Ικανοποίηση στην Αθήνα για Μπλίνκεν, προσδοκίες για τα F35
Σε μια κρίσιμη γεωπολιτικά στιγμή πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Νοτιανατολική Ευρώπη. Έμπειροι διπλωματικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν την προχθεσινή επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Άγκυρα και αμέσως μετά στην Αθήνα ως «άσκηση ισορροπίας» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επισκέφθηκε την οικία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά και αφού επι μιάμιση ώρα άνοιξαν όλη την βεντάλια των εξελίξεων στην Νοτιανατολική Ευρώπη, ο Ά. Μπλίνκεν αναγνώρισε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου στην περιοχή.
- Η Κρητική φιλοξενία, η θερμή υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη και η συνομιλία των δύο ανδρών στους κήπους της πρωθυπουργικής κατοικίας επιβεβαίωσαν το εξαιρετικά καλό κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις των δύο χωρών. Ταυτόχρονα όμως, ανέδειξαν την αντίθεση στην πιο «θεσμική» επίσκεψη που έκανε νωρίτερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στην Άγκυρα.
Ως «εξαιρετικά θερμό» περιέγραψε το κλίμα της συνάντησης και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Δημήτρης Τσιόδρας, επισημαίνοντας με νόημα ότι « η αντίστιξη των δύο εικόνων δείχνει και το κλίμα των συναντήσεων στη μία και στην άλλη πλευρά».
Ένα από τα βασικά θέματα που τέθηκαν επι τάπητος στην συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν ήταν η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και η αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ. Η Ελλάδα έχει καταθέσει από τον Ιούνιο του 2022 αίτημα για την προμήθεια μιας μοίρας 20 μαχητικών αεροσκαφών F-35 (με δικαίωμα προαίρεσης για άλλα 20) και αναμένει την επίσημη έγκριση της πώλησης. Παράλληλα, η Τουρκία είχε ζητήσει 40 F-16.
- Οι ΗΠΑ συνέδεσαν τα εξοπλιστικά αιτήματα της Ελλάδας και της Τουρκίας θέλοντας να προχωρήσουν σε παράλληλη έγκριση και για τις δύο χώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως τα δεδομένα άλλαξαν για την αμερικανική διπλωματία και αποφάσισε να «αποσυνδέσει» το ελληνικό αίτημα από το τουρκικό και να χρησιμοποιήσει τα F-16 ως μοχλό πίεσης προς την Άγκυρα προκειμένου να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
«Η Ελλάδα ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί» δήλωσε ο Α. Μπλίνκεν μετά την συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εφόσον προχωρήσει η διαδικασία, τα πρώτα F-35 εκτιμάται ότι θα φτάσουν στην Ανδραβίδα το 2028.
«Πριν πάμε στις αποφάσεις που θα λάβουν οι ΗΠΑ το επόμενο διάστημα, αρκεί να θυμίσουμε ότι το 2019 η Τουρκία ήταν στο πρόγραμμα των F-35 κι εμείς προσπαθούσαμε να αναβαθμίσουμε τα F-16. Σήμερα εμείς είμαστε κοντά στο να μπούμε στο πρόγραμμα των F-35, , και η Τουρκία προσπαθεί να αποκτήσει F-16. Για να δούμε δηλαδή τι έχουμε πετύχει όλα αυτά τα χρόνια, που σε καμία περίπτωση δεν ήταν αυτονόητα», επισήμανε σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Τσιόδρας.