυρίως τη νεολαία».
«Δεν ασχολείστε με αυτά. Κανένα νομοσχέδιο τα τελευταία χρόνια δεν ασχολήθηκε με αυτό» τόνισε, χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «θα ήταν σίγουρα διαφορετική η κατάσταση, αν η νεολαία είχε κάνει στάση ζωής, την ενασχόληση με τον αθλητισμό και την άσκηση. Αν δεν αντιμετωπιζόταν ως παθητικός δέκτης και θεατής, αλλά ως πρωταγωνιστής στο γήπεδο. Αν είχε πρόσβαση, χωρίς να μεσολαβεί η τσέπη, στα οφέλη της άσκησης».
Είπε ότι η κυβέρνηση «φέρνει ένα νομοσχέδιο “μια από τα ίδια”. Γιατί δεν υπάρχει σχέδιο για την ανάπτυξη του αθλητισμού στο σχολείο, στη γειτονιά, πώς θα ενισχυθεί η συμμετοχή του πληθυσμού και ιδιαίτερα της νεολαίας».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι εικόνες παλαιότερων εποχών «με γεμάτα τα γήπεδα και τους φιλάθλους των διαφόρων ομάδων αγκαλιά, με τα πειράγματα να πηγαίνουν και να έρχονται» αρχίζουν «να φθίνουν και να εξαφανίζονται τελικά από τότε που το ποδόσφαιρο σταδιακά, έγινε επαγγελματικό, έγινε Ανώνυμη Εταιρεία, έγινε επιχείρηση».
«Ε, από τότε ξεκινάει και το μπαράζ νομοσχεδίων αλλάζοντας μόνο το καρμπόν» πρόσθεσε. «Τα μέτρα δεν απέδωσαν ούτε στο ελάχιστο. Ενώ, ολοένα και περισσότερο αποκαλύπτεται η δράση καλά εξοπλισμένων και πειθαρχημένων στρατών, με δομή και μεθόδους δράσης που θυμίζουν τάγματα εφόδου. Γιατί κανένας απ’ αυτούς τους νόμους δεν ήθελε και δεν μπορούσε να αγγίξει την ουσία του προβλήματος, να καταπολεμήσει τις πραγματικές αιτίες: Τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που κινούν τα νήματα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.
Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «καμία κυβέρνηση δεν τολμά και δεν θέλει να κόψει το νήμα που συνδέει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με τον αθλητισμό, με τους “οπαδικούς στρατούς”, ακόμα και με τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό που, κατά τ’ άλλα, θα έπρεπε να προστατεύει τους αθλητικούς χώρους. Και αυτό το νήμα είναι που ασκεί πολιτική πίεση σε βουλευτές, σε κυβερνήσεις, αξιοποιώντας ως δεξαμενή ψήφων τους οπαδούς μιας ομάδας.
Αυτό το νήμα είναι που αξιοποιεί επεισόδια και μέτρα για να συσπειρώνει “οπαδικούς στρατούς” γιατί όχι να στέλνει και ορισμένους φυλακή, να κλείνουν τα γήπεδα, να τιμωρούνται και ομάδες, για να φαίνεται ότι το σύστημα μπορεί, δήθεν με την “αυτοκάθαρση” να ξαναπαίρνει μπροστά, να κάνει “restart”».
Είπε ότι το πρόβλημα των επεισοδίων στα γήπεδα «δεν λύνεται γιατί η βία στα γήπεδα αποτελεί αντανάκλαση της βίας και της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης που δέχεται καθημερινά ο εργαζόμενος, ο νέος της κάθε λαϊκής οικογένειας, σε όλους τους τομείς που αφορούν την ικανοποίηση των αναγκών του μέσα στην κοινωνία. Τομείς, που οι περισσότεροι λειτουργούν με βάση το κέρδος και έχουν περάσει στα χέρια των μονοπωλίων, πολυεθνικών εταιρειών, μεγαλοεπιχειρηματιών».
«Η τάξη όλων αυτών, γνωρίζει πολύ καλά, ότι το γήπεδο αποτελεί έναν χώρο, όπου μπορούν να υπάρξουν εξάρσεις αυθορμητισμού, αλλά και οργανωμένες ενέργειες, που, ανεξάρτητα από το περιεχόμενο και τη μορφή, μπορεί να έχουν το στοιχείο και της συλλογικότητας και της αυτενέργειας. Γνωρίζει ότι την αγανάκτηση και την οργή που έχει ένας νέος, για την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που ζει, την εκφράζει και μέσα στο γήπεδο, ιδιαίτερα σε φάση όξυνσης των προβλημάτων, των αδιεξόδων του, όπως είναι η σημερινή περίοδος. Και την αγανάκτηση αυτή την αξιοποιεί, την στρέφει για να εκτονωθεί σε ανώδυνα βέβαια κανάλια, στο όνομα της ομάδας και της ιστορίας της.
Ταυτόχρονα, η αντανάκλαση του ανταγωνισμού, του νόμου της ζούγκλας δηλαδή για να συνεννοούμαστε, εκδηλώνεται στο γήπεδο με τις συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς των ομάδων, που χωρίζονται σε “φίλους και εχθρούς”. Έτσι, ενώ από τη μία, βράζουν μαζί στο ίδιο καζάνι της εκμετάλλευσης, έχοντας στον σβέρκο τους τον ίδιο πιθανόν εργοδότη, από την άλλη, είναι “αντίπαλοι” στο γήπεδο» πρόσθεσε.
Ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «λύση ριζική δεν θα δούμε, αν δεν βγουν από τη μέση τα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων που αξιοποιούν τον αθλητισμό, τον κόσμο και την σπουδαία ιστορία των ομάδων, ως πίεση για να κερδίζουν περισσότερα. Και, φυσικά, λύση δεν θα δούμε, όσο ο αθλητισμός, η ενασχόληση με ένα άθλημα, είναι εμπόρευμα, αφορά τους λίγους δηλαδή και όχι τους πολλούς. Και τέτοιο αθλητισμό, αθλητισμό των πολλών, μπορούμε να έχουμε».
Είπε, στη συνέχεια, ότι το ΚΚΕ παλεύει για «αθλητισμό για όλους που να προάγει την υγεία, να φτιάχνει “γερό νου και γερό σώμα”, άνθρωπο δραστήριο, ενεργό» με αξιοποίηση και συντήρηση όλων των αθλητικών υποδομών και δημιουργία νέων, πρόσληψη γυμναστών στα σχολεία και στήριξη της δουλειάς που κάνουν οι άνθρωποι στα αθλητικά σωματεία.
«Εμείς γι’ αυτό παλεύουμε, μαζί με ανθρώπους του αθλητισμού που “το πονάνε”, και καταθέτουν και την ψυχή τους ακόμα καθημερινά στο γήπεδο, στο στάδιο, βοηθώντας τα παιδιά μας, τους νέους και τις νέες μας.
Κι έτσι θα συνεχίσουμε. Μαζί με όλους και όλες αυτές και αυτούς που μοχθούν για να ανοίξουν έναν δρόμο καλύτερο και μέσα στα γήπεδα κι έξω από αυτά, στους δρόμους του καθημερινού αγώνα» τόνισε, καταλήγοντας στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας.
ΑΠΕ