Τρεις κινήσεις της ιεραρχίας με παρασκήνιο “Games of Throne”- Εβδομάδα “φωτιά” και για την κυβέρνηση
Μετά το επίσημο όχι στην πρόταση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για δημοσψήφισμα επί του ν/σ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών η ερχόμενη εβδομάδα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη για τις σχέσεις κυβέρνησης εκκλησίας αλλά και τις εξελίξεις στο εσωτερικό τους. Καταρχάς το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια μπαίνει στο υπουργικό συμβούλιο (η πιο πιθανή ημερομηνία είναι η Τρίτη 23/1) και όπως έγραψε το libre είναι πολύ πιθανό ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης να υποβάλλει την παραίτησή του.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το διαζύγιο εφόσον τελικά επιβεβαιωθεί θα είναι “βελούδινο”.
Όπως και να’ χει η εσωκομματική κρίση στη ΝΔ θα ενταθεί τις επόμενες μέρες και βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν το δυνατόν λιγότερες απώλειες κατά την ψηφοφορία του επίμαχου νομοσχεδίου τον ερχόμενο μήνα.
Από την άλλη πλευρά στα εσωτερικά της εκκλησίας επικρατεί αναβρασμός και η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου επίσης την ερχόμενη Τρίτη 23/1 θα καθορίσει τι σχέσεις με την κυβέρνηση οι οποίες παρά την συνάντηση Μητσοτάκη Ιερώνυμου, δείχνουν να μπαίνουν σε δύσκολη φάση.
Ο κ. Ιερώνυμος, επιχειρεί να κρατήσει ισορροπίες και να μην εκτραχυνθεί η κατάσταση, προκαλώντας ένταση στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας. Ωστόσο υπάρχει μία σκληρή ομάδα περίπου 20 ιεραρχών, οι οποίοι πίεζαν εδώ και εβδομάδες προκειμένου να συνεδριάσει η Ιεραρχία και διαμηνύουν ιδιωτικά και δημόσια ότι η Εκκλησία κινδυνεύει να εμφανιστεί ότι κινείται καθυστερημένα και μένει πίσω από τις εξελίξεις.
Κάποιοι εξ αυτών, μάλιστα, έχουν βγει δυνατά στα ΜΜΕ, τασσόμενοι υπέρ της επανάληψης του σκηνικού επί των ημερών του Μακαριστού Χριστόδουλου, με τις λαοσυνάξεις διαμαρτυρίας στις νέες ταυτότητες.
Η υπόθεση του νομοσχεδίου φαίνεται ότι λειτουργεί -και- ως αφορμή για την αμφισβήτηση της ηγεσίας του κ. Ιερώνυμου από Μητροπολίτες που έχουν τη σκέψη στην επόμενη μέρα της διαδοχής του Αρχιεπισκόπου. Πίσω από την κινητοποίησή τους, αρκετοί θεωρούν ότι βρίσκονται και οι προσωπικές φιλοδοξίες, με ορίζοντα ακόμα και το παιχνίδι διαδοχής, όταν και εφόσον ανοίξει τέτοιο θέμα.
- Από τους ιεράρχες που σήκωσαν πιο ψηλά τους τόνους ξεχώρισαν ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, ο Πειραιώς Σεραφείμ, ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο Φθιώτιδος Συμεών, ο Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, ο Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, ο Πατρών Χρυσόστομος, ο Λαρίσης Ιερώνυμος, ο Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος, ο Καρπενησίου Γεώργιος, ο Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, ο Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος κ.ά.
Κοινή εκτίμηση, πάντως, τόσο στην ηγεσία της Εκκλησίας όσο και στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξουν ακραίες κινήσεις, καθώς τα περιθώρια είναι μικρά. Ωστόσο τυχόν «πύρινα» κηρύγματα από άμβωνος και ιερές παραινέσεις προς το ποίμνιο για οργανωμένη αντίδραση, θα λειτουργήσουν πιεστικά προς τους τοπικούς βουλευτές, ακόμα και αυτούς που είναι περισσότερο θετικά παρά αρνητικά διακείμενοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες και ενόψει των επίσημων θέσεων η Εκκλησία θα κινηθεί σε τρεις άξονες:
- Δεν φαίνεται να παρεκκλίνει από τις θέσεις της και το επόμενο διάστημα προσανατολίζεται στην έκδοση ανακοινωθέντος στο οποίο θα δηλώνεται η κάθετη αντίθεσή της τόσο στο γάμο, όσο και στην τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.
- Αναμένεται να αποστείλουν επιστολή στους 300 βουλευτές που θα ενημερώνουν για τη θέση της, ενώ αναμένεται και η έκδοση φυλλαδίου το οποίο θα αναγνωσθεί σε όλες τους ναούς την ερχόμενη Κυριακή, 28 του μήνα.
- Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές δεν προκρίνονται οι λαοσυνάξεις ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι κοινή πεποίθηση ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θα κάνει πίσω. Το επόμενο διάστημα μάλιστα θα ενταθούν οι κατ’ ιδίαν ενημερώσεις των βουλευτών που αντιδρούν στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αν και όπως φαίνεται ο χάρτης των διαφωνούντων, και υπό την πίεση των συντηρητικών ψηφοφόρων τους, θα παραμείνει αμετάβλητη.