ΠΑΣΟΚ: “Νάρκη” με έως και 13 διαφωνούντες βουλευτές για τον γάμο των ομοφύλων- Ποιοί είναι
Περίπου ένας στους τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται να μην επιθυμούν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Τα Νέα”, κάτι που δημιουργεί αναστάτωση στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και “πονοκέφαλο” στον Νίκο Ανδρουλάκη. Το πρόβλημα είναι, κατά αναλογία, παρόμοιας έντασης με αυτό στην Κ.Ο της Ν.Δ (158 βουλευτές έναντι 32), δεν δικαιολογείται, ωστόσο, λόγω της πάγιας θέσης του κόμματος για ζητήματα που αφορούν σε ανθρώπινα δικαιώματα και επιπλέον λόγω της πολιτικής παράδοσης του σε τέτοια ζητήματα από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου (πολιτικός γάμος, αλλαγή στο οικογενειακό δίκαιο, αποποινικοποίηση της μοιχείας) και του Κώστα Σημίτη (σύγκρουση με την Εκκλησία για την μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες).
Όπως γράφει η εφημερίδα (ρεπορτάζ της Μυρτώς Λαλιούτη), με αντιρρήσεις που αγγίζουν ή και ξεπερνούν το ψυχολογικό όριο των δέκα βουλευτών, αλλά και το δημόσιο σήμα που έδωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης (ΕΡΤ), δηλώνοντας πως οι βουλευτές του οφείλουν να λειτουργούν ως νομοθετικό σώμα και όχι ως σχολιαστές, η πράσινη κοινοβουλευτική ομάδα συζήτησε για πρώτη φορά διά ζώσης τη θεσμοθέτηση της ισότητας του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, σε μια «θερμή» συνεδρίαση που θα επαναληφθεί αύριο Τρίτη.
Ο πρόεδρος του κόμματος στην εισαγωγική του ομιλία είχε δείξει το «ναι» επί της αρχής, σημειώνοντας ωστόσο πως το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν βουλευτές που μίλησαν αστόχαστα, βάζοντας την παράταξη στο στόχαστρο. Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην περίπτωση του βουλευτή Λέσβου κ. Παρασκευαϊδη που δέχτηκε δύο φορές “κίτρινη κάρτα” για τις σχετικές δηλώσεις του.
Η συνεδρίαση ήταν κλειστή, ενώ κλήθηκαν δύο νομικοί – συνεργάτες της κοινοβουλευτικής ομάδας, να εξηγήσουν τις θέσεις του κόμματος, συμβάλλοντας στο σχετικό μασάζ. Επτά ήταν οι απουσίες, όλες ύστερα από συνεννόηση με την ΚΟ – από αυτές μόνο τρεις αφορούσαν «επίφοβους» βουλευτές.
Οι διαφωνίες που εκφράστηκαν εντός της συνεδρίασης αφορούσαν κυρίως το ζήτημα της τεκνοθεσίας , αλλά και αυτό της παρένθετης κύησης( η Νάντια Γιαννακοπούλου σε πρόσφατες δηλώσεις της είχε εκφράσει κατηγορηματικά την αντίρρησή της) που ωστόσο δεν υπάρχει μέσα στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε – οι βουλευτές που τάχθηκαν από την αρχή υπέρ του νομοσχεδίου σχολίαζαν πριν από τη συνεδρίαση πως η απουσία της λέξης «τεκνοθεσία» και το ένα άρθρο που συμπεριλαμβάνει τις αλλαγές ενδεχομένως απαλύνει μερικές από τις ενστάσεις που είχαν εκφραστεί σε προσωπικές συζητήσεις.
Αυτή τη στιγμή, το 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας αξιοποιεί το «κατά συνείδηση» (ο Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας).
Η βασική εκτίμηση θέλει τους περισσότερους από τους διαφωνούντες να μην καταψηφίζουν, πηγαίνοντας αντίθετα στη «γραμμή» του κόμματός, αλλά να επιλέγουν την αποχή. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, προκαλεί πρόβλημα εικόνας για ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και διευκολύνει την γραμμή του ΚυριάκουΜητσοτάκη για αποχή όσων βουλευτών της Ν.Δ έχουν “θέμα συνείδησης”.
Κατά του νομοσχεδίου, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σ’ αυτήν τη φάση (γιατί το «μασάζ» θα συνεχιστεί) τάσσονται οι δύο μειονοτικοί βουλευτές, Ιλχάν Αχμέτ και Μπουρχάν Μπαράν, ο Σταύρος Μιχαηλίδης (Χίου), που επίσης απουσίαζε, ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης (Λέσβου), ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (Αρκαδίας), ο Τάσος Νικολαΐδης (Δράμας), η Κατερίνα Καζάνη (Εύβοιας), ο Μανώλης Χνάρης (Ρεθύμνου), η Χριστίνα Σταρακά (Αιτωλοακαρνανίας), σοβαρές ενστάσεις εξέφρασαν η γραμματέας της ΚΟ Ευαγγελία Λιακούλη (Λάρισας), ο Φραγκίσκος Παρασύρης (Ηρακλείου) και ο Ανδρέας Πουλάς (Αργολίδας), ενώ ένας εκ των επιφυλακτικών, ο Απόστολος Πάνας (Χαλκιδικής), ήταν δικαιολογημένα απών από τη συνεδρίαση.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάσσονται, μεταξύ άλλων, οι Δημήτρης Μάντζος, Παναγιώτης Δουδωνής, Παύλος Χρηστίδης, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Νάντια Γιαννακοπούλου (δεδομένου ότι η παρένθετη κύηση δεν περιλαμβάνεται στο ν/σ), Μιλένα Αποστολάκη και Στέφανος Παραστατίδης.