F-35: Πότε προσγειώνονται στην Ελλάδα- Αναλυτές εξηγούν πώς διαμορφώνονται οι νέες ισορροπίες στο Αιγαίο
Εφόσον οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους 6 μήνες τότε στα μέσα του 2028, η Ελλάδα θα παραλαμβάνει τα πρώτα ζεύγη «αόρατων» αεροσκαφών F-35. Οι παραλαβές των υπερσύγχρονων αεροσκαφών θα συνεχιστούν μέχρι το 2035 στην περίπτωση που η Ελλάδα προκρίνει την προμήθεια 20 έως 24 αεροσκαφών, ενώ η πρώτη πολεμική Μοίρα F-35 αναμένεται να τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα 16 με 18 μήνες μετά την άφιξη των πρώτων μαχητικών.
Πάντως η παράδοση στην ελληνική Αεροπορία των πρώτων ζευγών F35 δεν θα σημαίνει και προσγείωση στην Ελλάδα. Όπως έγινε η διαδικασία εκπαίδευσης των Ελλήνων ιπτάμενων στα Rafale, έτσι θα γίνει και στα F35, τα οποία θα παραμείνουν για όσο χρειαστεί στις ΗΠΑ για να εκπαιδευτούν οι πρώτοι Έλληνες ιπτάμενοι πάνω στα stealth αεροσκάφη.
Η ίδια διαδικασία τηρείται από τους Αμερικανούς για όλα τα κράτη που εισέρχονται στο πρόγραμμα του F-35.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η ποιοτική διαφορά ανάμεσα στα F35 και τα F16 είναι τεράστια καθώς «τα F-35 μας δίνουν στρατηγική υπεροχή και η ελληνική αεροπορία γίνεται μια από τις ισχυρότερες στην περιοχή της Μεσογείου και του Αιγαίου, μαζί με το Ισραήλ», λέει μιλώντας στο OPΕΝ o Κων. Ιατρίδης, Πτέραρχος εν αποστρατεία και αμυντικός αναλυτής.
«Είναι ένα κινητό στρατηγείο και μπορεί να καθορίζει τις επιχειρήσεις μόνο του μεταφέροντας τις απειλές στα άλλα αεροσκάφη και να προσδιορίζει ποια απειλή είναι ποιο επικίνδυνη έτσι ώστε να την καταρρίπτουν ή να την αποφεύγουν», προσθέτει.
Το F-35 είναι ένα πολεμικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, αόρατο, τύπου stealth με προηγμένα συστήματα πλοήγησης. Το σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος της Lockheed Martin μπορεί να φέρει πυραύλους αέρος, αέρος και αέρος εδάφους και κατευθυνόμενες βόμβες λέιζερ, ενώ έχει και τη δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης.
Πάντως το μεγάλο στοίχημα για τη νέα ηγεσία αποτελεί η προετοιμασία για την είσοδο στο πρόγραμμα των υπερσύγχρονων μαχητικών 5ης γενιάς F-35, με τα οποία η Πολεμική Αεροπορία θα περάσει σε νέα αεροπορική πραγματικότητα.
Όπως είπε ο αντιπτέραρχος Δ. Γρηγοριάδης στην πρώτη του ημερήσια διαταγή: «Θα πρέπει να σχεδιάσουμε και να προετοιμαστούμε για την επόμενη ημέρα και την εποχή που θα περάσουμε στην 5η γενιά αεροσκαφών. Επιβάλλεται και θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε η Πολεμική Αεροπορία, ως κατ’ εξοχήν τεχνολογικό όπλο, να παρακολουθεί και να πρωταγωνιστεί στις τεχνολογικές εξελίξεις».
- Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η επίσημη αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για την προμήθεια των F-35, μαζί με την ταυτόχρονη παραχώρηση ενός πολύ σημαντικού πακέτου δωρεάν στρατιωτικού υλικού από το αμερικανικό απόθεμα – που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τέσσερις φρεγάτες LCS, δύο μεταγωγικά C-130, 60 θωρακισμένα άρματα μάχης, περιπολικά πλοία – προς την Ελλάδα αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης» προς την Ελλάδα.
Παράλληλα, όπως σημειώνουν «αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, του ρόλου της ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας, καθώς και ενός απαραίτητου και αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου που επέδειξε σοβαρότητα, συνέπεια και συμμαχικό πνεύμα στην αντιμετώπιση όλων των μεγάλων κρίσεων των τελευταίων ετών».
«Η επιστολή Μπλίνκεν δικαιώνει το διπλωματικό κεφάλαιο που έχτισε η κυβέρνηση και την πολιτική που ακολούθησε στις γεωπολιτικές κρίσεις στην περιοχή, από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέχρι την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή» σημειώνουν χαρακτηριστικά.