Η Λαγκάρντ κόβει τη συζήτηση για μείωση των επιτοκίων

Η Λαγκάρντ κόβει τη συζήτηση για μείωση των επιτοκίων

Ομόφωνη ήταν η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ να μην προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, δήλωσε η επικεφαλής της Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξή της, με προφανή αιτία τον φόβο για νέα εκτόξευση του πληθωρισμού. Εξήγησε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαίωσαν σε γενικές γραμμές την προηγούμενη εκτίμηση της ΕΚΤ (του Δεκεμβρίου) για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν η ανοδική επίδραση στον πληθωρισμό από την ενέργεια, η πτωτική τάση του υποκείμενου πληθωρισμού, ενώ οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων εξακολουθούν να επηρεάζουν τις συνθήκες χρηματοδότησης. Συνεπώς, επισημαίνει η ΕΚΤ, οι αυστηρές συνθήκες χρηματοδότησης μειώνουν τη ζήτηση και αυτό συμβάλλει στη μείωση του πληθωρισμού.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ, δηλαδή το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 4,50%, 4,75% και 4,00% αντίστοιχα.

  • Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε επίσης ότι η ΕΚΤ προσδοκά ότι μέρος των μισθολογικών αυξήσεων, οι οποίες ήδη έχουν πραγματοποιηθεί, θα απορροφηθούν από τη μείωση του περιθωρίου κέρδους στα αγαθά, ωστόσο υπάρχει σχετική αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθούν οι μισθοί στην ευρωζώνη, καθώς περίπου το 40% των εργαζομένων στην ευρωζώνη πρόκειται να υπογράψει νέες συμβάσεις εργασίας τους επόμενους μήνες.

Επίσης, η Κριστίν Λαγκάρντ εκτίμησε ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ είναι πιθανό να έχει παραμείνει στάσιμη το τελευταίο τρίμηνο του 2023, ενώ και τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία θα παραμείνει αδύναμη και στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, ορισμένοι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν ότι η οικονομία θα επιστρέψει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

Στους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη ενέταξε το ενδεχόμενο η ακολουθούμενη νομισματική πολιτική να επιδράσει περισσότερο από το προβλεπόμενο, την πιθανότητα η παγκόσμια οικονομία να παραμείνει αδύναμη ή ακόμη και να επιβραδυνθεί, αλλά και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, που μπορεί να επηρεάσει το εμπόριο.

Η ΕΚΤ εκτιμά ότι αυτή η αβεβαιότητα θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην επενδυτική και καταναλωτική τους συμπεριφορά αντιστοίχως.

Η αγορά εργασίας παρέμεινε εύρωστη. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 6,4% τοις εκατό τον Νοέμβριο, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του ευρώ δύναμη. Ταυτόχρονα, η ζήτηση για εργατικό δυναμικό επιβραδύνεται, με λιγότερες κενές θέσεις να προκηρύσσονται.

Σύμφωνα με τη Κριστίν Λαγκάρντ οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την ενέργεια για να αποφύγουν την εμφάνιση νέων πληθωριστικών πιέσεων. Οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές θα πρέπει να σχεδιαστούν για να κάνουν οικονομία πιο παραγωγική και ανταγωνιστική, καθώς και να μειώσει σταδιακά τους υψηλούς δείκτες δημόσιου χρέους.

Σχετικά Άρθρα