Γεραπετρίτης από Ιορδανία: Να κάνουμε ότι μπορούμε για αποκλιμάκωση στη Μ. Ανατολή

Γεραπετρίτης από Ιορδανία: Να κάνουμε ότι μπορούμε για αποκλιμάκωση στη Μ. Ανατολή

Συνάντηση με τον Ιορδανό ομόλογό του, Αϊμάν Σαφάντι είχε σήμερα Δευτέρα (15/1) στο Αμμάν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης όπου θα πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στο Βασίλειο της Ιορδανίας. Στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά την συνάντηση, που είχε επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι «είναι σημαντικό να κάνουμε όλοι ό,τι περνάει από το χέρι μας για την αποκλιμάκωση της κρίσης».

«Ανησυχούμε βαθύτατα για πολλούς λόγους, για τις συνεχιζόμενες απώλειες ζωών αμάχων, για την τρέχουσα ανθρωπιστική κατάσταση, η οποία έχει λάβει καταστροφικές διαστάσεις, για την εντεινόμενη ανησυχία στη Δυτική Όχθη, για την πιθανότητα διάχυσης της κρίσης στον Λίβανο, για την κορύφωση της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας σε μια πολύ κρίσιμη περιοχή. Είναι σημαντικό να κάνουμε όλοι ό,τι περνάει από το χέρι μας για την αποκλιμάκωση της κρίσης.»

Τόνισε, παράλληλα, την ανάγκη προστασίας των αμάχων, απελευθέρωσης όλων των ομήρων και σεβασμού της ανθρώπινης ζωής.

«Θέσαμε μετ’ επιτάσεως την ανάγκη για παρατεταμένη ανθρωπιστική παύση για τη δημιουργία βιώσιμων ανθρωπιστικών διαδρόμων, με στόχο την αδιάκοπη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχου.Θα ήθελα εδώ να εξάρω τις πολύ σημαντικές ιορδανικές προσπάθειες για διοχέτευση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Η Ελλάδα είναι υπέρ της διάνοιξης περισσότερων ανθρωπιστικών διαδρόμων και της απρόσκοπτης διοχέτευσης των απαραίτητων αγαθών».

«Πρέπει να ανακουφίσουμε τον πόνο και τη δυστυχία των αμάχων στη Γάζα. Πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παρέχουμε τρόφιμα και φάρμακα. Και φυσικά πρέπει να αποκαταστήσουμε τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και τα δίκτυα στη Γάζα. Τα σενάρια εκτοπισμού πληθυσμών δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά».

Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών επισήμανε ότι «η Ελλάδα πιστεύει ότι είναι η ώρα να αρχίσει σοβαρή συζήτηση για την επόμενη μέρα, προκειμένου να μπορέσει να ανοίξει μία πολιτική προοπτική ειρήνευσης στην περιοχή».

Σχετικά Άρθρα