Reuters: Κρίσιμες αποφάσεις της Ευρώπης για αποστολή πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα

Reuters: Κρίσιμες αποφάσεις της Ευρώπης για αποστολή πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δώσει την αρχική υποστήριξη σε μια ναυτική αποστολή για την προστασία των πλοίων από τις επιθέσεις της υποστηριζόμενης από το Ιράν πολιτοφυλακής Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες την Τρίτη, μετά την έναρξη μιας αποστολής υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην περιοχή. Πολλοί εμπορικοί ναυλωτές έχουν εκτρέψει τα πλοία σε άλλες διαδρομές μετά τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα από τους μαχητές Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης και λένε ότι ενεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, καθώς το Ισραήλ και η Χαμάς διεξάγουν πόλεμο στη Γάζα.

Οι διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας του μπλοκ, υπεύθυνη για την προετοιμασία της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, έδωσε την αρχική της υποστήριξη στην αποστολή, η οποία θα συνεργαστεί με εταίρους.

Ο στόχος ήταν να συσταθεί το αργότερο έως τις 19 Φεβρουαρίου και να καταστεί επιχειρησιακή αμέσως μετά. Αρκετοί διπλωμάτες δήλωσαν ότι ήλπιζαν ότι η διαδικασία θα μπορούσε να επισπευσθεί δεδομένης της έντασης στην περιοχή. Θα συζητηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών στις 22 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το Reuters η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) – ο διπλωματικός βραχίονας της ΕΕ, ο οποίος πρότεινε την αποστολή – αρνήθηκε να σχολιάσει εμπιστευτικές συζητήσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι οι ίδιες και άλλες χώρες θα περιπολούν στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο μιας νέας αποστολής – της επιχείρησης Prosperity Guardian – για να προσπαθήσουν να κατευνάσουν τους φόβους ότι η διαταραχή σε μια από τις κορυφαίες εμπορικές αρτηρίες του κόσμου θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομία.

Ωστόσο, ορισμένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, ιδίως οι ευρωπαϊκές χώρες, εξέφρασαν επιφυλάξεις για το σχέδιο και δίστασαν στην ιδέα να βρίσκονται υπό αμερικανική διοίκηση.

Τρία πλοία για αρχή – Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία στέλνουν από ένα πλοίο

«Το ζήτημα είναι πάντα η διοίκηση και ο έλεγχος και σε ένα πλαίσιο ΕΕ/ΝΑΤΟ, κάθε έθνος διατηρεί τον πολιτικό έλεγχο- σε έναν «συνασπισμό των προθύμων», το κράτος-πλαίσιο έχει τον έλεγχο», δήλωσε ένας διπλωμάτης.

Μεγάλο μέρος του εμπορίου της ΕΕ προς την Ασία διέρχεται μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και της διώρυγας του Σουέζ και ένας αυξανόμενος αριθμός ναυτιλιακών εταιρειών έχει αλλάξει δρομολόγιο μέσω της Νότιας Αφρικής επιβραδύνοντας το εμπόριο και αυξάνοντας το κόστος.

Τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι η αποστολή θα περιλαμβάνει αρχικά τρία πλοία υπό τη διοίκηση της ΕΕ στο πλαίσιο της λεγόμενης Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ.

Δύο διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Γαλλία και η Ιταλία, οι οποίες διαθέτουν ήδη πολεμικά πλοία στην περιοχή, μαζί με τη Γερμανία, η οποία σχεδιάζει να στείλει τη φρεγάτα Hesse, θα συνεισφέρουν πρώτα.

Η Γαλλία δήλωσε ότι το πολεμικό της πλοίο Languedoc συντονίζεται ήδη με την αποστολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και ανταλλάσσει πληροφορίες.

Η αποστολή θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ και οι χώρες θα μπορούσαν στη συνέχεια να εναλλάσσουν πλοία, να συμβάλλουν όπως κρίνουν σκόπιμο ή απλώς να δώσουν σιωπηρή έγκριση, δήλωσαν οι διπλωμάτες.

Ανάγκη για καθορισμό των κανόνων εμπλοκής

Υπήρχε ακόμη ανάγκη να καθοριστούν επακριβώς οι κανόνες εμπλοκής πέραν της περιπολίας και πώς αυτή εντάσσεται σε άλλες αποστολές της ΕΕ στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας και στα Στενά του Ορμούζ, τη στρατηγική είσοδο στην πλούσια σε ενέργεια περιοχή του Κόλπου.

Το Languedoc έχει ήδη χρησιμοποιήσει πυραύλους για την κατάρριψη μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ερυθρά Θάλασσα και η αποστολή της ΕΕ θα το ενέκρινε αυτό, δήλωσαν δύο διπλωμάτες.

Πιο περίπλοκο θα ήταν αν θα είχαν το πράσινο φως να επιβιβάζονται σε ύποπτα πλοία σε περίπτωση λαθρεμπορίας όπλων προς τους αντάρτες Χούθι.

Η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία ξεχώρισαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς δεν συμμετείχαν στα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα κατά των Χούθι στην Υεμένη και δεν υπέγραψαν δήλωση που εξέδωσαν 10 χώρες για να δικαιολογήσουν τις επιθέσεις. Οι Κάτω Χώρες, η Γερμανία και η Δανία υπέγραψαν τη δήλωση.

Η απόκλιση αναδεικνύει τις διαιρέσεις στη Δύση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των προσκείμενων στο Ιράν Χούθι.

Σχετικά Άρθρα