ΣΦΕΕ για άρση απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών: Δεν αρκούν οι αποφάσεις – Χρειάζεται και εποπτεία της αγοράς
Αναφορικά με την απόφαση του ΕΟΦ για την ανάκληση της απαγόρευσης εξαγωγών μεγάλου αριθμού φαρμάκων, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), με σημερινή του ανακοίνωση δηλώνει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά και βρίσκεται σε συνεχή και σταθερή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και τους Οργανισμούς αναφορικά με τα ζητήματα που πιθανά μπορεί να προκύψουν.
«Αν υπάρξουν και πάλι ελλείψεις, θα οφείλονται στην αδυναμία των αρμόδιων φορέων να εποπτεύσουν την αγορά!»
Κρατώντας κάποιες επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της πρόσφατης απόφασης του ΕΟΦ για άρση της απαγόρευσης, ο ΣΦΕΕ δηλώνει ότι θα φανεί σύντομα αν η πρόσφατη άρση απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων ήταν μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση ή αν θα προκαλέσει ένταση των ελλείψεων. Εκφράζει, δε, απερίφραστα την άποψη ότι εφόσον σημειωθεί ένταση των ελλείψεων, θα επιβεβαιώσει την αδυναμία των αρμόδιων φορέων να εποπτεύσουν την αγορά.
Επιπλέον, τονίζει ο ΣΦΕΕ ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς σε μοναδικά – κρίσιμα φάρμακα, για τα οποία δεν υπάρχουν ενναλακτικές.
«Επισημαίνουμε για ακόμα μια φορά ότι οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές πολλών φαρμάκων σε συνδυασμό με τις υψηλές επιστροφές στην Ελλάδα, αποτελεί τη βασική αιτία που καταγράφονται ελλείψεις λόγω παράλληλων εξαγωγών ή αποσύρσεων. Η στρέβλωση αυτή θα πρέπει να διορθωθεί σταδιακά, με προτεραιότητα τα μοναδικά-κρίσιμα φάρμακα», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΣΦΕΕ.
Όπως επίσης υπογραμμίζεται, «ο ΣΦΕΕ και οι εταιρείες μέλη του καταβάλουν προσπάθειες και ενημερώνουν τις Αρχές όταν χρειάζεται, ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις απαραίτητες θεραπείες, καθώς η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.
Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων ξεκίνησε τη λειτουργία του και ευελπιστούμε πως θα συμβάλλει καθοριστικά στην ουσιαστική επόπτευση της αγοράς.
Μένει να φανεί στο προσεχές χρονικό διάστημα αν η πρόσφατη άρση απαγόρευσης εξαγωγών που αποφασίστηκε για πολλά φάρμακα, ήταν μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση ή αν θα επιστρέψουμε σε περαιτέρω ένταση των ελλείψεων, ένα γεγονός που, εφόσον συμβεί, θα επιβεβαιώσει την αδυναμία των αρμόδιων φορέων να εποπτεύσουν την αγορά».