“Πόλεμος” κατά Ανδρουλάκη, περιχαράκωση στον ΣΥΡΙΖΑ- Τι σημαίνει η νέα τακτική Κασσελάκη
Τρία σημεία από την συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στο Star δημιουργούν εύλογα ερωτήματα σχετικά με την στρατηγική της Κουμουνδούρου ενόψει του συνεδρίου, των ευρωεκλογών αλλά και ως προς το νέο τοπίο πολιτικών συσχετισμών που πιθανότατα θα διαμορφωθεί μετά από αυτές. Αιφνιδιάστηκαν πολλοί από τα εξής:
–Σφοδρή και προσωπική επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο αποκάλεσε “εκβιαζόμενο από τον πρωθυπουργό”, επειδή δεν έχει υποβάλλει μήνυση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη επειδή παρακολουθούνταν μέσω ΕΥΠ,
–Επιβάλλει κομματική πειθαρχία στην ψήφιση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, παρότι δεν όφειλε να κάνει κάτι τέτοιο και παρότι κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ (Λινού, Μεϊκόπουλος) εξέφρασαν επιφυλάξεις για την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ. Η δήλωση Κασσελάκη προκάλεσε αιφνιδιασμό: ο τομεάρχης Γ. Σαρακιώτης εξέφρασε την διαφωνία του με αυτή την επιλογή, ο διευθυντής της Κ.Ο Γιώργος Τσίπρας είπε πως δεν γνώριζε κάτι σχετικά και το έμαθε από την τηλεόραση!
–Δήλωσε πως θα παραμείνει πρόεδρος του κόμματος και “εντός πολιτικού παιχνιδιού” ασχέτως του ποιό θα είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ήτοι, ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναδειχθεί τρίτο κόμμα, ακόμα και με μεγάλη συρρίκνωση των ποσοστών του.
Ο Στέφανος Κασσελάκης απορρίπτει έτσι διαρρήδην τις εισηγήσεις κορυφαίων στελεχών του, όπως των Κώστα Ζαχαριάδη, Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχαρόπουλου για προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ δια της ένταξης στους Ευρωσοσιαλιστές, αλλά και την πρόταση του Διονύση Τεμπονέρα για “μέτωπο δημοκρατίας” μετά τις ευρωεκλογές και σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και ορίζοντα τις επόμενες εθνικές εκλογές. Είναι γνωστό ότι η συζήτηση για συγκλίσεις έχει αρχίσει και αποκτά ερίσματα στον ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα μετά την εξαγγελία Ανδρουλάκη για πρωτοβουλίες μετά τις ευρωεκλογές.
Μπορεί κάτι τέτοιο να δικαιολογείται λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ενόψει των ευρωεκλογών και με την δημοσκοπική εικόνα να φέρνει το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη στην δεύτερη θέση, από την άλλη, όμως, δεν εξηγείται η σφοδρότητα της επίθεσης στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο αποκαλεί “εκβιαζόμενο”, γεγονός που κόβει κάθε γέφυρα συνεννόησης. Είναι δε περίεργο διότι ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης είχε ανοίξει τον διάλογο με το ΠΑΣΟΚ και συνάντησε τον πρόεδρό του, ενώ “ευλόγησε” την συνεργασία Ζαχαριάδη-Δούκα που έφερε τον δεύτερο στο δημαρχιακό μέγαρο της πλατείας Κοτζιά. Αυτό το “μοντέλο Δούκα”, όπως αποκαλείται, έχει προκαλέσει συζητήσεις για την ανάγκη μίας ευρύτερης συνεργασίας μετά τις ευρωεκλογές, όσο το επιτρέπει ο εκλογικός νόμος, υπό την βεβαιότητα, πιά, ότι κανένα από τα δύο κόμματα μόνο του δεν μπορεί να απειλήσει την πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο Στέφανος Κασσελάκης περιχαρακώνεται σε έναν περίκλειστο κύκλο στενών συνεργατών του και υιοθετεί μία γραμμή απομόνωσης από το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό. Η κατηγορηματική δήλωσή του, δε, ότι θα παραμείνει αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ό,τι κι αν συμβεί στις ευρωεκλογές, δοκιμάζει τις αντοχές της διακριτικής, μέχρις ώρας, εσωκομματικής αντιπολίτευσης και δημιουργεί συνθήκες σύγκρουσης για το συνέδριο του Φεβρουαρίου.
Τα αποσπάσματα της συνέντευξης Κασσελάκη στο Star
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Αναφερθήκατε νωρίτερα στον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ΟΡΕΝ πριν από δυο τρεις ημέρες είπε ότι «μετά τις ευρωεκλογές θα αναλάβει πρωτοβουλίες για ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου, του χώρου της Κεντροαριστεράς, από τη βάση». Πως το ακούτε εσείς αυτό;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ας βρει πρώτα ο ίδιος την κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει με τον πρωθυπουργό, ο οποίος τον έχει ως εκβιαζόμενο πρόεδρο της ήσσονος αντιπολίτευσης.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Γιατί το λέτε αυτό;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Γιατί; Έχει κάνει μήνυση εναντίον του πρωθυπουργού ο κ. Ανδρουλάκης; Είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ. Είναι αποδεδειγμένο ότι η ΕΥΠ τον παρακολουθούσε. Για ποιο λόγο δεν πηγαίνει σε αυτό το επόμενο βήμα, να ξέρουμε επιτέλους τι τρέχει εκεί; Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρητικά, θα συνδιαλλασσόταν με ένα κόμμα το οποίο είναι υπερχρεωμένο στις τράπεζες και με έναν πρόεδρο ο οποίος είναι εκβιαζόμενος;
Ο προοδευτικός χώρος θα εκφραστεί μέσω του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει στις επόμενες εθνικές εκλογές ως ένα ανανεωμένο, αυτόνομο κόμμα για αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Πάντως οι έως τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ τρίτο κόμμα, βέβαια σε μικρή απόσταση από το ΠΑΣΟΚ. Παρ` όλα αυτά τρίτο κόμμα.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και υπάρχουν άλλες που μας δείχνουν δεύτερο κόμμα.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να ανατραπεί αυτό το σκηνικό μέχρι τις ευρωεκλογές; Γιατί ο πολιτικός χρόνος δεν είναι μεγάλος.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όπως έχω πει και τις προηγούμενες εβδομάδες, έχουμε περάσει από μια διπλή διάσπαση. Τρεις από τους πέντε υποψήφιους προέδρους έχουν αποχωρήσει. Και μιας και μιλάμε για δημοσκοπήσεις, χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω, υπήρχε και μια δημοσκόπηση όπου ήμουν πρώτο τη κατάταξη άτομο, και ως πρόσωπο της χρονιάς, για το 2023, και γι` αυτή τη χρονιά.
Προφανώς υπάρχει μια μεγάλη προσδοκία από τον κόσμο και προσμονή γι` αυτό το οποίο θα κάνω εγώ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν γίνεται αυθημερόν, αυτό χρειάζεται έναν σχεδιασμό. Όπως στις εταιρείες υπάρχει ένα business plan το οποίο εκτελεί ένας επιχειρηματίας, ένας διευθύνων σύμβουλος, και αυτό μετά από ένα χρονικό διάστημα φέρνει αποτελέσματα, έτσι και στα κόμματα πρέπει να υπάρχει ένας σχεδιασμός ο οποίος θα εκτελείται. Ποια είναι η διαφορά;
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ναι, γιατί τα κόμματα με τις εταιρείες δεν είναι το ίδιο.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θα σας πω ποια είναι η μεγάλη διαφορά. Στην πρώτη περίπτωση ο επαγγελματισμός φέρνει αποτελέσματα στους μετόχους, σε έναν μικρό αριθμό ανθρώπων. Στη δεύτερη περίπτωση ο επαγγελματισμός που απαιτείται αλλάζει την κοινωνία. Άρα εμείς πρέπει να δείξουμε περισσότερο επαγγελματισμό απ` όλα τα άλλα κόμματα. Πρέπει να εκτελέσουμε αυτή την αλλαγή. Γιατί; Διότι είμαστε το μόνο ανεξάρτητο κόμμα, χρωστάμε μηδέν ευρώ.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα έρθω και σε αυτό. Το όποιο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αν επιβεβαιωθούν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις και είστε τρίτο Κόμμα, θα σημάνει κάτι για εσάς; Για εσάς προσωπικά και τη θέση σας ως Προέδρου;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι. Έχω ήδη απορρίψει διαρρήδην το σενάριο να αποχωρήσω μετά τις ευρωεκλογές. Και όπως σας είπα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στις επόμενες εθνικές εκλογές αυτόνομος, ανανεωμένος, ανασυγκροτημένος και έτοιμος με ένα κοστολογημένο πρόγραμμα και προτάσεις νόμων να κυβερνήσει τη χώρα.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Μάλιστα. Επειδή είπατε ποιος χρωστάει ποιος δεν χρωστάει, εσείς λίγο πριν από τις γιορτές βάλατε χρήματα και δανείσατε τα κομματικά media. Δεν ξέρω, πόσα χρήματα βάλατε; Ακούμε διάφορα ποσά, θέλετε να μας πείτε το ποσό που δανείσατε;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: 230.000 ευρώ.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Περιμένετε να τα πάρετε πίσω;
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είναι μία κίνηση η οποία συζητήθηκε, συζητήθηκε πολύ…
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Σας κατηγόρησαν και γι` αυτό.
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Συζητήθηκε πολύ. Αυτό το οποίο δεν συζητήθηκε, είναι πώς ένας Πρόεδρος ενός κόμματος το οποίο χρωστάει μισό δισεκατομμύριο ευρώ, κυβερνά τη χώρα και συγχρόνως ζητάει και 9.000 ευρώ αποζημιώσεις για τις ελιές του. Αυτό δεν συζητείται. Η στάση μου είναι μια στάση αξιοπρεπής, ανιδιοτελής, η οποία θέλει το κόμμα μου να παραμείνει ανεξάρτητο.
Νομίζω ότι και ο πρωθυπουργός, ο οποίος τώρα εγκολπώνεται τη νοοτροπία του κ. Σαμαρά για να δαιμονοποιήσει λέξεις, αυτό μόνο ελαφρότητα δείχνει. Η ουσία ποια είναι; Μπορεί μια οικογένεια να είναι πιο χαρούμενη; Μπορεί ο συμπολίτης μας να είναι πιο χαρούμενος;
Έχει δίκιο ο πρωθυπουργός σε δυο πράγματα. Πρώτον ότι δεν παίρνουμε κάτι από κάποιον να το δώσουμε σε κάποιον άλλο. Αυτό είναι κάτι σημαντικό. Το είπε σωστά αυτό. Το δεύτερο το οποίο είπε αφορά στον κ. Ανδρουλάκη, ότι δεν πρόκειται να δέσει τα κορδόνια του. Θέλω να σας πω ότι αν η στάση του πρωθυπουργού είναι μια στάση πολιτικής δειλίας σε σχέση με την αποχή του κόμματος του, η στάση του κ. Ανδρουλάκη είναι μια στάση πολιτικής εκμετάλλευσης. Δηλαδή είναι δυνατόν ο πρόεδρος ενός κόμματος -και δη προοδευτικού κόμματος- να βασίζεται στην ψήφο του κ. Πλεύρη και του κ. Βορίδη για να αποφασίσει ο ίδιος τι θα κάνει σε ζήτημα ανθρώπινων δικαιωμάτων; Είναι άκρως καιροσκοπικό αυτό. Και να είστε σίγουρη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν θα σκεφτόταν έτσι για ένα τέτοιο ζήτημα. Ποτέ.
Για την ακρίβεια: Ο κ. Μητσοτάκης «μάλωσε» τον εαυτό του
Ο κ. Μητσοτάκης φάνηκε εκνευρισμένος με τον προκάτοχό του, του είπε «φτάνει πια, δεν είμαστε μπανανία». Μόνο που ο προκάτοχός του ήταν ο ίδιος. Επιτέλους παραδέχεται ότι η αισχροκέρδεια, η ακρίβεια είναι δική του επιλογή. Εμείς αναδείξαμε το ζήτημα του βρεφικού γάλακτος την περασμένη εβδομάδα, χαίρομαι που βάζει ένα πλαφόν στην κερδοφορία, εμείς θα θέλαμε πλαφόν και στην τιμή.
Στις απολύτως κοστολογημένες προτάσεις που θα ανακοινώσουμε τις προσεχείς μέρες προβλέπεται ότι τα προϊόντα πρώτης ανάγκης θα έχουν μηδενικό ΦΠΑ.
Για το τον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια: Ο κ. Μητσοτάκης στέλνει τους βουλευτές του στην αποχή, θα γίνει νόμος του Κράτους χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ.
-Το να ωθεί τους βουλευτές του στην αποχή και να το αποκαλεί αυτό αξιοπρεπή στάση είναι μία στάση πολιτικής δειλίας. Δηλαδή σε ένα θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι δυνατόν να προσκαλείς τους βουλευτές σου να απόσχουν; Τι ηγετικότητα είναι αυτή; Τι πιστεύει ο ίδιος; Όντως πιστεύει ότι είναι σημαντικό για την κοινωνία; Εάν ναι, να επιβάλει κομματική πειθαρχία, όπως θα επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ.
-Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να σταθεί ποτέ απέναντι στην κοινωνική πρόοδο. Θέλω να ξέρουν όλοι ότι αυτό το νομοσχέδιο, όταν είναι να έρθει στη Βουλή, θα περάσει χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ.
-Είδα χθες τον κ. Μητσοτάκη να εργαλειοποιεί το όνομά μου και να χρησιμοποιεί μία φρασεολογία για τις παρένθετες μητέρες, η οποία δεν τον τιμά. Εάν τον βοηθάει το να εργαλειοποιεί το όνομά μου για να προωθήσει το νομοσχέδιο στο ακροδεξιό του εσωκομματικό ακροατήριο, τότε με χαρά να με εργαλειοποιήσει όπως θέλει. Απλά δείχνει μια μικροπρέπεια.
-Ό,τι έχω πει στο ζήτημα αυτό δεν είναι εγωιστικό, είναι αλτρουιστικό. Θέλω οι συμπολίτες μου, οι χιλιάδες οικογένειες οι οποίες βασίζονται σε μία αλλαγή σε αυτό το δίκαιο, να μπορούν να είναι πιο ευτυχισμένοι, να είναι πιο χαρούμενοι στη χώρα τους.
-Εάν μία ταυτότητα λέει «όνομα πατέρα» και «όνομα πατέρα» ή λέει «γονέας 1» και «γονέας 2» είναι απλά ένα λεκτικό ζήτημα. Το θέμα είναι υπάρχει αγάπη στην οικογένεια.
Για το δάνειο μου προς τον ΣΥΡΙΖΑ: Ναι, υπήρχε και άλλη λύση, η εξάρτηση από επιχειρηματικά συμφέροντα.
Είναι μία κίνηση που συζητήθηκε πολύ. Αυτό που δε συζητήθηκε είναι πώς ένας πρόεδρος ενός κόμματος το οποίο χρωστάει μισό δισ. € κυβερνά τη χώρα και συγχρόνως ζητά και 9.000 € αποζημιώσεις για τις ελιές του. Αυτό δε συζητείται.
Η στάση μου είναι μια στάση αξιοπρεπής, ανιδιοτελής.
Υπήρχε άλλη λύση; Ναι. Η εξάρτηση από επιχειρηματικά συμφέροντα. Δεν πρόκειται να αφήσω τον ΣΥΡΙΖΑ να καταλήξει εκεί.