Η ώρα του υπουργικού για τον γάμο ομοφύλων- Ποια υφυπουργός παραιτείται, πιέσεις στον Βορίδη

Η ώρα του υπουργικού για τον γάμο ομοφύλων- Ποια υφυπουργός παραιτείται, πιέσεις στον Βορίδη

Στην σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπο τον πρωθυπουργό θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που έχει διχάσει την κοινή γνώμη και το εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην στάση που θα κρατήσει ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αλλά και όσοι συμμετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο αλλά αντιδρούν με τις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μάκης Βορίδης αναμένεται να επαναλάβει την αντίθεση του με την κυβερνητική πρωτοβουλία και να μην υπογράψει το σχετικό νομοσχέδιο. Όμως την ίδια ώρα εντείνονται οι πιέσεις από γαλάζιους βουλευτές που διαφωνούν και δείχνουν την «έξοδο» του Μ. Βορίδη από την κυβέρνηση.

  • Ειλημμένη φαίνεται να είναι η απόφαση της Υφυπουργού Οικογένειας, Μαρίας Κεφάλα να παραιτηθεί από την κυβέρνηση πριν το νομοσχέδιο κατατεθεί στην Βουλή. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει και η στάση των δύο υφυπουργών Γιάννη Κεφαλογιάννη, Κωνσταντίνου Κυρανάκη και Σταύρου Κελέτση που διαφωνούν. 

Σε επίπεδο βουλευτών αυτοί που έχουν προαναγγείλει πως θα καταψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο είναι: Αντώνης Σαμαράς, Θάνος Πλεύρης, Κώστας Καραγκούνης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Άννα Καραμανλή, Φωτεινή Αραμπατζή, Θόδωρος Καράογλου, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Ανδρέας Κατσανιώτης, Βασίλης Γιόγιακας, Κώστας Γκιουλέκας, Θανάσης Δαβάκης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Χρήστος Κέλλας,  Μίλτος Χρυσομάλλης, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Διονύσιος Ακτύπης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Ξενοφών Μπαραλιάκος, Στέφανος Γκίκας, Γιώργος Καρασμάνης, Θεόφιλος Λεονταρίδης,  Περικλης Μαντάς, Γιαννης Οικονομου και Στέλιος Πέτσας

Από το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζουν στην στάση των βουλευτών που δεν έχουν ανακοινώσει μέχρι τώρα την πρόθεση ψήφου τους αλλά και στο πως αυτοί ενδέχεται να επηρεαστούν από την παρέμβαση στην Βουλή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που είναι εντελώς αντίθετος με τις επίμαχες νομοθετικές ρυθμίσεις.

  • Ωστόσο από την Ηρώδου Αττικού θεωρούν πως έχουν εξασφαλίσει περίπου τις 100 γαλάζιες θετικές ψήφους και οδεύουν προοδευτικά να τις αυξήσουν κατά 20 επιπλέον.  

Σε αυτό το πλαίσιο κι ενώ το κυβερνητικό επιτελείο ακόμα «μετράει τα κουκιά» για την κρίσιμη ψηφοφορία του νομοσχεδίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έστειλε χθες ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. 

Έστειλε μήνυμα προς τους βουλευτές λέγοντας πως «όταν συμμετέχεις σε ένα σύνολο, στηρίζεις τις επιλογές του συνόλου αυτού. Πιστεύω στις ομάδες. Πιστεύω σε ομάδες, μάλιστα, η συγκεκριμένη, και η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. που έχει ακούσει τον τελευταίο καιρό διάφορα, είναι η πιο συμπαγής κοινοβουλευτική ομάδα. Στήριξε πολύ δύσκολες επιλογές για την αντιμετώπιση εισαγόμενων κρίσεων. Δεν μπορώ να θυμηθώ πιο αρραγή, πιο συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα. Και πιστεύω ότι από όλη αυτή τη διαδικασία του διαλόγου, την οποία την έζησα και την έζησα δύο χρόνια, και με τις προηγούμενες μου δύο ιδιότητες στη Ν.Δ., για κάθε νομοσχέδιο, βγαίνει κερδισμένη η Ν.Δ». 

Ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα και προς το υπουργικό συμβούλιο λέγοντας «όσοι συμμετέχουν σε ένα όργανο κορυφαίο, όπως είναι το Υπουργικό Συμβούλιο, και εγκρίνουν τα νομοσχέδια, έχουν αυξημένη θεσμική υποχρέωση».

Τρία είναι τα σημαντικά «αγκάθια» για την κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες:

  • το πρώτο αφορά την στάση ορισμένων μελών του υπουργικού συμβουλίου,
  • το δεύτερο αφορά τη δημόσια παρέμβαση από το βήμα της Βουλής του πρώην πρωθυπορυγού Αντώνη Σαμαρά και
  • το τρίτο έχει να κάνει με την αντίδραση της Εκκλησίας που θα κλιμακωθεί από σήμερα και θα εκφραστεί από… άμβωνος. 

Τέλος, όσον αφορά την αντίθεση της Εκκλησίας για το προωθούμενο νομοσχέδιο και το εκτενές κείμενο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει πως η Πολιτεία μπορεί να νομοθετεί αλλά δεν υποδεικνύει το τι είναι αμαρτία, κυβερνητικές πηγές απαντούν «ουδέν σχόλιο». 

Σχετικά Άρθρα