Γάζα: 100 μέρες σφαγής- Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιγράφουν στο libre την πρωτοφανή βαρβαρότητα
Πάνω από 100 μέρες μετρά η σφαγή στη Γάζα, η σφαγή που ξεκίνησε με την αντεπίθεση της Χαμάς στον βάρβαρο χρόνιο πόλεμο που κάνει το Ισραήλ στην Παλαιστίνη. Από τις 7 Οκτωβρίου, στη Μέση Ανατολή διεξάγεται ένας πόλεμος δίχως κανόνες. Ακόμα και ο πόλεμος έχει κανόνες. Όμως, αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή σ’ αυτό το σημείο του χάρτη δεν έχει προηγούμενο. Η Χριστίνα Ψαρρά, Γενική Διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, μιλά στο Libre για την κτηνωδία που διαπράττεται στην Παλαιστίνη, για όσα βλέπει καθημερινά.
Γενοκτονία. Αυτό διαπράττεται σε βάρος της Παλαιστίνης. Το Ισραήλ σφυροκοπά ανελέητα τον επί χρόνια καταπιεσμένο και υπό κατοχή λαό της Παλαιστίνης. Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα εργάζονται στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη από το 1989 παρέχοντας εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το τοπικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι υπερβολικά πιεσμένο και έχει επηρεαστεί βαθιά από τον 15ετή αποκλεισμό. Παρέχουν ιατρική περίθαλψη σε ανθρώπους που υποφέρουν από εγκαύματα και τραύματα με μια προσέγγιση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική φροντίδα, φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία, εκπαίδευση υγείας και ψυχολογική υποστήριξη. Λειτουργούν επίσης κι ένα πρόγραμμα επανορθωτικής χειρουργικής για ασθενείς που έχουν ανάγκη.
Στη Δυτική όχθη διεξάγουν δραστηριότητες επικεντρωμένες στην επείγουσα περίθαλψη και τη φροντίδα ψυχικής υγείας στη Χεβρώνα, τη Ναμπλούς και την Τζενίν, γνωρίζοντας ότι οι συγκρούσεις κλιμακώνονται από μέρα σε μέρα.
Η Χριστίνα Ψαρρά, Γενική Διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, μιλά στο Libre για όσα βιώνει στη Λωρίδα της Γάζας.
«Η κατάσταση στη Γάζα έχει χαρακτηριστεί από τις ομάδες μας ως ”καταστροφική”. Το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει. Τα περισσότερα νοσοκομεία της Γάζας είναι εκτός λειτουργίας, καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό έχουν διακοπεί λόγω έλλειψης καυσίμων και λόγω των ζημιών από τα χτυπήματα. Αυτά που λειτουργούν δέχονται συνεχώς επιθέσεις, όπως και τα ασθενοφόρα. Ασθενείς και ιατρικό προσωπικό τραυματίζονται και σκοτώνονται. Υπάρχουν ελάχιστες ιατρικές προμήθειες. Οι χειρουργοί στο νοσοκομείο Al-Shifa για παράδειγμα χειρουργούν χωρίς αναισθητικά ή παυσίπονα. Η επαφή με το προσωπικό μας είναι σποραδική- συχνά χάνουμε την επαφή μαζί τους» αναφέρει αρχικά, σημειώνοντας πού ακριβώς δραστηριοποιούνται οι ομάδες των ΓχΣ αυτή τη στιγμή.
«Τις πρώτες ημέρες των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούσαμε μία αυτόνομη κλινική και υποστηρίζαμε το νοσοκομείο Al-Awda, το νοσοκομείο Nasser και το ινδονησιακό νοσοκομείο στη Γάζα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επαναλειτουργήσαμε ένα χειρουργείο στην Al-Shifa στις 10 Οκτωβρίου προκειμένου να δεχτούμε ασθενείς με εγκαύματα και τραύματα. Έχουμε επίσης δωρίσει ιατρικές προμήθειες στο νοσοκομείο Al-Shifa και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υποστήριξη στα νοσοκομεία. Στο Khan Younis, στο νοσοκομείο Al Nasser, όπου παρέχουμε επείγουσα περίθαλψη και χειρουργική θεραπεία, μεταξύ άλλων σε ασθενείς με τραυματικές κακώσεις και σοβαρά εγκαύματα, οι δραστηριότητές μας προσαρμόζονται συνεχώς στις συνθήκες Από τις 6 Δεκεμβρίου, υποστηρίζουμε το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο με μικρή χειρουργική ικανότητα. Τώρα αυξάνουμε ελαφρώς την υποστήριξή μας ενισχύοντας τη χειρουργική ομάδα, παρέχοντας επίσης επιδέσμους τραυμάτων. Στη Μέση Περιοχή, στο νοσοκομείο Al-Aqsa, το διεθνές και παλαιστινιακό προσωπικό μας παρέχει επιδέσμους τραυμάτων και εξωτερικές συμβουλές για ασθενείς με τραύματα από έκρηξη και εγκαύματα, και επίσης υποστηρίζει το χειρουργείο με χειρουργική ικανότητα.
Πρόσφατα, αρχίσαμε να υποστηρίζουμε το νοσοκομείο Al-Emirati με ιατρικές προμήθειες και προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων γυναικολόγων και νοσηλευτών που εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο».
Λίγες μέρες πριν, στις 8 Ιανουαρίου, τα μέλη του πληρώματος στο νότιο τμήμα της Γάζας ήρθαν αντιμέτωπα με έναν δικό τους θάνατο. «Στις 8 Ιανουαρίου ένα βλήμα άρματος μάχης, διαπέρασε τον τοίχο του κτιρίου όπου πάνω από 100 μέλη του προσωπικού μας και οι οικογένειές τους αναζητούσαν καταφύγιο στη Khan Younis, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Το πεντάχρονο κορίτσι τραυματίστηκε σοβαρά από το χτύπημα και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας. Ωστόσο, αργότερα υπέκυψε στα τραύματά της στις 9 Ιανουαρίου. Άλλα τρία άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά από το χτύπημα. Πριν από το περιστατικό, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαμε ενημερώσει τις ισραηλινές δυνάμεις ότι το κατάλυμα κοντά στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας φιλοξενούσε προσωπικό μας και τις οικογένειές τους. Επιπλέον, δεν είχαν εκδοθεί εντολές εκκένωσης πριν από το χτύπημα. Τέσσερα μέλη από το προσωπικό μας έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου, καθώς και πολλά μέλη της οικογένειάς τους».
Αυτός είναι ένας πόλεμος που δεν τηρείται κανένας κανόνας. Το είδαμε άλλωστε και από την ανθρωπιστική βοήθεια που επιτρέπουν να περνά με το σταγονόμετρο. «Στη Γάζα, η πλήρης πολιορκία του Ισραήλ καθιστά αδύνατη την πρόσβαση σε βασικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αναλγητικών φαρμάκων, τα οποία είναι κρίσιμα στις χειρουργικές επεμβάσεις, και στα ιατρικά εργαλεία που απαιτούνται για την αποκατάσταση των διαλυμένων και καμένων σωμάτων» επισημαίνει η κα. Ψαρρά και συμπληρώνει: «οι γενικές ανθρωπιστικές ανάγκες που παρατηρούν οι ομάδες μας είναι τεράστιες και εκτεταμένες: τρόφιμα, νερό, μαγειρικό αέριο, καύσιμα, είδη χειμερινού εξοπλισμού, υλικά καθαρισμού κ.λπ. Από ιατρικής άποψης, πέρα από την ανάγκη για χειρουργική περίθαλψη, φροντίδα εγκαυμάτων και τραυμάτων λόγω των βομβαρδισμών, οι ομάδες μας παρατηρούν σημαντικές ανάγκες στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της μητρότητας και της γενικής ιατρικής και ψυχικής υγείας, οι οποίες δεν καλύπτονται».
«Δεν υπάρχουν λόγια που μπορούν να περιγράψουν όσα διαδραματίζονται στη Γάζα. Τους τελευταίους τρεις μήνες, η ολομέτωπη επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας έχει μειώσει δραστικά τις επιλογές των ανθρώπων να βρουν ιατρική περίθαλψη. Η δυνατότητα που έχουν οι οργανώσεις να παρέχουν υγειονομική περίθαλψη στους ανθρώπους είναι πλέον σχεδόν ανύπαρκτη. Οι συνεχείς εντολές εκκένωσης και οι επιθέσεις σε δομές υγείας έχουν επανειλημμένα αναγκάσει οργανώσεις όπως τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να εκκενώσουν νοσοκομεία» υπογραμμίζει.
«Παραμένουμε προσηλωμένοι στην παροχή ιατρικής περίθαλψης στη Γάζα και ζητάμε την προστασία των νοσοκομείων, του ιατρικού προσωπικού και των ασθενών. Οι ομάδες μας παρέχουν επί του παρόντος φροντίδα πριν και μετά τον τοκετό στο νοσοκομείο Al- Emirati στη Rafah, βοηθούν τους κατοίκους της Γάζας με φυσιοθεραπεία και μετεγχειρητική φροντίδα στο Ινδονησιακό νοσοκομείο στη Rafah και προσφέρουν πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, επίδεση τραυμάτων και υποστήριξη ψυχικής υγείας στην κλινική Al-Shaboura, επίσης στη Rafah. Υποστηρίζουμε σε μικρή κλίμακα το Eυρωπαϊκό νοσοκομείο της Γάζας σε χειρουργικές επεμβάσεις, και η μικρή ομάδα νοσηλευτών μας βοηθά ασθενείς που χρειάζονται επίδεση τραυμάτων. Στο Al Awda στη βόρεια Γάζα και στο νοσοκομείο Nasser στη Khan Younis, κάποια μέλη του προσωπικού μας εργάζονται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης τροφίμων και ιατρικών προμηθειών λόγω των αεροπορικών επιδρομών και των κοντινών μαχών. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για άμεση κατάπαυση του πυρός που θα αποκαταστήσει τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης από το οποίο εξαρτάται η επιβίωση του λαού της Γάζας» καταλήγει.
Στην τελευταία ενημέρωση (Τρίτη 16/1), το υπουργείο Υγείας στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς δήλωσε ότι τουλάχιστον 24.285 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον πόλεμο από στις 7 Οκτωβρίου. Τα παιδιά, οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι αποτελούν περισσότερο από το 75% των νεκρών. Προστίθεται ότι περίπου 61.154 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Το Υπουργείο σημειώνει ότι χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.