Μαρία Καρυστιανού στο libre την επομένη της ομιλίας που συγκλόνισε το Πανελλήνιο:Θα πάμε μέχρι τέλους
Eίναι η Μαρία Καρυστιανού. Η κυρία Μαρία Καρυστιανού. Είδε την 20χρονη κόρη της, Μάρθη, τελευταία φορά πριν επιβιβαστεί στο τρένο του θανάτου. Η παιδίατρος, Μαρία Καρυστιανού, δεν θα ξεχάσει ποτέ τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου. Μετά το έγκλημα των Τεμπών, οι συγγενείς των θυμάτων έγιναν μια γροθιά ζητώντας δικαιοσύνη για τους ανθρώπους τους. Η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος πια του Συλλόγου θυμάτων του δυστυχήματος μίλησε στην Εξεταστική Επιτροπή και συγκλόνισε το Πανελλήνιο. Σήμερα, μία μέρα μετά τη δημόσια τοποθέτησή της, μιλά στο libre για τη «συγκάλυψη ενός εγκλήματος» που συνεχίζεται μεθοδικά ακόμα και με τη σύσταση μιας επιτροπής αποτελούμενης από βουλευτές, η οποία θα αποφασίσει αν πολιτικοί θα παραπεμφούν στη Δικαιοσύνη.
«Φανταστείτε 57 ανθρώπους δίπλα μου και τις οικογένειές τους». Με δάκρυα στα μάτια και τη φωνή της να κόβεται πολλές φορές κατά την τοποθέτησή της, κατέθεσε την Τετάρτη ενώπιον της Εξεταστικής που διερευνά το έγκλημα των Τεμπών η Μαρία Καρυστιανού, μητέρα θύματος και πρόεδρος του συλλόγου οικογενειών θυμάτων.
Η μητέρα της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου αποκάλυψε ότι ο τέως περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, της εκμυστηρεύτηκε πως προχώρησε στο μπάζωμα του τόπου του δυστυχήματος κατόπιν εντολών. «Από ποιον δέχτηκε εντολές;» ρώτησε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, με τη μάρτυρα να υποστηρίζει πως ήταν εντολές υπουργών και του ίδιου του πρωθυπουργού.
- Η Μαρία Καρυστιανού στην τοποθέτησή της έκανε λόγο για πολιτικές, κρατικές ευθύνες αλλά και ιδιωτικών εταιρειών. Μίλησε για εκείνους που αργά και μεθοδικά οδήγησαν τα τρένα στον θάνατο.
«Ο κ. Καραμανλής δηλώνει με θράσος αθώος λόγω της ασυλίας του. Θέλω να έρθετε για πολύ λίγο στη θέση μας. Να χάσετε το πιο αγαπημένο σας πρόσωπο από ιατρικό λάθος, από αδιαφορία και ο εν λόγω γιατρός αντί να παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη να παραπέμπεται στον Ιατρικό Σύλλογο. Πώς θα σας φαινόταν αυτό; Δίκαιο; Φυσιολογικό;», είπε αρχικά και όρθια στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών και συνέχισε: «Φέρνω αυτό το παράδειγμα για να σας πως ότι δεν είμαστε εντάξει όλο αυτό. Δεν είσαστε δικαστές. Δεν ξέρετε τη δικογραφία. Πώς ξέρω ότι θα αναδειχθεί πλήρως και σε βάθος ένα θέμα στο οποίο οι εμπλεκόμενοι ξεκινούν από την κορυφή του πολιτικού συστήματος. Με βάση την προϊστορία των Επιτροπών, η αποτελεσματικότητα είναι αμφίβολη. Γι’ αυτό και ζητήσαμε ανεπιτυχώς άρση ασυλίας καθώς υπήρχαν στοιχεία που ενοχοποιήσουν υπουργούς. Αυτό το θέμα δεν έχει συζητηθεί στη Βουλή. Μήπως γιατί θα αποκαλύπτονταν ότι ο κ. Καραμανλής είχε υποπέσει σε κακουργηματικές πράξεις και παραλείψεις, πλέον της αδιαφορίας του για την ασφάλεια των τρένων, όπως το να φροντίσει για τη σύσταση της επιτροπής διερεύνησης αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων ως όφειλε και να θεσπίσει τους εθνικούς κανόνες ασφάλειας που έχουν όλα τα κράτη από το 2016. Δεν είχαμε ούτε ένα σύστημα λειτουργίας».
Στη συνέχεια είπε η μητέρα της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου: «Αυτός ο υπουργός δηλώνει με θράσος αθώος λόγω της ασυλίας του. Κι αντί να παραιτηθεί ευθύς και να αφεθεί στη Δικαιοσύνη, πράττοντας το αυτονόητο για τη μνήμην των θυμάτων και για μας, παραμένει κρυμμένος, ελπίζοντας πως η Βουλή θα τον σώσει. Μα θέλει αρετή η πολιτική και ήθος η ανάληψη ευθυνών.
Η άρση της ασυλίας, διάβασα, θεσπίστηκε για να ευνοήσει την εύρυθμη λειτουργία των υπουργείων και να τα προστατέψει από κακόβουλες μηνύσεις. Όμως γίνεται κάκιστη χρήση αυτής της διάταξης, η οποία πλέον λειτουργεί ως μια τεράστια ομπρέλα πολιτικών από διώξεις και ευθύνες. Εκτός αν θεωρείται η μήνυση των συγγενών και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας κακόβουλη. Που αναφέρει στο Σύνταγμα ότι οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποκαταστήσουν τη δικαστική εξουσία και να καθορίζουν που ξεκινά και τελειώνει η πολιτική ευθύνη; Ή μήπως υπάρχει ακαταδίωκτο όποιου κερδίζει τις εκλογές με μια ισχνή πλειοψηφία του 21% κ. Γεωργιάδη; Δεν ενδιαφέρει την Επιτροπή η έρευνα των Ευρωπαίων;
Δεν είναι ντροπή για ένα τέτοιο έγκλημα η δικογραφία να βρίσκεται στο γραφεί του Προέδρου της Βουλής και όχι στο υλικό των βουλευτών για να μελετηθεί; Πώς θα καθορίσετε ευθύνες στον κ. Καραμανλή αν δεν το γνωρίζετε;
Δεν υπήρχε ούτε ένα σύστημα ασφάλειας. Αν δεν περάσει το όχημά μας από το ΚΤΕΟ δεν μπορούμε να το κινήσουμε. Οι εμπειρογνώμονες μιλούσαν για καθημερινές βλάβες στις κακοσυντηρημένες ράγες. Πολλές φορές η άνοδος γινόταν κάθοδος. Αν τα γνωρίζαμε δεν θα ταξιδεύαμε ποτέ με το τρένο. Στο ελληνικό δημόσιο αν μια εταιρεία δεν ολοκληρώσει το έργο παίρνει πέναλτι, αλλά εδώ πήρε μπόνους, αλλιώς πώς εξηγείται η πενταπλάσια αύξηση του κόστους; Για την ευρωπαϊκή εισαγγελία εξηγείται. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υπάλληλοι βρέθηκαν με αδικαιολόγητη μεγάλη περιουσία. Στους πολιτικούς, λόγω της μη άρσης, δεν γινόταν. Για 57 θανάτους κυνηγάμε φαντάσματα.
Κανείς δεν φέρει ευθύνη. Έχει κανείς ευθύνη σε αυτή τη χώρα που ζούμε από τύχη. Το 2019 κάηκε το σύστημα τηλεδιοίκησης. Αν είχε αντικατασταθεί θα είχαν σωθεί οι άνθρωποι. Θεωρείται μια φυσιολογική διαδικασία. Στο έγκλημα των Τεμπών υπήρξε μια προσπάθεια υποβάθμισης των ευθυνών. Αρχικά ο πρωθυπουργός μίλησε για ανθρώπινο λάθος, ενώ υπήρχαν υπομνήματα για τα προβλήματα και τον κίνδυνο ατυχήματος. Οι μηχανοδηγοί ήταν βέβαιοι για ατύχημα, απλά δεν ήξεραν τον χρόνο. Δεν καλέσατε τον κ. Γενηδούνια. Θα μπορούσε να δώσει ακριβείς πληροφορίες. Δεν κρίθηκε σημαντικός».
Καταλήγοντας τόνισε: «Δεν θα βάζαμε τα παιδιά μας στο τρένο αν ξέραμε το χάλι που επικρατούσε. Όλοι ήξεραν αλλά ρισκάρατε με τα δικά μας παιδιά κ. Τσιαπαρίκου. Εσάς εμπιστευόμασταν. Και την Hellenic Train που μας έδειχνε την τηλεδιοίκηση της Ιταλίας. Τους πιστέψαμε. Και τον υπουργό πιστέψαμε. Είμαι μόνη μου, αλλά δεν είμαι. Φανταστείτε 57 ανθρώπους δίπλα μου και τις οικογένειές τους. 180 τραυματίες και τις οικογένειες του. Φανταστείτε κάθε άνθρωπο που ανέβηκαν πάνω στο τρένο όλα αυτά τα χρόνια. Κάποιοι πολλές φορές. Ήταν τυχεροί. Εκτέθηκαν σε κίνδυνο απώλειας της ζωής τους γιατί κάποιοι δεν έκαναν τη δουλειά τους. Σε αυτό το έγκλημα η απόδοση δικαιοσύνης είναι μονόδρομος. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Εύχομαι μέσα από τη Δικαιοσύνη».
Σήμερα, μία μέρα μετά τα όσα συγκλονιστικά είπε στην ομιλία της, μιλά στο libre. Η χθεσινή τοποθέτηση της κ. Καρυστιανού ξεκίνησε με την πολύ λογική απορία, πώς γίνεται βουλευτές να αποφασίσουν αν θα παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη πολιτικοί.
- “Η λογική απάντηση είναι ότι δε θέλουν να βγει στο φως η αλήθεια. Γνωρίζουμε τον σκοπό τους, δεν τρώμε κουτόχορτο. Κάνουν Εξεταστική για να συζητήσουν ένα διοικητικό θέμα. Είναι ντροπή. Ο μόνος αρμόδιος για να αποφασίσει ποιος είναι ένοχος είναι ο δικαστής. Δεν έχουν καλέσει καν τους κατάλληλους μάρτυρες. Πολλοί απ αυτούς θα αντιδρούσαν αν ήξεραν το μέγεθος της αθλιότητας που υπήρχε μέσα στη διοίκηση”.
Ένα δεύτερο ζήτημα που έφερε στην επιφάνεια είναι πώς γίνεται να μην έχει κληθεί –να έχουν απορρίψει το αίτημα, μάλιστα- να καταθέσει ο πρόεδρος των μηχανοδηγών, Κώστας Γενηδούνιας.
- «Μετά την ομιλία μου νομίζω θα τον καλέσουν. Μετά την ομιλία μου σχολιάστηκε και είπαν πολλοί ότι εμείς θα το συζητήσουμε. Δεν είναι δυνατόν να μη φωνάζεις εργαζόμενους και τον πρόεδρο των μηχανοδηγών να πουν τι γινόταν» σημειώνει.
Στην τοποθέτησή της ανέφερε και τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, βουλευτή πλέον στον νομό Σερρών (!).
- «Ο κ. Καραμανλής τώρα έχει θεσμικό ρόλο. Αυτό είναι η ασυλία τους; Περιθάλπει και δολοφόνους; Δολοφόνους 57 ατόμων. Θα πούμε ότι δε φταίει ο υπουργός; Είμαστε σοβαροί; Σε όλα τα κράτη έχουν θεσπιστεί εθνικοί κανόνες ασφάλειας. Εμείς δεν τους θεσπίσαμε ποτέ. Θα παραδίδαμε λευκή κόλλα. Έρχεται ο πρωθυπουργός που θέλει και καλά επιτελικό κράτος. Δεν έπρεπε να τους πει ‘’τι γίνεται εδώ;’’. Όλοι γνώριζαν και συγκάλυπταν. Και τώρα ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλον. Κοροϊδεύουν την κοινωνία για ένα έγκλημα».
Και συνεχίζει, σχολιάζοντας τα όσα είπε η πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), η οποία αποποιήθηκε των ευθυνών της.
- «Ή ο σταθμάρχης ή ο μηχανοδηγός τους φταίει. Η πρόεδρος της ΡΑΣ μας είπε ότι ήταν διακοσμητική. Και μιλάμε για έναν θεσμό που ιδρύθηκε ακριβώς γι’ αυτόν τον σκοπό. Αυτή και άλλοι 21 εργαζόμενοι εκεί πληρώνονται με παχυλό μισθό για να πάνε το πρωί να πίνουν καφέ και να φεύγουν το μεσημέρι».
Η Μαρία Καρυστιανού και οι υπόλοιποι συγγενείς θυμάτων είναι αποφασισμένοι να πάνε την υπόθεση μέχρι τέλους.
«Ό,τι έχει βγει στο φως είναι καταδικαστέο και θα έπρεπε πολλοί να κληθούν για απολογία. Εμείς τους εκθέτουμε μπας και ακούσει η Δικαιοσύνη και μπει σε λειτουργία. Δε θα είναι ντροπή να πάω στους Ευρωπαίους, στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, τελικά, για να με δικαιώσουν για κάτι τόσο ξεκάθαρο;» λέει και καταλήγει: «Αυτοί νομίζουν ότι δε θα τιμωρηθούν. Αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η περίπτωση των Τεμπών θα μείνει στην ιστορία και θα είναι όλοι εκτεθειμένοι. Η κοινωνία περιμένει τη Δικαίωση».
- Όπως έχει δηλώσει οι συγγενείς των θυμάτων έουν προχωρήσει σε μήνυση στον κ. Αγοραστό από τον Σεπτέμβριο. “Ο Αγοραστός ήταν ο εκτελεστής εντολών. Οι εντολές δόθηκαν από το υπουργείο. Από την τρίτη μέρα μετά το δυστύχημα αλλοίωσαν τον χώρο και δεν μπορούσε να γίνει σοβαρή πραγματογνωμοσύνη. Ξεκίνησαν να μεταφέρονται τα βαγόνια μαζί με χώματα, που περιείχαν και ανθρώπινα υπολείμματα. Είναι δυνατόν να πηγαίνουν πραγματογνώμονες σ’ έναν χώρο στον οποίο έχει φύγει το χώμα κι έχει μπει άσφαλτος;”