Μετρώντας τις δυνάμεις του Σαμαρά- Διήμερο “μασάζ” στη ΝΔ για τον γάμο ομοφύλων
Ξεκινάει σήμερα το διήμερο «φροντιστήριο» των γαλάζιων βουλευτών ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ο εισηγητής του ν/σ Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος καλεί σήμερα και αύριο τους βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης, στην Πειραιώς, για να τους ενημερώσει για τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και για να απαντήσεις στις ερωτήσεις και τις απορίες τους. Από την Πειραιώς θα απουσιάζει ο Νικήτας Κακλαμάνης καθώς διαφωνεί με την διαδικασία.
Ο ίδιος ζήτησε την σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας υπο τον πρωθυπουργό κι όχι την ενημέρωση των βουλευτών από τον Υπουργό Επικρατείας στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. «Εγώ είμαι στην παράταξη 60 χρόνια και δεν πρόκειται να πάω την Δευτέρα στην συνάντηση για το “μασάζ”. Πρέπει να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα και να συνεδριάσει όσες ώρες χρειαστεί για να συζητηθεί το ζήτημα», είπε ο Ν. Κακλαμάνης. «Δεν δέχομαι να με ενημερώσει για ένα τόσο σημαντικό θέμα όσο η ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια ένας υπουργός, που είναι ικανός, αλλά τον γνώρισα μόλις πριν μερικά χρόνια» πρόσθεσε.
Στόχος της κυβέρνησης από το διήμερο «μασάζ» είναι να κάμψει τις αντιρρήσεις των βουλευτών και να τους πείσει πως πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση. Ταυτόχρονα όμως είναι και μια πολύ καλή ευκαιρία για να «μετρήσει» τον αντίκτυπο που είχαν οι δηλώσεις Σαμαρά στην κοινοβουλευτική ομάδα.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως το διήμερο «φροντιστήριο» γίνεται μετά και την τελευταία αιχμή προς την κυβέρνηση που άφησε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που σχολίασε με δηκτικό τρόπο την αποχή από την ψηφοφορία όσων αντιδρούν με το νομοσχέδιο. «Εγώ ξέρω ότι επί χρόνια όλοι οι πολιτικοί λέμε στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να μην απέχει από τις εκλογές και να ψηφίζει για το καλό της Δημοκρατίας. Θα λέμε, λοιπόν, στον ελληνικό λαό να ψηφίζει και να μην απέχει, και, λέμε ταυτόχρονα στους βουλευτές και τους υπουργούς να απέχουν;» διερωτήθηκε με νόημα.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, αρκετοί βουλευτές που βρίσκονται στην «επιρροή» του Αντ. Σαμαρά προσανατολίζονται στην καταψήφιση του νομοσχεδίου κι όχι στην αποχή.
Την ίδια στιγμή, το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στον Μάκη Βορίδη που κατέχει την θέση του Υπουργού Επικρατείας και ο οποίος μέχρι τώρα δηλώνει αντίθετος με την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης. «Ε, δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι. Θα αναλάβει κάποιος άλλος. Μια δουλειά είναι και αυτή, στις δουλειές συμβαίνουν διάφορα» δήλωσε ο ίδιος αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από την κυβέρνηση.
Πάντως, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να ρίξει τους τόνους λέγοντας πως πρόθεσή του δεν είναι να διχάσει την ελληνική κοινωνία. «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να διευθετήσουμε ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας. Να αναγνωρίσουμε νομικά μια πραγματικότητα που υφίσταται και στη χώρα μας» ανέφερε σε ανάρτηση του. «Προσεγγίζουμε το θέμα από τη σκοπιά της δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης αδικιών και ανισοτήτων με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών. Δεν καινοτομούμε, αλλά θέλουμε να εφαρμόσουμε αυτό που ήδη συμβαίνει σε 20 χώρες της Ευρώπης και 36 του κόσμου. Με σεβασμό στη διαφορετική άποψη και στις αντιρρήσεις που έχουν διατυπωθεί, αλλά η Ελλάδα που οραματίζομαι είναι μια συμπεριληπτική χώρα» σημείωσε.