Πιερρακάκης: Το Πανεπιστήμιο δεν ανήκει σε νοσηρές μειοψηφίες- Απόφαση για διαδικτυακές εξετάσεις-Τι έγινε στη Σύνοδο
Στα άκρα οδηγείται η κόντρα για την ίδρυση ιδιωτικών – μη κρατικών Πανεπιστημίων με τις καταλήψεις των φοιτητών να συνεχίζονται ενώ είναι σε ισχύ η εισαγγελική παρέμβαση με την οποία μπαίνουν στο στόχαστρο τόσο οι καταλήψεις όσο και οι πρυτανικές αρχές. Παράλληλα αποφασίστηκε οι εξετάσεις σε όσες σχολές υπάρχουν καταλήψεις να γίνουν διαδικτυακά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο για μειοψηφίες, που αντιδρούν στο νόμο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ.
Πρόσθεσε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και η απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων των φοιτητών.
Υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση στηρίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο με σημαντική χρηματοδότηση “χωρίς προηγούμενο”. Ενώ δήλωσε: “Δεν θα πληρώσουμε την επαναστατική γυμναστική όλων αυτών, που αμφιβάλλω αν είναι φοιτητές”.
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης κατά τη διάρκεια της Συνόδου των πρυτάνεων. Ο υπουργός άσκησε ασφυκτικές πιέσεις στις διοικήσεις των ιδρυμάτων προκειμένου να κάνουν εξετάσεις και μαθήματα εξ΄ αποστάσεως, για να μη χαθεί όπως τους είπε η χειμερινή εξεταστική περίοδος των φοιτητών.
- “Το Πανεπιστήμιο ανήκει στην ακαδημαϊκή κοινότητα και όχι σε νοσηρές μειοψηφίες. Οφείλουμε να σεβαστούμε τους κόπους και την προσπάθεια των φοιτητών που θέλουν να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε ανοιχτά Πανεπιστήμια και θα προστατέψουμε με όσα μέσα διαθέτει η Πολιτεία τις θυσίες των οικογενειών από το υστέρημά τους για τις σπουδές των παιδιών τους”.
Στη σύνοδο εξετάστηκαν λύσεις για τη διεξαγωγή τους και κυρίως η δυνατότητα να γίνουν εξ αποστάσεως, όπως έχει προτείνει με εγκύκλιό του το υπουργείο Παιδείας, πρόταση με την οποία φέρεται να συμφώνησαν οι πρυτάνεις.
- Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, οι ηλεκτρονικές εξετάσεις προβλέπονται ρητά, όταν είναι αδύνατη η διά ζώσης διεξαγωγή της αξιολόγησης των φοιτητών ή η χρήση των υποδομών του ΑΕΙ για τη διεξαγωγή της εξεταστικής διαδικασίας. Ο νόμος προβλέπει, ωστόσο, ότι την απόφαση λαμβάνουν οι αρχές των ιδρυμάτων, όπως επιβάλλει το αυτοδιοίκητο.
Σημειώνεται ότι υπό κατάληψη βρίσκονται περισσότερες από εκατό πανεπιστημιακές σχολές στη χώρα, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Την Πέμπτη έχει εξαγγελθεί νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 12 στα Προπύλαια.