Μητσοτάκης στο Νταβός: “Θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης ενέργειας”
«Θέλουμε να είμαστε ενεργειακοί προμηθευτές για τις βαλκανικές χώρες και αν είναι δυνατό να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης ενέργειας», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πάνελ συζήτησης με τίτλο «European Green Deal, Anyone?» με θέμα τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ στο Νταβός.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της ενέργειας σημειώνοντας αρχικά ότι «Θέλουμε να είμαστε ενεργειακοί προμηθευτές για τις βαλκανικές χώρες μέσω ισχυρών διασυνδέσεων, αγωγών, μονάδων αποθήκευσης και υγροποίησης και αν είναι δυνατό να γίνουμε εξαγωγείς». Επισήμανε πως η γεωγραφική θέση της Ελλάδας της δίνει αυτή τη δυνατότητα, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα να μπορεί η χώρα μας, πιθανώς, να εξάγει φυσικό αέριο μέχρι και την Ουκρανία.
Ανέφερε πως επί του παρόντος «εμείς είμαστε ένας καθαρός εισαγωγέας ενέργειας» και σημείωσε πως «όταν η Ελλάδα αποφάσισε πριν από τέσσερα χρόνια να απομακρυνθεί από τον άνθρακα, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο ως ένα καύσιμο μετάβασης». «Δεν έχουμε πυρηνική ενέργεια», συνέχισε και πρόσθεσε: «οπότε, όπως καταλαβαίνετε, ήταν η μόνη προφανής επιλογή. Ξοδέψαμε 7 δισ. ευρώ το 2022 για να εισάγουμε φυσικό αέριο και κανονικά το ποσό που απαιτείται είναι 1 δισ. ευρώ.».
Στο σημείο αυτό συμπλήρωσε πως «στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης ενέργειας, εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα που έχουμε, κυρίως όσον αφορά την αιολική ενέργεια».
«Αν δείτε τον χάρτη της Μεσογείου, θα δείτε ότι η τοποθεσία όπου παρατηρείται μόνιμος άνεμος και αέρας είναι στην Ελλάδα. Άρα θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την αιολική ενέργεια, αλλά για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να διασφαλίσουμε τις απαιτούμενες διασυνδέσεις» και υπογράμμισε «αν θέλουμε να έχουμε μια ευρωπαϊκή αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που στέλνει ενέργεια σε όλη την Ευρώπη πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο σε αυτές».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε ακόμα ότι «έχουμε υπερπλεονάσματα αιολικής ενέργειας τον χειμώνα στον βορρά και ηλιακής ενέργειας στον νότο το καλοκαίρι αλλά ακόμα δεν έχουμε βρει την ισορροπία».
Ακολούθως αναφέρθηκε και στις συνομιλίες της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών για την οποία – όπως είπε – πρέπει να τύχει ενδιαφέροντος και από την Ευρώπη, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πράσινη μετάβαση της χώρας μας λέγοντας ότι είμαστε πρωταγωνιστές στην παραγωγή ενέργειας από τις ΑΠΕ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας στην ΕΕ. Όπως είπε «όταν μας λέτε ότι χρειάζεται δύο χρόνια για να πάρει κανείς τις απαιτούμενες άδειες στις ΗΠΑ έναντι έξι χρόνων στην ΕΕ αυτό θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη, διότι ναι μιλάμε πάρα πολύ για την ενιαία αγορά», τονίζοντας ότι «είναι το βασικό μας πλεονέκτημα όσον αφορά την ικανότητα που έχουμε να πείθουμε τις εταιρείες να επενδύουν στην Ευρώπη, αλλά αν έχουμε αυτούς τους γραφειοκρατικούς περιορισμούς τότε δεν θα έχουμε πλεονεκτική θέση».
Αναφέρθηκε στη συνέχεια της συζήτησης και στο γεγονός ότι η ΕΕ πολές φορές ήταν διστακτική να χρησιμοποιήσει το ειδικό βάρος που έχει φέρνοντας ως παράδειγμα την ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου της Ουκρανίας όπου, όπως είπε, μας πήρε μήνες να συμφωνήσουμε και να βάλουμε τελικά πλαφόν ως μεγάλοι αγοραστές απέναντι σε έναν εκβιασμό της αγοράς ενώ την περίοδο του κορονοϊού «ήμασταν εξαιρετικά αποτελεσματικοί»
Παρατήρησε ότι υπάρχουν χώρες που έχουν τη δημοσιονομική ισχύ να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους και άλλες, που δεν την έχουν. «Εάν θέλεις να αποσπάσεις τη στήριξη των πολιτών για την πράσινη ενέργεια, πρέπει να επιστρατεύσεις αμοιβαία επωφελείς λύσεις, όπως αυτό, που κάναμε σε μικρά νησιά της χώρας μας, όπου εξηγήσαμε στους κατοίκους τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρικής ενέργειας, πρέπει να ξεκινήσεις με μικρές νίκες», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός εν όψει των ευρωεκλογών υπογράμμισε την ανάγκη να επικεντρωθούμε στην ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς και στην εξάλειψη όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων. «Θα πρέπει αυτό να αποτελέσει μία βασική προτεραιότητα στις επερχόμενες εκλογές», συμπλήρωσε.