Επιστολική Ψήφος: Υπερψηφίστηκε μόνο από τη ΝΔ για τις Ευρωεκλογές-Καταψηφίστηκε η τροπολογία
Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο που καθιερώνει την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, όχι όμως και η τροπολογία Κεραμέως που προϋπέθετε την καθιέρωσή της και στις εθνικές εκλογές. Επί της αρχής ψήφισαν συνολικά 299 βουλευτές, εκ των οποίων υπέρ 158, κατά 135 και 6 “παρών”. Η τροπολογία για την επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές -για την οποία υπήρξε πλήθος αντιδράσεων από την αντιπολίτευση- καταψηφίστηκε, καθώς δεν συγκέντρωσε τις 200 ψήφους που απαιτούνταν. Ειδικότερα, σε σύνολο 299 ψήφων συγκέντρωσε συνολικά 158 θετικές ψήφους, την καταψήφισαν 135 βουλευτές και 6 δήλωσαν “παρών“.
Για να εγκριθεί το νομοσχέδιο, δηλαδή η επιστολική ψήφος για τις Ευρωεκλογές, απαιτούνταν απλή πλειοψηφία – ψήφος 151 Βουλευτών – ενώ αντίθετα η τροπολογία, δηλαδή η επιστολική για Έλληνες του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές, απαιτούσε αυξημένη πλειοψηφία 2/3 του Κοινοβουλίου, δηλαδή την ψήφο 200 βουλευτών.
Την προαναγγελθείσα αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, μετά την κατάθεση της τροπολογίας της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως επιβεβαίωσε ο Σωκράτης Φάμελλος. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέσυρε την αρχική του συναίνεση στο νομοσχέδιο και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι ήταν εκείνη που υπονόμευσε τη συναίνεση και βρέθηκε ασυνεπής και ανεπαρκής.
Από την πλευρά, του ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφού κι αυτός καταλόγισε αλαζονεία στην κυβέρνηση και την κατηγόρησε ότι τίναξε τη συναίνεση στον αέρα, άφησε ένα μικρό περιθώριο να πει «ναι» επί της αρχής στο νομοσχέδιο, αρκεί η κυβέρνηση να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία, κάτι που δεν έγινε, και δεύτερον να υπάρξουν αλλαγές στο νομοσχέδιο σε ό, τι αφορά τους εκλογείς εντός της επικράτειας, να είναι σαφή τα κωλύματά τους προκειμένου να μπορούν να ψηφίσουν με επιστολική.
Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, απαντώντας στην κριτική περί πολιτικού τυχοδιωκτισμού που δέχτηκε και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η διαδικασία πήγε βήμα βήμα και «όταν διεφάνη η στήριξη στην Επιτροπή θεωρήσαμε χρέος μας να επεκτείνουμε τη ρύθμιση και για τις εθνικές εκλογές», ρύθμιση που χρειάζεται τα 2/3 της Βουλής για να εγκριθεί.
«Η κυβέρνηση παίζει επικίνδυνα πολιτικά παιχνίδια σε πολύ σοβαρά θεσμικά ζητήματα», σημείωσε ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης.