Αγρότες: Εκατοντάδες τρακτέρ κατέκλυσαν το κέντρο της Λάρισας -Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη (vid)
«Κάθοδος» των τρακτέρ έγινε σήμερα νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας με τους αγρότες να πραγματοποιούν μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Τα κομβόι των τρακτέρ ξεκίνησε από διάφορα σημεία έξω από την πόλη και κατέληξε με κορναρίσματα στο κέντρο. Στην κεντρική πλατεία της πόλης έφτασαν εκατοντάδες αγροτικά μηχανήματα.
Η συγκέντρωση λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας των αγροτών για τις καταστροφές που υπέστησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου καθώς και για την καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεών τους.
Τα τρακτέρ θα παραμείνουν εκεί για 24 ώρες, μέχρι αύριο Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, ενώ εντός της αυριανής ημέρας ομάδες αγροτών θα μετακινηθούν προς τον κόμβο Πλατυκάμπου, προκειμένου να ενισχύσουν το μπλόκο.
Εξάλλου αύριο το μεσημέρι στο ίδιο σημείο, την Κεντρική πλατεία Λάρισας θα πραγματοποιηθεί μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο.
Αγρότες έκλεισαν συμβολικά την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας
Πάνω από 200 αγρότες από την Φθιώτιδα συγκεντρώθηκαν στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας στο ύψος της Ανθήλης κλείνοντας συμβολικά το δρόμο.
Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν αρχικά στον παράδρομο της Ανθήλης και στην συνέχεια μπήκαν στον αυτοκινητόδρομο σταματώντας για λίγη ώρα την κυκλοφορία των οχημάτων. Την ίδια ώρα η αστυνομία εξέτρεπε την κυκλοφορία των οχημάτων από παράδρομους.
Ευρεία σύσκεψη το απόγευμα στο Μαξίμου υπό τον Μητσοτάκη
Υπενθυμίζεται ότι διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή αναφορικά με το ζήτημα των κινητοποιήσεων των αγροτών.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλες οι εξελίξεις, που αφορούν το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων και τα αιτήματα των αγροτών εν γένει.
Θα εξεταστούν οι δυνατότητες που υπάρχουν για νέες παρεμβάσεις, για να «τρέξουν» τα μέτρα στη Θεσσαλία, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και η έκθεση Agrotica που ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου στην Θεσσαλονίκη.
Θα συμμετάσχουν ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος.
Τι διεκδικούν οι αγρότες
-Ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί (άμεσα τώρα και όχι τον Ιούνιο), π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ/στρ. Για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έπαθαν ζημιά και δεν αποζημιώνονται, όπως ο περονόσπορος στα αμπέλια. ΕΛΓΑ, κρατικός φορέας, που να αποζημιώνει στο 100% των ζημιών και να μην χαρατσώνει.
–Επίσης να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από την νέα ΚΑΠ. Αναπλήρωση εισοδήματος σε κτηνοτρόφους ως ότου αποκατασταθούν τα ζώα που έχασαν και αποκτήσουν εισόδημα επιβίωσης, και αντίστοιχα στους αγρότες ως ότου γίνουν παραγωγικά τα χωράφια τους. Καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην επιτρέψουμε να γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.
Διεκδικούν επίσης:
Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).
Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων στο 100% με την άμεση χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος (τα 6600 ευρώ) σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση (τα 2000 και 4000 ευρώ). Άμεσα να δοθεί το επίδομα ενοικίου σε όσους δεν μένουν στα σπίτια τους. Να μην πληρώνουν συμμετοχή και να παίρνουν δωρεάν όλοι τα φάρμακα τους, χωρίς την προϋπόθεση αν πήραν το έκτακτο βοήθημα. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.
Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, αντίστοιχα και στους κτηνοτρόφους, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.
Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Να επιτρέπεται σταθερό αρμεκτήριο σε πρόχειρα καταλύματα με τσιμέντο και να τους δύνεται άδεια.
Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες –εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Να επιδοτηθεί η κάλυψη της θέρμανσης σε όλους τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο όπου έχει καταστραφεί. Να επεκταθεί το υπόγειο σύστημα άρδευσης άμεσα και χωρίς ΣΔΙΤ και να μην έχουμε υψηλά τιμολόγια.
Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να καλύψουμε τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας».