Γάμος ομόφυλων: Στόχος του Μαξίμου τα 170+ “ναι” στην Βουλή- Πόσοι θα ψηφίσουν από κάθε κόμμα

Γάμος ομόφυλων: Στόχος του Μαξίμου τα 170+ “ναι” στην Βουλή- Πόσοι θα ψηφίσουν από κάθε κόμμα

Με την διάταξη σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την συνακόλουθη τεκνοθεσία να έρχεται προς συζήτηση την προσεχή Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο, ώστε να ακολουθήσει η διαβούλευση και η εισαγωγή της για ψηφοφορία στην Βουλή -το πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg-, τα βλέματα στρέφονται προς την κοινοβουλευτική “αριθμητική” που διαμορφώνεται σταδιακά.

Η “Καθημερινή” επιχείρησε την χαρτογράφηση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ και κατέληξε πως αυτή την ώρα: 94 βουλευτές θα υπερψηφίσουν, 22 δηλώνουν κατά της διάταξης, μόνο 9 λένε πως θα απόσχουν και 33 κινούνται στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων. Υπέρ της διάταξης θα ψηφίσουν, επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ δεν είναι αποσαφηνισμένη η τελική στάση του ΚΚΕ, το οποίο, ωστόσο, φαίνεται να κρατά αποστάσεις από το θέμα και δη με δηλώσεις του Δ. Κουτσούμπα που αρκετοί παρομοίασαν με όσα έχει πει ο Αντώνης Σαμαράς και σκληροί ιεράρχες. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως εάν δεν υπάρξει κάποια δυναμική κίνηση (παραίτηση) από τον Μάκη Βορίδη -γι΄ αυτό και αποφασίστηκε να δωθεί άνετο πεδίο κινήσεων στον υπουργό Επικρατείας χωρίς την δαμόκλειο σπάθη των κυρώσεων-, οι διαρροές στην Κ.Ο μπορούν να περιοριστούν και η κυβέρνηση να αντέξει πολιτικά και επικοινωνιακά αυτή την υπόθεση.

Από την Κουμουνδούρου δηλώνουν πως τελικά και οι 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν “ναι”, ενώ στο ΠΑΣΟΚ αναμένονται 5-10 απώλειες (οι βουλευτές Παρασκευαϊδης και Μιχαηλίδης στην Λέσβο και την Χίο, για παράδειγμα, που προέρχονται από τη Ν.Δ καθώς το 2019 και νωρίτερα ήταν υποψήφιοι με το κυβερνών κόμμα, ενώ σοβαρές ενστάσεις φέρεται να έχει και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος). “Ναι” θα ψηφίσουν, κατά τις πληροφορίες, και οι 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς αλλά και οι 5 της Πλεύσης Ελευθερίας. Τελικά, όλα δείχνουν πως η διάταξη θα ψηφιστεί στην Βουλή από 170-180 βουλευτές, ο δε τελικός αριθμος θα εξαρτηθεί από το πόσοι βουλευτές της Ν.Δ, εξ αυτών που δεν έχουν ακόμα αποφασίσει, θα γείρουν τελικά υπέρ του “ναι”.

Η δήλωση, πάντως, του Αρχεπισκόπου Ιερώνυμου για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος “τάραξε” κάποιους εκ των βουλευτών της Ν.Δ που αμφιταλαντεύονται καθώς διαμορφώνονται συνθήκες διχασμού των πολιτών. Προφανώς ο ρόλος της Εκκλησίας πόρρω απέχει από το να εισηγείται δημοψηφίσματα -κάτι που επισήμανε ρητά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης-, ο Αρχιεπίσκοπος, όμως, έβαλε στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης το συγκεκριμένο επιχείρημα περισσότερο για να “εκπροσωπήσει” την σκληρή πτέρυγα των ιεραρχών που αναμένεται να ζητήσουν δυναμική αντιμετώπιση στην συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου την Τρίτη.

Ο φόβος είναι πως μία σκληρή στάση της Εκκλησίας, σε συνδυασμό με την ακραία τοποθέτηση της Ελληνικής Λϋσης και της Νίκης, θα δημιουργήσουν κοινωνικές αναταράξεις που θα εκδηλωθούν με “φλογερά” κηρύγματα από άμβωνος στους ναούς και κατά τόπους κινητοποιήσεις από μερίδα μητροπολιτών. Και στο Μέγαρο Μαξίμου αξιολογούν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω πίεση προς βουλευτές της περιφέρειας, ακόμα και εκδήλωση της οργής των πιστών στις ευρωεκλογές. Γι αυτό και αποφασίστηκε η επίσπευση της ψήφισης της διάταξης στην Βουλή ώστε να υπάρχει χρόνος για την αλλαγή της επικαιρότητας που ούτως ή άλλως κυριαρχείται από τα θέματα της ακρίβειας και της ασφάλειας.

Σχετικά Άρθρα