Παρασκήνιο: Αμερικανικό “μασάζ” για τα F35-Η Τουρκία ψηφίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση αναμένεται να υπερψηφίσει σήμερα Τρίτη την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η Σουηδία υπέβαλε αίτηση για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή εναντίον της Ουκρανίας. Από τον Μάιο του 2022, το αίτημα παραμένει παγωμένο με ευθύνη της Τουρκίας πρωτίστως και του δορυφόρου της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της Ουγγαρίας. Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα αν και επισήμως δεν αναφέρθηκε, τέθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών αναφέρεται ότι συνομίλησαν για την ουσιαστική συνεργασία μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας στην αντιμετώπιση των διευρυμένων προκλήσεων.
- Η Άγκυρα πάντως έχει ανοιχτά συνδέσει την ένταξη της Σοηδίας στο ΝΑΤΟ μόνο εάν η αμερικανική κυβέρνηση προχωρήσει στην πώληση των F-16 στην Άγκυρα. Στα Χανιά ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Μπλίνκεν να ξεμπλοκάρει τα F-35, ο οποίος και το υποσχέθηκε αν και ακόμη η υπόσχεση δεν έχει υλοποιηθεί.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει να ανακοινωθεί η πώληση των F-35 πριν από την επίσκεψη του στη Νέα Υόρκη -η οποία τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί- ή το αργότερο μέχρι πριν από την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας και ΗΠΑ, στις 8 Φεβρουαρίου, στην Ουάσιγκτον.
Κατά τη χθεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό της Ελλάδας ότι μετά την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, θα προχωρήσει η πώληση των F-35 στην Ελλάδα. Φυσικά αναμένεται ότι ταυτόχρονα θα αποσταλεί και το τουρκικό αίτημα για τα F-16.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα και αν ψηφίσει σήμερα η Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα προχωρήσει στην υπογραφή της απόφασης μέχρις ότου είναι βέβαιος ότι θα εγκριθεί η πώληση των F-16. Ακόμα όμως και αν επικυρωθεί σήμερα από την Τουρκία η σουηδική ένταξη στο ΝΑΤΟ, η χώρα αυτή θα παραμείνει “όμηρος” της Ουγγαρίας καθώς δεν προβλέπεται άμεσα η έγκριση της από την ουγγρική Βουλή.
Ο κ. Μπλίνκεν έχει υποσχεθεί ότι θα αποστείλει επιστολή στο Κογκρέσο με την οποία υποτίθεται θα ενημερώνει ότι εάν η Τουρκία αρχίσει ξανά τις προκλήσεις στο Αιγαίο, θα ανασταλεί το πρόγραμμα της πώλησης των F-16. Παρόμοια επιστολή υποσχέθηκε ότι θα στείλει και στον κ. Μητσοτάκη.
Στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη χθεσινή συνομιλία, αναφέρονται τα εξής:
- «Ο υπουργός (Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν) και ο πρωθυπουργός (Κυριάκος Μητσοτάκης) υπογράμμισαν τη βαθιά και διαρκή διμερή σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, τις κοινές αξίες που έχουν ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και την ουσιαστική συνεργασία της Ελλάδας στην αντιμετώπιση ευρέος φάσματος θεμάτων. Επίσης, ο υπουργός και ο πρωθυπουργός μίλησαν για τη σημασία της προστασίας των δικαιωμάτων διέλευσης και ναυτικών ελευθεριών στην Ερυθρά Θάλασσα και τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Επιχείρηση Prosperity Guardian».