Αγρότες: Κλείνουν δρόμοι στα μπλόκα-Μιλούν στο libre οι επικεφαλής-Επιφυλακτικοί με τις κυβερνητικές εξαγγελίες
Οι αγρότες έχουν ζεστάνει για τα καλά τις μηχανές τους και είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις, μέχρι να κερδίσουν όσα ζητάνε. Το κόστος παραγωγής, η νέα ΚΑΠ, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και οι καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Daniel» αποτελούν τα κεντρικά ζητήματα που θέτουν. Στο libre μιλούν αγρότες από τα μπλόκα, που είδαν τις περιουσίες μιας ζωής να καταστρέφονται με μία πλημμύρα κι ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί στο ελάχιστο, όπως καταγγέλλουν. Παρά τις κυβερνητικές ανακοινλωσεις για νέα μέτρα όπως την αναστολή πληρωμής οφειλών αγροτικού ρεύματος και την αναγγελία του πρωθυπουργού για αύξηση της πρώτης αρωγής από 3.000 έως 10.000 ευρώ για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τον «Daniel», οι αγρότες δεν φαίνονται διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τα μπλόκα μέχρι να ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων τους.
Οι αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα από τις Σέρρες, μέχρι τη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο ολοένα και αυξάνονται, ενώ καθημερινά πραγματοποιούνται συμβολικές καταλήψεις και μηχανοκίνητες πορείες στο κέντρο των πόλεων σε όλη τη χώρα.
Τα βασικά προβλήματα είναι το κόστος παραγωγής εξαιτίας του ενεργειακού κόστους, το ύψος της τιμής αγοράς του γάλακτος, οι νοθείες που γίνονται στον τομέα, αλλά και τις καταστροφές που υπέστησαν από τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, και την ξηρασία. Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι είναι ανοιχτή στον διάλογο με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, μετά τις αρχικές δηλώσεις περί υποκινούμενες κινητοποιήσεις, να καλεί σε συνάντηση λέγοντας ότι οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές.
Επόμενος σταθμός των κινητοποιήσεων θα αποτελέσει και η Agrotica, που θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 4 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, στην οποία θα παραστεί και ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.
Σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων σημειώνει:
- «Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ) χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των αγροτών μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών Συλλόγων, όπως είχαμε αποφασίσει στη Νίκαια της Λάρισας τον Δεκέμβρη. Επίσης χαιρετίζει τον ξεσηκωμό των αγροτών όλης της Ελλάδας που παλεύουν για την επιβίωση τους. Καταγγέλλει τον αυταρχισμό της κυβέρνησης από τη Θεσσαλία μέχρι τη Θράκη. Η κυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ, ο υπουργός Γεωργίας μας είπε “υποκινούμενους”. Δεν κάναμε πίσω, φουντώσαμε τον αγώνα. Τώρα λέει ψέμματα ότι “ακούει τα αιτήματα και δεν επιδιώκει την ένταση”. Γνωρίζουμε ότι αρνήθηκε να συναντηθεί με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών της Θεσσαλίας και να απαντήσει στα υπομνήματά τους. Γιατί η πόρτα του υπουργείου δεν είναι ανοιχτή για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας. Είναι ανοιχτή στους διάφορους “παράγοντες”, τακτικούς συνομιλητές της, που έχουν στόχο να διασπάσουν τον ενιαίο αγώνα μας και να βγάλουν την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση. Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν πήρε η κυβέρνηση για να προστατέψει τον μόχθο μας, για τη μείωση του κόστους παραγωγής που είναι τεράστιο και τις τιμές που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι σε βάρος μας και σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης. Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν δεν επαρκούν για να καλυφτούν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα. Οι αρνητικές συνέπειες της ΚΑΠ είναι πλέον ορατές για την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών στην χώρα μας και στην Ευρώπη. Συνάδελφοι έχουμε μια και μόνο επιλογή. Γεωργοί, κτηνοτρόφοι μελισσοκόμοι αλιείς αυξάνουμε τώρα την αγωνιστική μας πίεση. Είναι η μόνη που μπορεί να αναγκάσει την κυβέρνηση να σταματήσει τα ψέματα και τις μπαγαποντιές και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα πάνω στα αιτήματά μας. Σταθμός του αγώνα μας το συλλαλητήριο στην Agrotica το Σάββατο 3 Φλεβάρη στις 12 μ. στην Άνω Πύλη της ΔΕΘ (Εγνατίας). Τα αιτήματα που διεκδικούμε σε κάθε νομό συμπυκνώνονται σε ένα και μοναδικό αίτημα. Διεκδικούμε στην επιβίωσή μας ως αγρότες, να παραμείνουμε στα χωριά και τις καλλιέργειες μας. Ενισχύουμε τα μπλόκα συντονιζόμαστε πανελλαδικά, δεν κάνουμε βήμα πίσω αν δεν δικαιωθούμε. Συνεχίζουμε, θα νικήσουμε».
Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις
Το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε πανθεσσαλική σύσκεψη, στον Παλαμά, των εκπροσώπων των τεσσάρων μπλόκων του κάμπου (Πλατυκάμπου Λάρισας, Ζάρκου Τρικάλων, Στεφανοβίκειου και Αλμυρού Μαγνησίας και Ε65 Καρδίτσας), μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής του Μπλόκου της Καρδίτσας.
Αμέσως μετά τη σύσκεψη, στο libre μίλησε ο Γιάννης Τσιούτρας, Γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας.
«Όλα τα μπλόκα ενώσαμε τις δυνάμεις μας, συντονίζουμε τις δράσεις μας. Σήμερα στις 16.00 κλείνουμε όλα τα μπλόκα στη Θεσσαλία και το Σάββατο έχουμε το μεγάλο συλλαλητήριο στην Agrotica» δηλώνει. Στη σύσκεψη ήταν παραπάνω από 100 άτομα, απ’ όλα τα μπλόκα. «Η κυβέρνηση μας λέει υποκινούμενους» θα πει γελώντας, ενώ για τα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση σχολιάζει: «Τι να μας λύσουν με αυτά που λένε; Ας υλοποιήσουν πρώτα όσα είχαν πει και δεν έχουν γίνει. Δεν έχουμε δει χρήματα. Η πλειοψηφία των πλημμυροπαθών δεν έχει πάρει ούτε το διχίλιαρο που μας έλεγαν. Οι συνάδελφοί μου μένουν σε ξένα σπίτια, δεν έχουν πάρει 5 μήνες μετά τα χρήματα που η κυβέρνηση τους έλεγε. Ρώτησε κανείς πώς ζουν 5 μήνες αυτοί οι άνθρωποι; Καλό να εξαγγέλλουν, αλλά να υλοποιούν κιόλας».
Σταγόνα στον ωκεανό βλέπει όσα δεσμεύεται να κάνει η κυβέρνηση και ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.
«Αυτά τα 10.000 είναι μία προκαταβολή για τα μηχανήματα μας, για το πάγιο κεφάλαιο που έχει καταστραφεί. Θα μπορούσε να το είχε εξαγγείλει πολύ νωρίτερα, αλλά το έκανε τώρα κάτω από την πίεση των μπλόκων. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο, είναι η αναπλήρωση του εισοδήματός μας, να αποζημιωθεί ο εξοπλισμός. Αυτό το ποσό δεν καλύπτει τις ανάγκες μας. Σε κάποια χωριά της Λάρισας, στην Κάρλα για παράδειγμα, καταστράφηκαν και τα χωράφια και οι εξοπλισμοί. Αυτοί οι άνθρωποι έμειναν με το τίποτα» σημειώνει χαρακτηριστικά, ενώ επισημαίνει πως «αυτά τα χρήματα θα μπουν σταδιακά όταν εγκριθούν οι φάκελοί μας- αυτή τη στιγμή είναι στο 14% η επεξεργασία τους» λέει χαρακτηριστικά στο libre.
Τέλος, στέκεται στο πολύ σημαντικό θέμα που φέρνουν διαχρονικά οι αγρότες στο τραπέζι, το αφορολόγητο πετρέλαιο. «Το ζητάμε τόσα χρόνια. Δεν έχουμε αφορολόγητο πετρέλαιο. Ο Πρωθυπουργός που είχε έρθει στα μπλόκα στον Μάιο του 2019 είχε δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει το αίτημά μας. Δεν έγινε. Ούτε το προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2024».
Τι ζητάνε οι αγρότες
Τα αιτήματα του αγροτικού κινήματος όπως τα διατυπώνει η Επιτροπή Αγώνα των αγροτών:
- Μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής με επιβολή πλαφόν στα 7 λεπτά ανά Kwh για το αγροτικό ρεύμα. Παράλληλα κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας καθώς και αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο ή επαναφορά της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε ποσοστό επί της αξίας πώλησης όλων των παραγόμενων προϊόντων σε όλους τους τομείς της φυτικής και ζωικής παραγωγής.
- Κατώτατες εγγυημένες τιμές οι οποίες θα ανταποκρίνονται στο κόστος και θα διασφαλίζουν παράλληλα εισόδημα επιβίωσης στους αγρότες προκειμένου να συνεχίζουν να παράγουν.
- Ένταξη του κλάδου της πτηνοτροφίας σε όλα τα αναπτυξιακά κίνητρα τόσο του ΠΑΑ όσο και του Αναπτυξιακού Νόμου.
- Άμεση καταβολή των παρακρατηθέντων ποσών από τις ενισχύσεις σε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους.
- Όχι στα σχέδια της Κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ο οποίος προβλέπει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών με ταυτόχρονη μείωση των χορηγούμενων αποζημιώσεων ενώ παράλληλα ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση ζωικής και φυτικής παραγωγής.
- Άμεση άτοκη ρύθμιση των κτηνοπτηνοτροφικών δανείων τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου καθώς και την επαναφορά των 120 δόσεων στην ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
- Ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.
- Αναπλήρωση του εισοδήματος των αμπελουργών λόγω ολοκληρωτικής καταστροφής της παραγωγής με ενίσχυση 600 € ανά στρέμμα.
- Εξομοίωση του συντελεστή Φ.Π.Α των παραγόμενων κτηνοπτηνοτροφικών προϊόντων με τον συντελεστή Φ.Π.Α των ζωοτροφών ήτοι στο 6%.
Το… μυστήριο με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας στο Mega, επεσήμανε:
«Οι ενισχύσεις οι οποίες δίνονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι προγραμματισμένες κάθε Οκτώβριο και Δεκέμβρη. Οι παραγωγοί έχουν λάβει τις ενισχύσεις τις οποίες δικαιούνται. Σε ό,τι αφορά τον ΕΛΓΑ, οι αποζημιώσεις, με τη διοίκηση τη δική μας, κάθε χρόνο δίνονται γρηγορότερα από τα προηγούμενα χρόνια. Εκεί που άλλοι ξεκινούσαν να δίνουν τις αποζημιώσεις, εμείς ολοκληρώνουμε τις πληρωμές τους».
«Στη Λάρισα είμαστε από τις 8 Σεπτεμβρίου συνεχώς, έχουμε κάνει ατέλειωτους, διεξοδικούς διαλόγους και ανταποκριθήκαμε και δικαιώσαμε τις προσδοκίες. Η ευαισθησία από την πλευρά της κυβέρνησης και του ΕΛΓΑ είναι έμπρακτη, δεν είναι λόγια. Υπάρχουν θέματα που έχουνε να κάνουν με το κόστος παραγωγής, με τη διάθεση των προϊόντων στην αγορά» τόνισε και συμπλήρωσε:
«(…) Μόνοι μας δεσμευτήκαμε ότι 30 Ιουνίου δε θα πάρουν τότε λεφτά, αλλά θα έχουν εξοφληθεί όλα τα πορίσματα, που είναι ένα τιτάνιο έργο. Άνθρωποι δουλεύουν πίσω από τις δικές μας εντολές. (…) Τετάρτη πρωί εμείς έχουμε διοικητικό συμβούλιο να αποφασίζουμε την πληρωμή των ζημιών του 2023 στο ακέραιο, δύο μήνες γρηγορότερα από ό,τι επιτρέπει η νομοθεσία. Μέσα Φεβρουαρίου θα πληρώσουμε όσα πορίσματα υπάρχουν στον οργανισμό».
Από την άλλη, οι αγρότες είδαν κάποια χρήματα στον λογαριασμό τους μόλις πριν λίγες μέρες. «Πριν 10 μέρες εξόφλησαν τις ζημιές από το 2022. Κι αυτό επειδή βγήκαμε στους δρόμους και πιέσαμε με τα μπλόκα. Τι να λέμε τώρα…» θα πει στο libre ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Κώστας Τζέλλας. «Καλά-καλά συνάδελφοι μας δεν έχουν δει τα 2.000 που τους έταξαν μετά τον Daniel…» συμπληρώνει.
Κι όσο ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζει τους αγρότες «αχάριστους» εκείνοι ακάθεκτοι θα συνεχίζουν. Σήμερα, Τετάρτη, στο γραφείο του θα φτάσουν και τα αιτήματά τους.