Καιρίδης: Στις 19 Ιανουαρίου τριμερής Ελλάδας-Τουρκίας-Βουλγαρίας για μεταναστευτικό
Το μεταναστευτικό ζήτημα αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή της «ατζέντας» της τριμερούς σύσκεψης Ελλάδας – Τουρκίας – Βουλγαρίας που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης. Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στην κοινή δράση που έχει αναπτύξει η χώρα μας με την Τουρκία το τελευταίο διάστημα στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, ενημερώνοντας πως προς τον σκοπό αυτό ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, θα ταξιδέψει στην Άγκυρα μαζί με τον επικεφαλής κλιμακίου και του Λιμενικού Σώματος.
«Και βεβαίως μόλις χθες πήρα επιστολή από τον Τούρκο ομόλογό μου Υπουργό Εσωτερικών με την οποία απαντάει σε δικιά μου πρόσκληση ότι θα έρθει στην Ελλάδα στις αρχές Φεβρουαρίου. Από τις 19 Σεπτεμβρίου που ξεκινήσαμε αυτή τη συνεννόηση, έχουμε μια πολύ καλύτερη συνεργασία» πρόσθεσε.
«Λέμε όχι στο παράνομο και ναι στο νόμιμο με κανόνες»
Μιλώντας ευρύτερα για τη στρατηγική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό και στον απόηχο της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου, τόνισε «Από τη μια λέμε όχι στο παράνομο και λέμε ναι στο νόμιμο με όρους και κανόνες, σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες και προτεραιότητες, όπως το έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία».
«Γι’ αυτό είμαστε πολύ αυστηροί στην προστασία των συνόρων, όπως ξέρετε, αλλά ταυτόχρονα δίνουμε και εναλλακτικές νόμιμης, λελογισμένης, μετανάστευσης».
Επιπλέον σημείωσε πως «υπάρχει ένα παράδοξο ότι δηλαδή ενώ έχουμε, όπως είπε, ένα πολύ καλά οργανωμένο σύστημα ασύλου για τους παράνομα αφιχθέντες, δεν κάνουμε το ίδιο για τους νόμιμους μετανάστες . Το σύστημα χρειάζεται εκσυγχρονισμό και καλύτερο συντονισμό ώστε γρήγορα να διεκπεραιώνει τις αιτήσεις. Σήμερα μπορεί να καθυστερήσει και δύο χρόνια η ανανέωση μιας νόμιμης άδειας διαμονής κι αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα».
Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι «το θέμα είναι πώς τη διαχειριζόμαστε τη μετανάστευση με όρους και κανόνες, με ευταξία, χωρίς το χάος στην Ειδομένη. Μόρια. Σε αυτή την τόσο ευαίσθητη γωνιά της Ευρώπης στο ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης, γιατί έχουμε το πιο δύσκολο σύνορο, είναι παράδειγμα η Ελλάδα και παίρνει σήμερα τον ευρωπαϊκό έπαινο».
«Η Μανωλάδα έχει τελειώσει»
Αναφερόμενος, δε, στη σχετική τροπολογία τόνισε ότι «όλοι επικεντρώθηκαν στο ένα άρθρο. Η τροπολογία είχε πέντε. Υπάρχει και ο εθνικός συντονιστής απελάσεων, επιστροφών προκειμένου να επιταχύνουμε. Αυτό είναι ένα συνολικό πρόβλημα στην Ευρώπη και αυτό που λέμε εμείς ως ελληνική κυβέρνηση είναι ότι χωρίς επιστροφές δεν μπορεί να υπάρξει σύστημα ασύλου. Για να προστατεύουμε αυτόν που δικαιούται προστασίας θα πρέπει να μπορούμε να επιστρέψουμε αυτόν που δεν δικαιούται προστασίας».
«Η Μανωλάδα -αυτό που λέμε είναι και προς τους εργοδότες- το μοντέλο του τον φέρνω μαύρη εργασία, δεν πληρώνω εισφορές και τον βάζω σε κοτέτσια έχει τελειώσει, δεν μπορεί να υπάρξει. Η ελληνική οικονομία πρέπει να πάει στο επόμενο. Και βλέπω με χαρά, για να είμαι δίκαιος, ότι και οι εργοδοτικές οργανώσεις, για παράδειγμα οι συνεταιρισμοί – χθες είχα στο γραφείο μου την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελλάδος – το έχουν κατανοήσει απόλυτα».