Δένδιας για F35: Δεν απειλούμε αλλά έχουμε αμυντικό δόγμα αποτροπής
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας μιλώντας για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, τα F-35 αλλά και τη ναυπήγηση στην Ελλάδα των 7 φρεγατών Constellation. Η Ελλάδα θα αποκτήσει αεροπορική και ναυτική υπεροχή με την απόκτηση των F-35 και των φρεγατών Constellation, αλλά στόχος δεν είναι να γίνει ούτε υπερδύναμη, ούτε να αλλάξει από αμυντικό σε επιθετικό το δόγμα της, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και τον Realfm 97,8.
«Κατά την ταπεινή μου κρίση θεωρώ λογικό να υπάρχει η ρήτρα από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία να μην χρησιμοποιηθούν τα όποια συστήματα που παρέχουν, σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και να διακινδυνεύουν τα συμφέροντά της» ανέφερε ο υπουργός κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ δίνουν τα F-16 στην Τουρκία με τον όρο να μην τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας ή για υπερπτήσεις στο Αιγαίο.
Επί του δόγματος ότι δεν απειλούμε αλλά έχουμε αμυντικό δόγμα αποτροπής, θα επιλέξουμε τον οπλισμό για τα F-35, ανέφερε ο κ. Δένδιας απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το ποια οπλικά συστήματα θα φέρει διευκρινίζοντας ότι το ΓΕΑ θα αποφασίσει και το ΓΕΕΘΑ θα εισηγηθεί εν τέλει τα οπλικά συστήματα και τη διαμόρφωση του μαχητικού 5ης γενιάς.
«Έχουμε απόλυτη γνώση του πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το F-35 με τις υπάρχουσες δυνάμεις και συστήματα. Δεν διεκδικούμε τον ρόλο της υπερδύναμης» δήλωσε επισημαίνοντας ότι δεν θα έρθουν κλειδωμένα τα F-35 όπως γράφεται στο διαδίκτυο κάνοντας λόγο για «εξελιγμένη συνωμοσιολογία». Θα μας δώσουν οι ΗΠΑ το 100% του συστήματος; Είναι θέμα διαπραγμάτευσης αποκάλυψε. Ωστόσο διευκρίνισε ότι «δεν θέλουμε αυτό που υπάρχει σήμερα- την έκδοση του σήμερα – αλλά αυτό που θα υπάρξει αύριο. Άρα πιο σημαντικό είναι το configuration. Πρέπει να πάμε στη λογική της πλατφόρμας».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ερωτήθηκε και για το θέμα των 7 φρεγατών Constellation που πρόκειται να ναυπηγήσει η χώρα μας.
«Έχουμε τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον πλανήτη δε γίνεται να μην έχουμε ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό», ανέφερε και πρόσθεσε: «Η επόμενη φάση δεν μπορεί να είναι να αγοράσουμε κάτι έτοιμο που παράγεται στο εξωτερικό».
«Θα συνσχεδιάσουμε και θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα τα δικά μας σκάφη» είπε προσθέτοντας ότι «θα κατασκευάζουμε και θα συντηρούμε τα πλοία μας αλλά και τα πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού».
«Αυτόνομα σκάφη πάνω και κάτω στη θάλασσα είναι ο στόχος μας» επεσήμανε.
Ερωτηθείς για τα υπόλοιπα F-16 block 50 και 30 είπε ότι υπάρχει εργασία στην Πολεμική Αεροπορία για την αναβάθμισή τους.
Επίσης, δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τις αμοιβές του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων αναφέροντας ότι πρόκειται για ένα μέρος του δημοσίου τομέα που υποαμοίβεται σε σχέση με την προσφορά του. «Κάνουμε διορθωτικές κινήσεις όπως το επίδομα στόλου και θα ακολουθήσουν κι αλλά στο πλαίσιο όμως πάντα των δημοσιονομικών της χώρας» είπε ο κ. Δένδιας.
Τέλος, για την αποστολή όπλων για την Ουκρανία είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει επανειλημμένως από την Ελλάδα να δώσει συστήματα ή πυρομαχικά που είτε λήγουν είτε αποσύρονται προβάλλοντας την ευκαιρία που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις να αντικατασταθούν και να πωληθούν εισπράττοντας εκατοντάδες εκατομμύρια.