Παρασκήνιο: Γιατί αποστρατεύθηκαν μαζί με τον Α/ΓΕΕΘΑ όλοι οι αρχηγοί-Το κοινό χαρακτηριστικό της νέας ηγεσίας

Παρασκήνιο: Γιατί αποστρατεύθηκαν μαζί με τον Α/ΓΕΕΘΑ όλοι οι αρχηγοί-Το κοινό χαρακτηριστικό της νέας ηγεσίας

Μαζί με τον στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο αποστρατεύονται οι αρχηγοί: ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς. Οι αποστρατεύσεις των 4 επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων συνοδεύονται από ένα πλούσιο παρασκήνιο που σχετίζεται όπως αναφέρουν όσοι γνωρίζουν καλά τα συμβαίνοντα στο στράτευμα από τον μέχρι τώρα τρόπο Διοίκησης.

Oι νέες τοποθετήσεις:

• Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης που γεννήθηκε το 1965 στα Νέα Κερδύλλια Σερρών. 

Απόγονος Μακεδονομάχων με μακρά οικογενειακή πορεία στο στράτευμα όπου σήμερα υπηρετούν και οι δυο γιοί του ως καταδρομείς.

Ο Δ. Χούπης προέρχεται από τις Διαβιβάσεις , ομιλεί άπταιστα την Αγγλική γλώσσα και είναι Διδάκτωρ με άριστα του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ στα Συστήματα Μετάδοσης της πληροφορίας. Διαθέτει τίτλους μεταπτυχιακής εξειδίκευσης στα αντικείμενα ¨ Στρατηγική και Διπλωματία¨, στο «Στρατηγικό Σχεδιασμό και Διαχείριση Κρίσεων», επίσης έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών εργασιών, άρθρων, μελετών και ανακοινώσεων σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια σε αντικείμενα της διδακτορικής του διατριβής, κρυπτασφάλειας (χαοτική κρυπτογραφία –fractals), στρατηγικής κυβερνοπολέμου και ειδικά θέματα Μη Επανδρωμένων Συστημάτων.

• Αντιστράτηγος Γιώργος Κωστίδη στην θέση του αρχηγού ΓΕΣ.

Από την Καστοριά χαμηλών τόνων αξιωματικός τεθωρακισμένων με διακρίσεις στο Αφγανιστάν κατά τις δυο ελληνικές αποστολές στις οποίες συμμετείχε. «Παιδί» του τέως αρχηγού ΓΕΣ Χαράλαμπου Λαλούση που εκτός όλων των άλλων φέρει την ευλογία του Ηγούμενου Ελισσαίου της Μονής Σιμωνόπτερας στην οποία τα τελευταία έτη έχει αποσυρθεί το ένα εκ των δυο παιδιών του.

Άριστος γνώστης της Αγγλικής γλώσσας κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου στη Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Nottingham Trent University.

• Στο Ναυτικό επιλέχθηκε ο αντιναυάρχος Δημήτριος Κατάρας για την θέση του αρχηγού ΓΕΝ.

• Ο αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης νυν Διοικητή Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ) είναι ο νέος αρχηγός ΓΕΑ, και φέρεται να είναι επιλογή του πρωθυπουργού καθώς συν-υπηρετούσαν στην Αγχίαλο το 1990.

Κρίθηκε η αποστρατεία και όχι η προαγωγή του νυν αρχηγού ΓΕΑ Θέμ. Μπουρολιά σε Α/ΓΕΕΘΑ, καθώς τον βάρυνε η ευθύνη για την έκρηξη πυρομαχικών στην Αγχίαλο αλλά και για τα «τυφλά» αεροπορικά ατυχήματα που σημειώθηκαν επί των ημερών του και τα οποία οφείλονταν σε ανθρώπινα λάθη και σε ελλιπή τήρηση μέτρων ασφαλείας.

Κυβερν. πηγές: Η παρακαταθήκη του Φλώρου

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές το ΚΥΣΕΑ, επέλεξε μια νέα ηγετική ομάδα, με σημαντική επιχειρησιακή και οργανωτική εμπειρία για να συνεχίσει και ολοκληρώσει ένα δύσκολο έργο. Προσθέτουν ότι ο απελθών ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος διαχειρίστηκε με επιτυχία μια σειρά μεγάλων κρίσεων.

Η κρίση στον Έβρο με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία, ήταν η πρώτη από τις μεγάλες ή μικρότερες κρίσεις που διαχειρίστηκε ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ενώ οι Ένοπλες δυνάμεις, υπό την ηγεσία του, ενισχύθηκαν και οι στρατηγικές υποδομές αναβαθμίστηκαν αναδεικνύοντας τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, ο στρατός ήταν παρών και στις επιχειρήσεις αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, όπως οι μεγάλες πλημμύρες Daniel και Ιανός ή οι mega – fires που ξέσπασαν στη χώρα συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, αλλά και έκτακτων καταστάσεων κάθε είδους, όπως η πανδημία Covid-19 όταν με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων δημιουργήθηκαν και στελεχώθηκαν τα mega – εμβολιαστικά κέντρα.

  • Από τον Ιανουάριο του 2020 όταν και τοποθετήθηκε ΑΓΕΕΘΑ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Κωνσταντίνος Φλώρος είδε την θητεία του να παρατείνεται κατά ένα έτος καθώς η θητεία του συνέπεσε με μια περίοδο γεωπολιτικής ρευστότητας και κρίσεων, αλλά και σημαντικής διπλωματικής και αμυντικής αναβάθμισης της χώρας.

Στα τέσσερα χρόνια που παρέμεινε στο τιμόνι του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας ο Στρατηγός Φλώρος συνέβαλε σημαντικά, όπως τόνισε και σε δήλωσή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο στην επιτυχημένη διαχείριση κρίσεων συμβατικής αλλά και υβριδικής μορφής, όσο και το σχεδιασμό και την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος για την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μετά την υπερδεκαετή οικονομική κρίση που άφησε τα σημάδια της και στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο Κωνσταντίνος Φλώρος επέβλεψε και την υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος απαραίτητων εξοπλισμών.

Παράλληλα προώθησε τη διακλαδική συνεργασία ανάμεσα στο Στρατό, την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, το ρόλο των Ειδικών Δυνάμεων, καθώς και τη στενότερη συνεργασία με στρατηγικούς εταίρους όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, τα ΗΑΕ και άλλες συμμαχικές χώρες, που έρχονταν για συνεκπαίδευση με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Σημαντική ήταν η συμβολή του και στην αναβάθμιση του ελληνικού στρατιωτικού ρόλου στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.

Το παρασκήνιο

Στο παρασκήνιο πάντως όπως αναφέρουν πηγές o Κωνσταντίνος Φλώρος κατά την διάρκεια της τετραετούς θητείας του είχε δημιουργήσει δικό του σύστημα διοίκησης, που όπως λένε οι επικριτές του, ήταν μάλλον ξεπερασμένο. Με την αποστρατεία του ακολούθησε και η αποχώρηση όλων των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στα μεταπολιτευτικά χρονικά, καθώς εκτιμήθηκε ότι διοικούσαν στη σκιά του.

Η επιλογή των νέων αρχηγών χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι δεν βρίσκονταν στο “περιβάλλον” Φλώρου.  

Στην επιλογή Χούπη για Α/ΓΕΕΘΑ, μέτρησε ότι ως διοικητής της νεοσύστατης Διεύθυνσης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ προσπαθούσε να σέβεται τη Διακλαδικότητα και κυρίως της ευαισθησίες του Πολεμικού Ναυτικού, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή και πιο αποδοτική η συνεργασία με τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών.

Επίσης η επιλογή του Αντιναυάρχου Δημήτρη Κατάρα ως αρχηγού ΓΕΝ, για αυτούς που γνωρίζουν, θα επαναφέρει ηρεμία και την τάξη στο ΠΝ που τα τελευταία δυο έτη είχε διαταραχθεί από την ανοιχτή σύγκρουση με τον Κων. Φλώρο σε θέματα διακλαδικότητας και ορίων αυτονομίας των Κλάδων αλλά και από τις επικρίσεις των αξιωματικών του Ναυτικού προς τον απελθόντα Α/ΓΕΝ για υποχωρητικότητα στις «παράλογες» – όπως τις χαρακτήριζαν- αξιώσεις του πρώην Α/ΓΕΕΘΑ.

Ο Γιώργος Κωστίδης που τοποθετήθηκε αρχηγός ΓΕΣ ήταν επίσης στο “περιθώριο” ενώ όπως ήδη αναφέρθηκε ο Δημοσθένης Γρηγοριάδη ως νέος Α/ΓΕΑ, είναι επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το έργο και οι προκλήσεις για τη νέα ηγεσία

Η νέα ηγεσία των Ένοπλων Δυνάμεων, όπως σημείωναν από την κυβέρνηση, καλείται να συνεχίσει τη διαδικασία μετεξέλιξης, με βασικά χαρακτηριστικά τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, την ενσωμάτωση και αποτελεσματική εκμετάλλευση νέων τεχνολογιών και την ομαλή ένταξη νέων οπλικών συστημάτων, όπως π.χ. των φρεγατών Belharra, των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, F-16 Viper και F-35, των πυραυλικών συστημάτων Spike-NLOS και αρκετών άλλων που βρίσκονται στο στάδιο της προμήθειας.

  • Έμφαση θα δοθεί επίσης στην αύξηση της διαθεσιμότητας των διαφόρων τύπων οπλικών συστημάτων, καθώς και στη μεγαλύτερη συμβολή στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και έκτακτων καταστάσεων και γενικότερα στην αύξηση της κοινωνικής προσφοράς των Ένοπλων Δυνάμεων.

Τέλος, σύμφωνα με τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, θα συνεχιστεί η προσπάθεια συστηματικής και αρμονικής συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων και συντελεστών στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής συνολικής αντιμετώπισης των προκλήσεων εθνικής ασφαλείας, που απέδωσε καρπούς τα τελευταία χρόνια.

Σχετικά Άρθρα