Παρασκήνιο: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ απέσυρε τη συναίνεση στην επιστολική ψήφο-Δεν αφορά μόνο την ξαφνική τροπολογία

Παρασκήνιο: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ απέσυρε τη συναίνεση στην επιστολική ψήφο-Δεν αφορά μόνο την ξαφνική τροπολογία

Η τροπολογία της κυβέρνησης για την καθιέρωση της  επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές για τους απόδημους, αποτέλεσε την αφορμή ώστε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει πίσω τη στήριξη του στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές σε συνδυασμό με την απόρριψη των τροπολογιών που προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με σκοπό τη βελτίωση του νομοσχεδίου ώστε να είναι συμβατό με το Σύνταγμα. Ωστόσο μια άλλη παράμετρος που μέτρησε στην απόσυρση της συναίνεσης του κόμματος τη αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία σημειωτέον, είχαν κάνει σημαία  το Μαξίμου και Υπουργείο Εσωτερικών με διαρροές στον Τύπο και στα ΜΜΕ, ήταν το στενό μαρκάρισμα της ηγεσίας και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από…αριστερά.

Του Ανδρέα Μαραθιά

ΚΚΕ και Νέα Αριστερά από την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια άσκησε έντονη κριτική στη αξιωματική αντιπολίτευση για την συναίνεση που παρείχε στην κυβέρνηση σ΄ ένα νομοσχέδιο επί της ουσίας αντισυνταγματικό κατά την άποψη τους.

“Δεν είναι τυχαίο ότι και σε αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο δήλωσαν τη στήριξη τους τα γνωστά συνεταιράκια σας, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, δίνοντάς σας το πολυπόθητο άλλοθι της συναίνεσης, όπως άλλωστε, με σταθερότητα κάνουν εδώ και 4,5
χρόνια” ε
ίπε χαρακτηριστικά ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και προέβλεψε “πως η προσπάθεια ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ να εμφανίσουν την κυβέρνηση της ΝΔ και τον πρωθυπουργό ως υπερασπιστή δικαιωμάτων, θα έχει πολλά επεισόδια με τα επόμενα νομοσχέδια”

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο  Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε την ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ (…και του ΠΑΣΟΚ) που έδωσαν συναίνεση με το “ναι” επί της αρχής στην επιτροπή και άνοιξαν τον δρόμο για τον “ακραίο αντιθεσμικό τακτικισμό που συνιστά η τροπολογία, κάτι που επιβεβαίωσε και η ίδια η υπουργός Εσωτερικών Ν. Κεραμέως. Ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς κάλεσε τα δύο κόμματα να ξεκαθαρίσουν την θέση τους λέγοντας  “Ή  να συναινέσουν και να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη ή να αναθεωρήσουν πλήρως και να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο” .

  • Αν μη τι άλλο σημείωσε αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ  “η υπερψήφιση της ένστασης περί αντισυνταγματικότητας και η ταυτόχρονη υπερψήφιση του νομοσχεδίου συνιστούν μείζονα αντίφαση” και πρόσθεσε “Είμαστε περήφανοι που το δικό μας “όχι” άσκησε πολιτική πίεση. Η επιλογή για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι μια: Πλήρης απόρριψη του νομοσχεδίου”.

Η αλλαγή πλεύσης του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε στη διάρκεια διαδοχικών συσκέψεων στο γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη στη Βουλή με τη συμμετοχή και του προέδρου της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος μιλώντας στην Ολομέλεια  χαρακτήρισε προσβλητική για τη δημοκρατία την τροπολογία για την επέκταση της επιστολικής ψήφου αποδήμων στις εθνικές εκλογές, επισημαίνοντας παράλληλα τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο. Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως εφόσον η πλειοψηφία δεν υιοθέτησε τις τρεις τροπολογίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, τις οποίες αποκάλεσε “απαράβατες προϋποθέσεις”, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

“Η αντιπολίτευση αποδείχτηκε συνεπής και η κυβέρνηση ανεπαρκής και ασυνεπής” τόνισε και θύμισε ότι ότι το νομοσχέδιο  έχει τίτλο την εκλογή ευρωβουλευτών- και δεν αναφέρεται στις εθνικές εκλογές. “Η κυβέρνηση αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο για τις εκλογές, 6 μήνες πριν την διεξαγωγή τους. Πόσο ευρωπαϊκό είναι αυτό;” διερωτήθηκε ο κ. Φάμελλος και συμπλήρωσε:

  • Θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο έχει σοβαρά προβλήματα αντισυνταγματικότητας. Και σε αυτό απαντούν οι τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αλλά και εξαιτίας και της ανεπάρκειάς σας και των άλλων στοχεύσεων σας έχει αδυναμία εφαρμογής, υψηλό κόστος, υψηλό περιβαλλοντικό και κλιματικό αποτύπωμα, απουσία ψηφιακού εκσυγχρονισμού. Είναι επί της ουσίας αναχρονιστικό. Θέλαμε και θέλουμε να βρεθεί λύση, με όρους διαφάνειας και αξιοπιστίας για όσους/όσες δεν δύνανται αντικειμενικά να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα και φυσικά για τους απόδημους”.

Ο πρόεδρος του της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε ιδίως στο θέμα της εκπροσώπησης των αποδήμων παρουσιάζοντας την ολοκληρωμένη πρόταση του κόμαμτος για τη δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων, έτσι ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους, όπως παγίως ζητούν οι ίδιοι. “Ώστε οι Έλληνες και οι Ελληνίδες του εξωτερικού να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, όπως κάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλη διασπορά (Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία). Επιμένουμε στην τροπολογία μας. Το θέλουν οι απόδημοι. Το ότι αρνείστε, σημαίνει ότι για εσάς αποτελούν απλά εκλογικό κοινό και “ψηφαλάκια” υπογράμμισε

Με ανάρτηση του χθες το βράδυ στο λογαριασμό του στο X (twitter) o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη διερωτάται “Επιθυμεί η ΝΔ τον ειλικρινή διάλογο;” και εξηγεί τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας:

“Με τον Σωκράτη Φάμελλο, πρόεδρο της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και την Γιώτα Πούλου, τομεάρχη εσωτερικών της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναλύουμε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επιστολική ψήφο καθώς και τις διακρίσεις που φέρνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο. Γίνεται μια μεγάλη συζήτηση και εδώ στη Βουλή αυτές τις ημέρες, και πιστεύουμε ότι εσείς δικαιούστε να ξέρετε αδιαμεσολάβητα τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Θέσεις που πηγάζουν από την πάγια αρχή μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε όλη αυτή τη διαδικασία ήταν απολύτως συνεπής. Η κυβέρνηση αποδείχθηκε ότι δεν είναι ούτε συνεπής αλλά δεν έχει και την επάρκεια.

Καταθέσαμε τεκμηριωμένες προτάσεις και ιδιαίτερα την μεγάλη καινοτομία, του ηλεκτρονικού εκλογικού καταλόγου ώστε να μπορούν όλοι και όλες να ψηφίζουν σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας βρίσκονται.

Καταθέσαμε και την τροπολογία ώστε να υπάρχουν οι εκλογικές περιφέρειες των αποδήμων.

Η κυβέρνηση επέλεξε να μη συζητήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Κατέθεσε δε, μια τροπολογία η κα Κεραμέως με διαδικασίες έξω από κάθε κοινοβουλευτική δεοντολογία, μεταφέροντας τη συζήτηση και στη διαδικασία της ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές.

Υπάρχουν 2 διακρίσεις:Η 1η εναντίον των αποδήμων διότι εάν είσαι απόδημος ή ομογενής δεν μπορείς να κατέβεις σε περιφέρεια δικιά σου. Η 2η διάκριση αφορά τους Έλληνες και τις Ελληνίδες εντός Ελλάδας. Διότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ηλεκτρονικός εκλογικός κατάλογος αλλά να μην χρησιμοποιείται ώστε να ψηφίσει κάθε Έλληνας εντός Ελλάδας όπου και αν βρίσκεται στις ευρωεκλογές.

Αυτή είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ δεν την αποδέχεται. Εάν όντως θέλουν να έρθουν να μιλήσουν μαζί μας με διάθεση συναίνεσης εμείς είμαστε εδώ. Η ερώτηση είναι: το θέλουν;”.

Σχετικά Άρθρα