“D-Day” για τον γάμο ομοφύλων η Τρίτη: “Κρας τεστ” για Βορίδη- Συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος
H Τρίτη 23 Ιανουαρίου θα είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κρισιμότερη πολιτικά ημέρα σχετικά με την διάταξη για τον γάμο των ομοφύλων και της τεκνοθεσία που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση και από εκείνη την ημέρα θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες σε δύο μέτωπα.
Πρώτον, θα εισαχθεί στο υπουργικό συμβούλιο κατά την συνεδρίασή του και εκεί ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να εξασφαλίσει την στήριξη όλων των υπουργών, κάτι που πρέπει να θεωρείται αναμενόμενο, με έναν μόνο …αστερίσκο που αφορά στην τελική θέση και στάση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη.
O τελευταίος, πάντως, με όσα είπε στην κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας στην εκλογική περιφέρειά του και την σχετική ανάρτησή του στο X, προσανατολίζεται είτε στην αποχή, είτε στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Το πιθανότερο είναι το πρώτο, όμως φαίνεται πως έχει εξασφαλιστεί μεταξύ του υπουργού και του Μεγάρου Μαξίμου ότι αυτό δεν θα σημάνει και την παραίτησή του. Ωστόσο, συνομιλητές του λένε πως μπορεί τελικά να παραιτηθεί και να απέχει ή να καταψηφίσει επικαλούμενος θέμα συνείδησης αλλά με ταυτόχρονη εκπομπή μηνύματος “νομιμοφροσύνης” στον πρωθυπουργό και την παράταξη.
Στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στη ΔΕΕΠ Ανατολικής Αττικής με καλούς φίλους, συναγωνιστές και στελέχη.
Δεν θα αφήσουμε μια διαφωνία να διχάσει την παράταξη. Ο Πρωθυπουργός έχει την απόλυτη στήριξή μας και έτσι θα συνεχίσουμε συντεταγμένα την πολύ σημαντική δουλειά που… pic.twitter.com/MlHa2Abzjx
— Makis Voridis (@MakisVoridis) January 17, 2024
Στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα αποσαφηνιστούν οι προθέσεις του πρωθυπουργού σχετικά με τους βουλευτές που θα καταψηφίσουν- για την αποχή δεν τίθεται θέμα, αφού ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης την χαρακτήρισε “αξιοπρεπή στάση”.
Από εκείνη την ημέρα θα “τρέξουν” οι διαδικασίες διαβούλευσης του νομοσχεδίου. Υπολογίζεται πως αυτό θα διαρκέσει 15-20 ημέρες, οπότε μπορεί λογικά να αναμένει κανείς πως θα έρθει προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής το αργότερο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Είναι σαφές πως η κυβέρνηση θέλει να επισπεύσει την διαδικασία και να κλείσει το θέμα που έχει προκαλέσει δυσφορία του συντηρητικού εκλογικού ακροατηρίου και πλήγμα στην συνοχή της Κ.Ο. Πέραν τούτου, όμως,εκτιμάται πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα αφού υπολογίζεται πως η διάταξη θα ψηφιστεί από το λιγότερο 170 βουλευτές (είναι πιθανό να φτάσει αρκετά πιό πάνω ο αριθμός των “ναι”) και μετά η κυβέρνηση θα γυρίσει πολιτικά σελίδα. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως και τα άλλα κόμματα θέλουν να αφήσουν πίσω τους το ζήτημα αυτό που προκαλεί αναταράξεις.
Την ίδια ημέρα, όμως (Τρίτη), συνεδριάζει και η Ιερά Σύνοδος προκειμένου να πάρει θέση σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θέλει να εκφραστεί η τεκμηριωμένη διαφωνία της Εκκλησίας και ετοιμάζονται σχετικά κείμενα. Όμως, δεν επιθυμεί να εκδηλωθεί σύγκρουση με “λαοσυνάξεις” και κηρύγματα-φωτιά από άμβωνος στις εκκλησίες. Υπάρχουν, όμως, αρκετοί μητροπολίτες που επιθυμούν οι αντιδράσεις να είναι έντονες και είναι βέβαιο πως κατά τόπους θα εκδηλωθούν, κάτι που θα επιβαρύνει και το κλίμα για βουλευτές.
Η συνάντηση Ιερώνυμου-Μητσοτάκη
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δεν θέλησε να δώσει χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια επισημαίνοντας ότι το υπουργικό γίνεται κάθε μήνα ενίοτε και δύο φορές το μήνα. Κατά την ενημέρωση των συντακτών επιβεβαίωσε, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο πριν από δέκα ημέρες. Ανέφερε πάντως, ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτημάτων του Αρχιεπισκόπου για να συζητηθούν θέματα όπως η υπογεννητικότητα, καθώς η στέγαση των νέων και ειδικά των νέων ζευγαριών.
Δε διέψευσε όμως ότι συζητήθηκε και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ επισήμανε ότι καθώς ο πρωθυπουργός συναντάται τακτικά με τον Αρχιεπίσκοπο δεν ήταν αυτή η τελευταία συνάντηση.
“Εγώ δεν ήμουν παρών και δε μπορώ να γνωρίζω τι άλλο συζητήθηκε. Είναι ένα ζήτημα στην επικαιρότητα αυτό, δεν μπορώ να αποκλείσω ότι συζητήθηκε. Είναι γνωστές και διατυπωμένες οι απόψεις κυβέρνησης και εκκλησίας για το θέμα, χωρίς να γνωρίζω τι άλλο συζητήθηκε”, είπε ο κ. Μαρινάκης.
Μαρινάκης: Η ομοφυλοφιλία δεν είναι αμάρτημα
Κληθείς δε να σχολιάσει δηλώσεις του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεου πως η ομοφυλοφυλία είναι αμάρτημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: “Προφανώς δεν είναι αμάρτημα και είναι λυπηρό να ακούγονται διατυπώσεις που νομίζω δεν εκπροσωπούν τους πιστούς ή την Εκκλησία. Είναι μειοψηφικές, μας βρίσκουν απέναντι. Το να προσβάλλεις ένα πολίτη για το σεξουαλικό προσανατολισμό του δεν έχει να κάνει με την πίστη μας”.
Ο κ. Μαρινάκης τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση έχει το πρόγραμμά της και πως είναι διακριτός ο ρόλος πολιτικής εξουσίας και Εκκλησίας. “Ακούμε τις απόψεις της Εκκλησίας, όταν στην πλειοψηφία τους διατυπώνονται με ευπροσήγορο τρόπο. Αλλά η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία ψηφίζει τους νόμους του κράτους”, πρόσθεσε.
“Άδεισμα” στον Πλεύρη
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άδειασε, όμως, και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Θάνος Πλεύρη, ο οποίος υποστήριξε κατά το προχθεσινό “φροντιστήριο” στους γαλάζιους βουλευτές ότι ο γάμος δεν είναι δικαίωμα και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πάει παιδί που μεγαλώνει με ομόφυλο ζευγάρι σε ίδρυμα.
- Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν θα αλλάξει η θεσμική ιδιότητα του βουλευτή Α Αθηνών και χαρακτήρισε σεβαστές τις απόψεις Πλεύρη. Εξήγησε όμως ότι δεν υπάρχουν επαρκείς δικλείδες ασφαλείας αυτή τη στιγμή.
“Σήμερα μπορεί ένα ομόφυλο άτομο να υιοθετήσει κατά μόνας και μετά να συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και να μεγαλώνει το παιδί με το σύντροφο του. Είναι ξεκάθαρο ότι αν φύγει από τη ζωή αυτός που υιοθέτησε, το παιδί δεν πηγαίνει αυτομάτως στον έτερο του συμφώνου συμβίωσης. Ποια η δικλείδα ασφαλείας; Το παιδί αυτό κινδυνεύει να βρεθεί σε ίδρυμα ή σε άλλο συγγενή, αλλά όχι σε αυτόν που το μεγάλωσε”, είπε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε:
“Θέλουμε να έχουν και οι δύο δικαιώματα και υποχρεώσεις και να κρίνονται και οι δύο εάν πληρούν τις προϋποθέσεις για να μεγαλώσουν αυτό το παιδί, όπως γίνεται και με τα ετερόφυλα ζευγάρια”.
Απάντησε επίσης στον κ. Πλεύρη ως προς το εάν ο γάμος είναι δικαίωμα σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. “Αυτό που κάνουμε δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας απόφασης, που καταδικάζει Ελλάδα. Δεν είπε ποτέ αυτό η κυβέρνηση. Με βάση αυτό που συμβαίνει στις άλλες χώρες και αυτό που λένε οι επιστήμονες, αυτή είναι η σωστή νομοθέτηση υπέρ δικαιωμάτων του παιδιού, για αυτό εφαρμόζεται και στο σύνολο της Δύσης”.
Ο κ. Μαρινάκης σχολίασε, επίσης, τις δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ Θανάση Γκλαβίνα, πως το Κίνημα “δεν θα κάνει το ρεπό βουλευτών της ΝΔ”. Καταρχήν χαρακτήρισε θετικό το ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης – μετά από μία εβδομάδα όπως τόνισε – δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει και εκτίμησε: “Συζητήσεις για ρεπό και κορδόνια δεν αφορούν τους πολίτες”.
Καταδίκασε, δε, με τον πλέον σφοδρό τρόπο τις ομοφοβικές δηλώσεις του βουλευτή Λέσβου του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Παρασκευαϊδη, σχολιάζοντας πως αυτά δεν τα λέει ούτε βουλευτής ακροδεξιού κόμματος και χαρακτηρίζοντας ήπια την αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη σε σχέση με τις αντιεπιστημονικές αναληθείς και προσβλητικές δηλώσεις.