Σπίρτζης: “Η κοινωνία που βρίσκεται στον καναπέ της, είναι χρέος μας να την σηκώσουμε”
Σχολιάζοντας την κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι στη χώρα μας, ο Χρήστος Σπίρτζης ανέφερε στον εναρκτήριο λόγο του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ πως “Διανύουμε μια Κρίσιμη και ρευστή εποχή, για τη χώρα, για την Ευρώπη, για το λαό μας αλλά και για το κόμμα και την παράταξη μας”.
Αναλυτικά η ομιλία του Χρήστου Σπίρτζη:
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Διανύουμε μια Κρίσιμη και ρευστή εποχή, για τη χώρα, για την Ευρώπη, για το λαό μας αλλά και για το κόμμα και την παράταξη μας:
• Όλα τα μεγάλα εθνικά θέματα είναι ανοιχτά
• Ο πληθωρισμός και η Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Εξάρτηση συνεχίζεται και οι τάσεις διατήρησης καιαύξησης του είναι προφανείς με την εξέλιξη και επέκταση τουΠολέμου στη Μέση Ανατολή
• Συνεχίζεται η Γιγάντωση των δυνάμεων της Δεξιάς και μάλιστα των ακραίων εκφράσεων της, στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στη Γερμανία
• Τα Τρακτερ βρίσκονται στο κέντρο του Βερολίνου και στις εθνικές οδούς της Γερμανίας, με παράλυση της Γερμανίας από μεγάλες απεργίες.
Πως απαντάμε σ’ αυτά;
Σίγουρα δεν απαντάμε με την σημερινή ατζέντα που εμείς οι ίδιοι θέτουμε στη δημόσια συζήτηση και την ανυπαρξία δικής μας πολιτικής ιεράρχησης και θεματολογίας , που να αγγίζει κάθε πολίτη.
Συντρόφισσες κ’ Σύντροφοι,
Σύντροφε Στέφανε, και όσοι είστε σε διακριτές θέσεις, στο γραφείο του Προέδρου ή στις Επιτροπές που διαβάζουμε στον Τύπο, δεν υπάρχει καμία διάθεση εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Υπάρχει όμως η αγωνία, αν συνεχίσουμε έτσι, να αποσαρθρωθεί κ’ να συρρικνωθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη.
Όχι μόνο σε επίπεδο δημοσκοπικών ευρημάτων, αλλά και ως πολιτική δυναμική και ύπαρξη.
Μία από τις διαφωνίες, που υπήρχαν με τους πρώην Συντρόφους και τις Συντρόφισσες, που αποχώρησαν, ήταν ότι στην ιεράρχηση των θεμάτων που έθεταν και συνήθως τα μόνο θέματα που έθεταν, σχετίζονταν με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σήμερα, Συντρόφισσες κ’ Σύντροφοι, έχει επιλεγεί, στην ίδια γραμμή, τα μόνα ή τα κύρια ζητήματα που θέτουμε, να είναι τα ζητήματα των δικαιωμάτων και μάλιστα κατά την άποψη μου, άστοχα, με επιβολή κομματικής πειθαρχίας σε ανύπαρκτο Σ/Ν του Μητσοτάκη.
Προφανώς δεν έχουμε πρόβλημα, με το γάμο, και την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια.
Έχουμε όμως ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα, και μεγάλη ευαισθησία, στα θέματα δημοκρατικής πολιτικής λειτουργίας και έχουμε ακόμη ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ πρόβλημα, τα ζητήματα των ανθρώπινων δικαιωμάτων να αντικαθιστούν τα ταξικά θέματα, τις κοινωνικές διεκδικήσεις, τα εργασιακά δικαιώματα, τα αναπτυξιακά θέματα, τις προτάσεις μας, τις συγκεκριμένες προτάσεις μας για όσα πλήγωσαν τα κοινωνικά στρώματα που μας στήριζαν.
Δεν Είναι νομίζω μόνο δική μου διαπίστωση, αλλά δεν ξεπερνάμε την δύσκολη φάση που διερχόμαστε ως κόμμα, αν ο κάθε πολίτης ακούει για το ΣΥΡΙΖΑ, για το Σ/Ν του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, για τις Σπέτσες, για την χρηματοδότηση του κόμματος από τον πρόεδρο.
Προφανώς είναι θετικό να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική ομάδα, σε αντιδιαστολή με την αντίληψη που υπήρχε να μην την λαμβάνει κάνεις υπόψη της. Είναι άλλο αυτό και άλλο να προβάλλονται «οι Σπέτσες» και τα υπόλοιπα που ακούσαμε.
Είναι επίσης γνωστό ότι εκατοντάδες Σύντροφοι μας, με πενιχρά οικονομικά πληρώνουν από την τσέπη τους για να κρατήσουν τα γραφεία μας σε όλη την Ελλάδα. Και άλλοι έχουν δανειστεί και αποπληρώνουν για χρόνια την εκπροσώπηση του χώρου στις δημοτικές εκλογές. Όλοι αυτοί οι Σύντροφοι, δεν έχουν πει λέξη όλα αυτά τα χρόνια και σωστά δεν έχουν πει. Δεν μπορεί να γίνεται ζήτημα η χρηματοδότηση του κόμματος.
Προτείνω λοιπόν την επαναφορά του στόχου της κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας και των πάγιων ιδεολογικών και πολιτικών μας αρχών στο δημόσιο διάλογο.
Και επειδή σε αυτό το Συνέδριο δεν υπάρχουν ούτε μεγάλες διαφωνίες για το τι κόμμα θέλουμε ούτε μεγάλες διαφωνίες για την ιδεολογική και Πολιτική κατεύθυνση που έχουμε, προτείνω:
1. Να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του προηγούμενου συνεδρίου. Δηλαδή να συγκροτηθούν τα δίκτυα, τα Περιφερειακά Όργανα, η αξιοποίηση των προβλέψεων για δημοψηφίσματα είτε σε μεγάλα πολιτικά θέματα είτε σε τοπικά θέματα
2. Να γίνει εξόρμηση των στελεχών μας και ανοιχτές συζητήσεις διαλόγου με τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα
3. Να αξιοποιηθεί το Συνέδριο μας, για να θέσουμε συγκεκριμένα πολιτικά ζητήματα σε σχέση με τη μάχη των Ευρωεκλογών, ώστε επιτέλους να ενημερώσουμε τους πολίτες για τις επιπτώσεις της
δεξιάς Ευρωπαϊκής Πολιτικής στην καθημερινότητα τους.
Συγκεκριμένα προτείνω να αναδείξουμε και να προτείνουμε:
• το έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Πολιτικής κ’ τις θέσεις μας για τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού Συστήματος, στην κατεύθυνση ενιαίων κανόνων και λειτουργίας στα επιτόκια, στη χρηματοδότηση και στην λειτουργία όλων των Ευρωπαϊκών Τραπεζών προς όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και επιχειρήσεις
• την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων για την αναθεώρηση των νεοφιλελεύθερων δογματικών πολιτικών όπως της οριζόντιας απαγόρευσης των κρατικών ενισχύσεων και της χρηματοδότησης δημόσιων υποδομών
• την αναθεώρηση της ΚΑΠ και την διεκδίκηση η χώρα μας να έχει το ποσοστό της Ευρωπαϊκής παραγωγής που μας αναλογεί.
• Τα ζητήματα Δημοκρατίας, που τόσο έχουν επηρεάσει τη χώρα μας και την ποιότητα της δημοκρατίας μας.
• Το πλαίσιο των οδηγιών για την παιδεία και την επαγγελματική ισοτιμία
• Να επαναφέρουμε την σύγκλιση κ’ την Ευρωπαϊκή ενοποίηση στο επίκεντρο των Ευρωεκλογών.
Από αυτή την ατζέντα και από τις θέσεις που θα λάβει τόσο το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όσο και το PES, θα δούμε με ποιό χώρο έχουμε περισσότερες συγκλίσεις.
Γι αυτό και επανέρχομαι στην πρόταση μου, να πάρουμε πρωτοβουλίες, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για Συνεργασία που θα φθάνει ακόμη και σε ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με το ΡES.
Δεν μπορεί σήμερα ούτε το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ούτε το κόμμα των Δημοκρατιών και Σοσιαλιστών να αντιμετωπίσουν το καθένα μόνο του το Λαϊκό κόμμα, και σε Ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο.
Συντρόφισσες κ’ Σύντροφοι, κλείνω με την πρόταση διοργάνωσης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα για την ακρίβεια.
Θεωρώ χρέος μας, όταν μια κοινωνία είναι στον καναπέ της, εμείς να την σηκώσουμε. Όταν ισχύουν τέτοιες κοινωνικές συνθήκες, όταν έχεις απόλυτη κυριαρχία της Δεξιάς, τότε δεν περιμένεις πρωτοβουλίες από κάτω. Τις λαμβάνεις εσύ ως αξιωματική αντιπολίτευση σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα του προοδευτικού κόσμου και τις κοινωνικές εκφράσεις.
Προτείνω επίσης να εξουσιοδοτηθεί η Επιτροπή Κειμένων, που οφείλουμε να την ευχαριστήσουμε, για να συμπληρώσει τα κείμενα και κυρίως την ανάλυση για τα αίτια της στρατηγικής ήττας και να προχωρήσουμε στην συγκρότηση της Επιτροπής Καταστατικών Αλλαγών.
Καλό Συνέδριο και
καλούς αγώνες.