Τέσσερα θερμά μέτωπα: Φοιτητές, αγρότες, εκκλησία, ακρίβεια- Οι επόμενες κινήσεις του Μαξίμου
Τέσσερα ανοικτά μέτωπα έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα. Φοιτητές, αγρότες, καταναλωτές και κληρικοί δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα το Μέγαρο Μαξίμου. Οι φοιτητές εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου που προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών ξένων πανεπιστημίων στην χώρα μας.
Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει τις «μεταρρυθμίσεις» στην ανώτατη εκπαίδευση, οι φοιτητές δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις ενώ η εξεταστική περίοδος βρίσκεται στον «αέρα». Από το Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για «μειοψηφίες», που υποκινούνται από κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων είναι προς όφελος των δημόσιων πανεπιστημίων και των φοιτητών τους. Δεν θέλουμε να ρίξουμε νερό στον χώρο της Αριστεράς που επενδύει στο μπάχαλο των πανεπιστημίων. Μειοψηφίες διαχρονικά παίρνουν τις αποφάσεις για τις καταλήψεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
- Σήμερα, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, καλεί έκτακτη σύγκληση της Συνόδου των Πρυτάνεων προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση. Σε πρόσφατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου έπεσε στο τραπέζι η πρόταση να γίνει η εξεταστική ψηφιακά δηλαδή, μέσω ζουμ για να μην χαθεί το εξάμηνο.
Παράλληλα, οι αγρότες ετοιμάζονται για «μετωπική σύγκρουση» με την κυβέρνηση. Χθες ο πρωθυπουργός συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τα ζητήματα των αγροτών όπου έγινε επισκόπηση των συνολικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης για τους πληγέντες γεωργούς και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας από τα συναρμόδια υπουργεία.
- «Δεν επιδιώκουμε την ένταση και ακούμε τα αιτήματα» είναι το μήνυμα που στέλνουν τα κυβερνητικά στελέχη προς τους αγρότες και τονίζουν πως η καταβολή των αποζημιώσεων συνεχίζεται κανονικά. Ωστόσο οι αγρότες «απειλούν» πως αν δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα τους θα προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις και σε κλείσιμο των εθνικών οδών.
Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση βρίσκονται και αρκετοί Μητροπολίτες αναφορικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Θεωρείται βέβαιο πως αρκετοί ιεράρχες θα άρουν την στήριξη τους σε όσους γαλάζιους βουλευτές υπερψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο. Όμως ταυτόχρονα για το ίδιο θέμα επικρατεί μεγάλος αναβρασμός εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας τόσο για την συνταγματικότητα της νομοθετικής πρωτοβουλίας όσο και για τη στάση του Μάκη Βορίδη που ανοίγει τον δρόμο της αποχής και σε άλλα κυβερνητικά στελέχη, κυρίως υφυπουργούς που διαφωνούν.
Τέλος, το ζήτημα του υψηλού πληθωρισμού παραμένει νούμερο ένα πρόβλημα για την κυβέρνηση και για τους καταναλωτές που βλέπουν συνεχείς ανατιμήσεις βασικών προιόντων στο ράφι. Παρά τα συνεχή μέτρα που ανακοινώνονται και λαμβάνονται από το αρμόδιο Υπουργείο φαίνεται πως το αποτέλεσμα δεν είναι το προσδοκώμενο.
Το Μέγαρο Μαξίμου κάνει λόγο για «δυναμικό φαινόμενο για το οποίο πρέπει να έχει δυναμική αντιμετώπιση» και εστιάζει στους γνωστούς τρεις άξονες: την αύξηση του εισοδήματος με μόνιμα μέτρα, τους αυξημένους ελέγχους κατά της αισχροκέρδειας και τις στοχευμένες παρεμβάσεις με προσωρινές πρωτοβουλίες.
Ωστόσο το επιτελείο του πρωθυπουργού γνωρίζει καλά πως το ζήτημα της παρατεταμένης ακρίβειας δημιουργεί σωρευτικα και δυναμιτίζει τα υπόλοιπα κοινωνικά προβλήματα.